Societate

articolul anterior articolul urmator

Oameni abandonaţi, sărăcie pentru eternitate (Jurnal din vremuri electorale I)

35
11 Oct 2016 11:41:24
Vasile Ernu

Scriam zilele trecute că, după ce stai o perioadă deconectat prin satele şi orăşelele româneşti sau moldoveneşti, cînd te reconectezi îţi dai seama că ruptura dintre cele cîteva centre politico-economice şi periferie e uriaşă.

Şi asta se vede cel mai uşor în temele şi agenda care domină mass-media mainstream & facebook şi realităţile sociale şi economice ale păturilor sociale cărora nu le prea auzim vocea. Şi ele reprezintă aproape 60% din populaţia acestei ţări.

Dar lucrurile sînt mult mai grave. Sentimentul cel mai puternic nu e nici măcar ăsta, ci e senzaţia că această populaţie este abandonată. Ai impresia că tot statul cu aparatul său lucrează doar în interesul unui număr mic (o parte) de cetăţeni şi a unor pături privilegiate sau care sînt bine conectate la el şi la resursele lui.

Avem un stat care lucrează la greu pentru clientelă politică, pentru investitorul strategic şi pentru clasa de mijloc. Restul par a fi abandonaţi. Aceste pături sociale şi interesele lor, precum ţăranii de exemplu, nu sînt reprezentate de nimeni. Şi ei reprezintă o populaţie de aproape 45% dacă ne referim la zona rurală.

Practic cred că în acest moment sînt cuplaţi la tot ce însemnă „reprezentativitate” şi resurse ale statului în jur de 35% din populaţia acestui stat. Alte 10-15% sînt cuplate indirect. Şi avem cam 50-55% din populaţia acestei ţări abandonată. Oameni în afara statului, sau la limita statului. Relaţiile lor cu statul sînt minimale. Sînt oameni care trăiesc pe cont propriu şi din acea economie pe care o numesc eu „economie civilă” care din păcate încă nimeni nu ştie clar cu ce se mănîncă. E un soi de economie gri care nu e impozitată de stat, dar care salvează viaţa acestor oameni. O salvează, dar îi condamnă la sărăcie pe veci. Are loc „castizarea” României.

În curînd, acest stat va fi doar pentru 35% căci asta e tendinţa. Restul: să se descurce.

Ce însemană a fi „reprezentat de stat” şi a fi „cuplat la stat”: asta înseamnă să fii cuplat la mecanismele de redistribuire a accesului la piaţa muncii şi a resurselor. Asta mai înseamnă să fii clientul noilor pachete de legi economice şi sociale, a noilor mecanisme de impozitare, a noului sistem de redistribuire a joburilor, ascensoarelor sociale şi resurselor etc. Şi practic 50% sînt cuplaţi şi 50% nu sînt cuplaţi (o estimare subiectivă). În curînd, acest stat va fi doar pentru 35% căci asta e tendinţa. Restul: să se descurce. Asta înseamnă distrugerea statului social şi apariţia statului minimal. Ne mişcăm spre interbelic, că tot visăm asta.

Cel mai simptomatic în acest sens mi se par discursurile-program ale partidelor şi priorităţile lor. Ele deja sînt resetate să slujească doar interesele acestor pături sociale de pînă-n 35%. Dar dacă partidele clasice precum PSD & PNL & PDL mai încercau să mimeze aparenţele şi să facă şi mici „cumetrii” pe la ţară, atunci noile patide sînt deja resetate altfel. USR, de exemplu, este deja gata resetat pe interesele şi reprezentativitatea acestor pături sociale (investitor strategic, bussines & clasă de mijloc) abandonînd total interesul pentru celelalte pături sociale. E alegerea lor.

Dar totuşi cine va reprezenta pe cei peste 50% şi interesele lor? Cine luptă cu sărăcia, cel mai mare flagel al acestei ţări?

Şi, din păcate, nu e doar un sentiment, ci o realitate cruntă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Andrei Popa
11.10.2016, 11:57:02

Vin alegerile in curand, macar asa o sa primim si noi niste ajutoare, aici e toata nadejdea - in partide si in Dumnezeu.

-2 (2 voturi)
gandacelul
11.10.2016, 12:41:23

După cum bine remarca cineva zilele trecute, partidele-mamut (PSD, PNL și sateliții lor), cu tradiție, au interesul să mențină o mare parte a populației în sărăcie și lipsă de educație, ca să o poată manipula la alegeri și, astfel, să rămână la putere, îmbogățindu-și peste măsură membrii. De unde ai scos-o că USR e axat strict pe clasa de mijloc și că nu îl interesează programele sociale? Dacă nici Clotilde Armand n-o fi de stânga...în fine, dacă ce promit ei e măcar pe jumătate adevărat, prin reducerea spolierii (a furtului din bani publici, mai pe șleau) vor fi bani suficienți și pentru programe de asistență socială, pentru educație și sănătate. Eu am văzut că la lansarea programului politic, acum 6 zile, și-au propus exact eliminarea sărăciei. Desigur că asta nu se poate face fără o creștere economică și fără combaterea corupției și a corupților. Îți urmăresc de ceva vreme articolele și pot să spun că tragi câteodată niște concluzii aiuritoare, pe un ton sentențios - ai putea fi bănuit de rea-credință...măcar sunt adevărate cifrele din articol?

+7 (7 voturi)
Jane Doe
11.10.2016, 13:48:04

Vasile Ernu trebuie interpretat prin prisma vederilor stângii extremiste. Nu spun că e bine, sau e rău să fie așa. Fiecare om are dreptul să gândească și să-și exprime propriile opinii. Dar n-are sens să cauți echilibru ideologic la Vasile Ernu. Vederile lui sunt exact cele exprimate de vechii activiști de partid și de veșnica Mamă Rusia (prietenii știu de ce !). Nu are rost să le ceri mai mult decât pot da.

+4 (8 voturi)
ag ag
11.10.2016, 13:48:44

Pai cum cine sa-i reprezinte pe oamenii muncii? Unul ca tine :ernu si Rogozanu. ori poate Oana Mizil ca are in gena aplecarea catre saraci. Ori poate Domnu' Dogaru, ca stie sa scoata masele si sa le organizeze. Ori poate doamna Abramburica care se ingrijeste de oamenii clacasi (ca si ea provine de acolo). Atata planset pe umerii oropsitilor ca ma faceti sa ma imbujorez. Va doare pe voi de oropsiti cum il durea si pe Lenin si ceausescu. Dar deh, ce sa-i faci Viii de unde vii si ai scoala urss-ului in sange.

+3 (7 voturi)
catalin toader
11.10.2016, 14:09:46

Poate ca si statul domnului Ernu a auzit dictonul : "do ut des". Asa ca ar fi normal sa-si orienteze resursele mai abitir spre cei de la care ar avea ce jupui. Vorbesc de clasa de mijloc, pe care domnul Vasile Ernu o vede cuplata la resursele statului. Ar mai fi o intrebare - care stat si mai ales care clasa de mijloc? Ai mica si care respira (tot) mai greu? Eu unul, apreciez solidaritatea domnului Vasile Ernu cu cei defavorizati (chit ca unii n-ar merita nici macar cat se indura sa le dea statul). Numai ca daca nu le da mare lucru, lor statul nici nu are ce sa le ia. In teorie, statul le garanteaza si lor viata si proprietatea, accesul la invatamant, sanatate si justitie. In practica insa, trebuie sa suplimentezi zdravan din propriul buzunar ca sa ai acces la aceste lucruri. Bine, cine are. Dar sunt de acord cu domnul Ernu ca distanta dintre Romania frumoasa si Romania reala este imensa. Si nu da in niciun caz semne ca s-ar micsora.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (35)