Societate

articolul anterior articolul urmator

Măştile ieftine nu previn infectarea cu gripă

10
13 Feb 2020 18:17:39
Autor: Simona Chirciu
Masca pentru gripă este cea cu respirator. FOTO: Alina Dumitriu
Masca pentru gripă este cea cu respirator. FOTO: Alina Dumitriu

Activista Alina Dumitriu, directoare executiv a Asociaţiei Sens Pozitiv oferă mai multe sfaturi pentru prevenţia gripei. Aceasta lucrează cu oameni bolnavi de TBC şi HIV şi arată că măştile care se recomandă în farmacii pentru gripă sunt inutile, deoarece previn doar transmitarea virusului.

„La cursurile pe care le-am făcut înainte să încep să lucrez cu persoane cu TBC, am învăţat că măştile pe care le poartă toată lumea, în aceste zile, sunt DOAR pentru a preveni transmiterea, dacă deja suntem bolnavi. Pentru a preveni infectarea cu gripă sau alte boli transmisibile pe calea aerului, sunt necesare respiratoare precum cel din poză. Care da, nu costă 1 leu ci 12, dar chiar îşi face treaba şi se poate refolosi de mai multe ori”, arată Dumitriu, pe pagina sa de Facebook. 
 
Aceasta explică cum trebuie pusă mască. Respiratorul se aşează astfel încât să acopere gura şi nasul. În timpul utilizării, e recomandat să se evite atingerea respiratorului, explică Dumitriu. 
 
ONG-ista mai oferă câteva sfaturi pentru prevenirea infectării cu gripă. „Ca să eviţi infectarea cu un virus gripal, mai poţi să:încerci să evitaţi contactul cu persoanele bolnave.
Dacă eşti bolnav, să limiteazi cât mai mult contactul cu ceilalţi, pentru a nu le transmite infecţia. Dacă ai simptomatologie specifică gripei, este recomandat să rămâi acasă cel puţin 24 de ore de la dispariţia febrei, cu excepţia mersului la medic. Acoperă-ţi nasul şi gura cu o batistă de unică folosinţă atunci când tuşeşti sau strănuţi. După folosirea batistei, arunc-o la coşul de gunoi şi spăla-te pe mâini. Spălă-te des pe mâini cu apă şi săpun. Dacă săpunul şi apa nu sunt disponibile, foloseşte o soluţie pe bază de alcool. Evită să îţi atingi ochii, nasul şi gura. Germenii se răspândesc în acest fel. Curăţă şi dezinfectează suprafeţele şi obiectele care pot fi contaminate cu germeni”, mai arată Dumitriu, care spune că a făcut postarea pentru că farmaciştii care vând măştile ieftine dezinformează populaţia. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

foarte atent
13.02.2020, 20:01:06

aha, deci 12 lei ! bine ca stiu ce sa cer la marmacie !!

TheErrorIsT
13.02.2020, 22:26:00

E ca mingea de 35 pe care o gaseai la 50.

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
14.02.2020, 00:44:36

Numai costumul complet de Cosmonaut izoleaza 99.99% ...dar si aici intervine gresala umana....vreo garnitura crapata....sau un furtun fisurat .....

0 (2 voturi)
Depeter
13.02.2020, 22:35:28

Singura masca care te protejeaza e ai din armata. Pusul mástil or de hartie nu are rol de a te proteja, are rolul de a evita imprastierea germenilor in cazul in care purtatorul mastii II are.

-1 (1 vot)
Depeter
13.02.2020, 22:37:24

Ar trebui sa invatati lumea, doamna doctor, sa tuseasca sau sa stranute in cot si nu in pumn sau Palma!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)