Societate

articolul anterior articolul urmator

O specie periculoasă: beizadeaua interlopă

0
25 Jul 2011 23:52:05
Grigore Cartianu

Deta este un orăşel de 6.500 de locuitori, situat în vestul ţării, la aproape zece kilometri de graniţa cu Serbia.

O poziţionare strategică pentru afacerile de frontieră, cum ar fi traficul de benzină (pe vremea embargoului impus fostei Iugoslavii), cel de ţigări (care nu ia pauză niciodată) şi tradiţionala industrie a şpăgii. Este mediul ideal în care traficanţii, poliţiştii şi administraţia locală sunt tentaţi să-şi dea mâna pentru a fonda, cu mari beneficii financiare, mafia de frontieră.

La Deta, concubinajul dintre autorităţi şi mafioţi a produs personaje monstruoase: copiii primarului Petru Roman (PDL). Profitând de poziţia tatălui lor, Bogdan Roman (32 de ani) şi Călin Roman (27 de ani) au îmbrăcat haina beizadelei ticăloase şi agresive. Cei doi şi-au spus aşa: dacă tata conduce oraşul ziua, noi îl vom conduce noaptea. Şi s-au pus pe treabă. Au intrat în combinaţie cu tot felul de infractori, mai ales traficanţi, vânzându-le linişte contra bani. Asta se numeşte taxă de protecţie. Copiii primarului au devenit tot mai bogaţi pe măsură ce oraşul se transforma în Vestul Sălbatic.

Palmaresul infracţional al fraţilor Roman a tot crescut până când, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-a îmbogăţit cu episodul care a adus Deta în atenţia întregii Românii. Bogdan şi Călin Roman au pus mâna pe săbii şi le-au aplicat o corecţie severă unor localnici. Abia atunci a aflat şi Bucureştiul ceea ce ştia tot Timişul: că la Deta există o reţea mafiotă construită pe structurile statului.

Pentru a-i cunoaşte mai bine pe fiii primarului Roman, să vedem cum îi caracterizează una dintre victime, Alexandru Ştefan: „Tot oraşul se temea de fiul cel mare al primarului, pentru că despica oameni cu zâmbetul pe buze. E cel mai temut om din Deta. Şi fratele lui e la fel de psihopat, dar ăla măcar nu te omoară, ci te lasă direct în scaunul cu rotile".

Cele două beizadele nu şi-ar fi dezvoltat aptitudinile interlope dacă Poliţia şi primarul-tăticu nu ar fi acoperit, de-a lungul vremii, fărădelegile puşlamalelor. Şeful Poliţiei din Deta, Ioan Goloşie, a fost forţat ieri să-şi dea demisia din funcţie, după 11 ani de domnie. Dar pentru asta a fost nevoie să descindă la Deta însuşi şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa.

E vremea ca poliţiştii complici să fie ţinuţi aproape de prietenii lor mafioţi, adică la puşcărie! Simpla demitere sau concediere nu este suficientă. Şi nu numai la Deta, ci peste tot unde beizadelele interlope îşi fac de cap, sub umbrela înaltelor funcţii deţinute de părinţii lor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările