Societate

articolul anterior articolul urmator

O victorie a democraţiei

38
11 Oct 2018 13:06:33
Radu Preda

Referendumul nevalidat a fost un test. Pentru toţi cei implicaţi: de la cultele religioase la partide şi de la minorităţile de tot felul la peisajul mediatic. Fiecare ar trebui, onest, să înveţe ceva, nu să se grăbească să acuze sau să jubileze.

Dincolo de toate explicaţiile, ceva este evident, chiar dacă nu şi prezentat ca atare: faptul că circa patru milioane de cetăţeni au ieşit la vot în ciuda chemărilor asurzitoare la boicot reprezintă în mod cert o victorie a democraţiei. Este cea mai bună veste de la căderea comunismului încoace, acum aproape trei decenii. Pe fundalul unei avalanşe de insulte din partea progresiştilor şi de stângăcii din partea iniţiatorilor consultării populare, s-a profilat o categorie determinată care a intrat în cabina de vot fără să fie momită electoral, fără să aştepte ceva. Doar din convingere.

În contextul în care partidele conservatoare ale Europei de Vest au cedat continuu în ultimele decenii şi au reuşit trista performanţă de a abandona propria definiţie creştină iniţială, iată că în partea estică a aceluiaşi continent câteva milioane de oameni îşi exprimă şi apără fără echivoc valorile. Repet: fără a fi seduse de promisiuni, fără a încălca drepturile nimănui, fără a marginaliza pe cineva sau a condamna o tendinţă, fără finanţările care otrăvesc de regulă jocul democratic şi fără susţinerea presei sau a directorilor de opinie.

Cu toate acestea, victoria este doar parţială. De ce? Pentru că ea nu a fost salutată de actorii sociali, nu a fost apreciată instituţional şi nici securizată prin iniţiative de politici publice. Dimpotrivă. Imediat, cu o promptitudine năucă, a fost anunţat parteneriatul civil. Adică nu s-a înţeles că, iarăşi mă repet, acum câteva zile am fost martorii unei lecţii de democraţie directă, la firul ierbii, că am atins un grad de conştiinţă colectivă de care nu mai speram că suntem în stare. În joc nu este mărturisirea de credinţă, ci trezia civică.

La acuzaţiile aduse mereu României, prezentată nu doar incorect, dar umilită sistematic, în plin joc ideologic de anvergură a cărui miză este nimic altceva decât definiţia vieţii, la o distanţă nu foarte mare de două cataclisme care au ucis milioane de oameni în întreaga lume – iată că, oricât ne-ar ocărî unii şi alţii, mai avem resurse de a apăra prin instrumente democratice normalitatea, de a reafirma că diversitatea nu poate să fie impusă cu preţul suspendării acelui minim consens fără de care, la final, toţi ar urma să aibă dreptate, dar după ce între timp am fi dispărut cu toţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Stefan din Nord
11.10.2018, 13:38:33

Cu alte cuvinte Am infrant !

+4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
11.10.2018, 14:05:08

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
11.10.2018, 14:08:13

La referendumul pentru demiterea lui Basescu de ce rezultatul n-a insemnat Democratie Participativa ?

-2 (6 voturi)
Popa Prostu
11.10.2018, 15:32:52

LOL. Iluzia este puternica cu asta. :)) S-au adunat popii si teologii BOR si-au ars 10 tone de tamaie, si au fumat pipa dumnezeiasca cu tamaie, si au cantat osanale si si-au dat ei seama ca referendumul a fost un "success nedeplin"... o "victorie a democratiei". Sunteti de tot rasul.

+5 (13 voturi)
Sorin Ionascu
11.10.2018, 18:01:12

Si iata cum inca un reprezentant al BOR incearca sa traga spuza pe turta lor distorsionand realitatea. Pentru el nu conteaza ca 80% din populatie le-a dat cu flit, conteaza ca au iesit aia 20 % 'din pura convingere' si au votat cu DA. In realitate, din cei 20% doar o mica parte au iesit din pura convingere, majoritatea fac parte din sheptelul care pune botu'la toate povestile BOR-atilor; din cei care au fost la vot, au fost unii care au votat cu NU. Deci unde e "victoria democratiei"? In faptul ca romanii si-au bagat picioarele si le-au dat IGNORE? Eu nu sunt convins nici ca romanii au castiat atata constiinta civica si nici toleranta. Mai degraba au in ei o mare lehamite si de politicieni in general, si de psd in special, si de biserica; daca mai punem si o tema care le trezeste interesul dar nu-i arde la ficati, ajungem la concluzia ca exista o motivatie insuficienta pentru a-i face sa-si miste fundul la vot. Un bonus ar fi si campaniile complet aiurea, cu multa dezinformare si multe stiri si informatii false, precum si propaganda pura de care sunt satui pana peste cap. Se pare ca BOR are mari probleme de a invata ceva din lectia pe care tocmai a primit-o, la fel ca politicienii, care prefera sa arunce pisica moarta in curtea celorlalti, poate pute mai putzin, desi gardul nu e o piedica pentru mirosuri pestilentiale.

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările