Societate

articolul anterior articolul urmator

O sută de ani într-unul prost

1
13 Dec 2018 00:56:42
Liviu Iolu

Sărbătorirea celor 100 de ani scurşi de la Marea Unire din 1918 a trecut fără să emoţioneze şi fără un proiect care să marcheze începutul următorului Centenar. „Marii“ oameni politici de azi au avut cu totul alte preocupări într-un an care putea fi un moment de reflecţie şi de pornit cîteva şantiere importante pentru cetăţenii României.

În afară de clişee, un clip plin de greşeli şi imagini furate din alte ţări şi cîteva comemorări fără substanţă anul Centenarului a fost unul ca oricare altul fără motive de sărbătoare. Pentru ca acest an să fi însemnat ceva în inimile românilor însemna ca toţi cei care ocupă azi funcţii publice să-l fi pregătit din timp. N-a fost cazul aşa că a ieşit cum s-a nimerit.

S-a făcut o siglă cu numărul 100, extrem de creativ conceptul (e o glumă, evident), s-au făcut abţibilduri şi cîteva bannere cu care au fost ornate nişte festivaluri care oricum se ţineau dar au fost puse sub pălăria centenarului. Dacă te uiţi pe lista de proiecte vezi nişte plictiseli, simpozioane, câteva dezveliri de statui, manifestări artistice îndoielnice şi restaurări care oricum erau urgente. Primăriile s-au întrecut în hore şi festivaluri „centenare“ pe care le-au denumit aşa pentru că dă bine, dar conţinutul e acelaşi în fiecare an.

Practic, marea mobilizare care trebuia a fi făcută într-un asemenea an s-a oprit la chermeze şi evenimente cât să bifăm că am făcut-o şi nu pentru că simţim greutatea unui moment istoric excepţional.

În 2016, Guvernul Cioloş includea în planul momentelor de Centenar demararea a câtorva mari proiecte de infrastructură care să lege Transilvania de vechiul Regat. Ar fi fost nu ceva grandios dar un capăt de proiect pe care să-l ducă şi politicienii actuali la capăt drept recunoştinţă pentru sacrificiile personale pe care marii oameni politici de la 1918 le-au făcut în interesul cetăţenilor din toate provinciile. Proiectele din 2016 au fost abandonate pentru că azi tradiţia este să nu continui ce face un Guvern anterior şi am rămas şi fără proiecte vechi şi fără ceva în locul lor în afară de concerte şi veselie trecătoare. E un an pierdut, un moment peste care am trecut prea uşor ca naţiune. Este, cum se întâmplă mult prea des azi, încă o organizare mediocră a ceea ce ar fi putut să mişte inimi şi munţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vanatorul/d.c.
13.12.2018, 08:54:29

”Sărbătorirea celor 100 de ani scurşi de la Marea Unire din 1918 a trecut fără să emoţioneze şi fără un proiect care să marcheze începutul următorului Centenar.” Hait..! Direct la Curtea Martiala..! Asta merita oricare muritor de pe planeta, care muritor nu stie de maretul proiect de tara a providentialului presedinte imperial Klovnis Intai Nibelungul Mioritic, proiect a carui lansare a pus in umbra inclusiv deschiderile tuturor jocurilor olimpice de vara si de verișor, proiect denumit ”Romanica Educata”. Da, ”Educata” cu ”a” la urma, nu cu ”ă”. Si apropo de ..periere lui Ciolos din finalul textului.. Stiti, care-i chestia..? Parca am mai spus-o.. S-a primit ordinul ”Reincalziti ciorba ..Ciolos”, nu..? Chiar credeti ca marionete ale serviciilor si ale grupurilor de interese straine nu mai pot dormi de grija romanior, de grija față de interesele si dezideratele lor nationale..? Sau e mare nevoie ”acolo” de noi pudeli, super-docili, precum Ciolos sau Barna, care ar trebui sa..desavârșeasca procesul de babuinizare a romanilor si devalizarea resurselor naturale ale tarii de catre multinationale si guverne straine prin firme ”private” ..subcontractante..? Poate ca e o nulitate Iohannis, da..! Insa tot a avut curajul sa nu pocneasca din calcaie, in doua -trei randuri. Nu-l plac nici eu..! Iar Dumnezeu si site-ul asta stie ca-i dau zilnic la geoale..! Dar asta nu are nicio importanta, in cazul in care-i cautati un inlocuitor si mai..supus. Unul , asa, ca Ciolos, sau Barna..! Astia doi ar sta si-n limba ”acolo”, in fata ”alor mari”, nu ”democratilor”..? Asa ca, tovarasi sovietici franco-germani, ma vad nevoit sa va s-o lasati mai incet cu propaganda asta maoista in favoarea cozilor de topor, care au jurat supușenie deplina stiti voi cui..! Ca daca ma enervati, numai ”de-a dracu” il mai ajut inca o data pe ”visatorul” actual de Cotroceni, sa mai castige un mandat..! Si dupa ce-l ajut sa mai castige un mandat, nu ma las pana nu-l conving sa coboare cu picioarele pe pamant si sa dea suturi in dos la toti ”pocnitorii de calcaie..acolo”, pana i-apuca sughiul..! Poate asa intelegeti si voi ca Romania nu-i populata numai cu lachei pocnitori din calcâie..

Modifică Setările