Societate

articolul anterior articolul urmator

Oameni sau javre

90
3 Sep 2013 20:12:11
Ramona Ursu

Îmi apropii gândurile de România. Una, două, trei, patru… sunt zile destule de la ultima ştire exclusivă şi senzaţională despre nimic, citită pe ecranele îngălbenite. Sufletul mi-a revenit, într-un fel ciudat, la normal.

La normalul acela, care ne pare prea des excentric. Normalul acela, în care mintea nu ţi se mai blochează în moartea lui Cioabă, în coroana lui, în inima lui, în palatele lui, în urmaşii urmaşilor lui. Şi a fost bine.

Îmi apropii gândurile de România. Un pui de om a murit mâncat de câini. Benzile îngălbenite ale ecranelor mi se lipesc din nou de marginile gândurilor. Mintea mi se tulbură, în câteva clipe, prinsă între explicaţiile halucinante ale unor aleşi, mereu îndureraţi, mereu nevinovaţi. Situaţia e, cum altfel?, tragică şi de regretat. Soluţia e, care alta?, una înşirată mecanic, într-un limbaj vecin cu prostia şi pus în timp la viitor, în faţa unui microfon. Un ONG-ist, plecat parcă cu minţile, găseşte vinovatul: „Copilul era pe proprietate privată…”. Puiul de om, sărmanul acela de patru ani cu sufletul rămas în colţii de fiare, mâncat bucată cu bucată, poartă vina c-a murit.

Îmi apropii gândurile de România. Ura îmi injectează inima. Ducem, în fiecare zi, războaie în numele unor indivizi pe care-i ţinem sus. Ne împărţim aiurea în băsişti şi uselişti. Strigăm anemic pentru un munte jefuit de aur. Închidem gura pentru acelaşi munte jefuit de aur. Prin faţă ni se derulează referendumuri, ţipete pro, ţipete contra, miliarde, vreo cinci miliarde de euro, cu cât o să ne îmbogăţească ţara muntele jefuit. Ah, cât de bogaţi vom fi! Şi cât de bine vom trăi! Atunci să ne vezi!  Uităm, într-o secundă, sau poate că habar n-avem de alte două miliarde de euro, aruncate de generaţii întregi de politicieni-mafioţi pe-o autostradă cu pretenţii americane, ce n-a mai fost să fie.

Îmi apropii gândurile de România. Din puiul de om au mai rămas întregi doar tălpiţele, udate în neştire de lacrimi de părinţi. Un ONG-ist mânat prin lume de dragostea de bani şi câini îmi aprinde subit dorinţe criminale: „Până rezolvăm problema maidanezilor, mai mor şi oameni…”. Atât de simplu! Atât de animalic! Mintea îmi zboară la o isterică, tot ONG-istă, sfâşiată, acum vreo câţiva ani, de iubirea pentru patrupedele care îi umplu conturile. Zbiară din toţi rărunchii că eu n-am suflet. Că sunt o brută, că-s şi înapoiată. Că, vai!, îndrăznesc să nu fiu de acord cu animale abandonate pe stradă. Că nu ştiu cum e viaţa în ţări civilizate, acolo unde câinii se plimbă-n voie pe unde vor. Degeaba îi spun că nu-i aşa! ONG-ista turbează! Înapoiata-s eu!

Îmi apropii gândurile de România. Crin ne anunţă, ca un adevărat profet, că ne va fi preşedinte. Unul de conştiinţă naţională. Nu ştie cum e asta, dar Crin promite să înveţe, cu toată tinereţea care visează c-o mai are. Ne pierdem prosteşte în vorbele lui Crin. Urlăm ba pro, ba contra lui! Urlăm, din nou, degeaba.

Îmi apropii gândurile de România. Un copil a murit mâncat de câini. Şi sufletul mi-a dispărut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

90 Comentarii

Utilizator Adevărul
3.09.2013, 20:35:19

Comentariu considerat abuziv.

gyll
3.09.2013, 20:35:40

Hamm!! ''Javrele''sunt mai mult bipede,caini sunt animale care nu au simtul ratiuni. Care simt 'javrele''l-au pierdut de multa vreme. De aceea te calca pe picioare la tot pasul.

+4 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
3.09.2013, 20:40:46

Comentariu considerat abuziv.

Florin Marinescu
3.09.2013, 20:43:43

Sterilizarea si returnarea in teritoriu e o tampenie, s-a vazut clar asta acum. Un puisor de om a platit cu viata pentru ca niste idioti precum Bideu sau Paula Iacob militeaza chipurile pentru rezolvarea civilizata a problemei maidanezilor. Cainele ucigas a fost sterilizat acum 5 ani, probabil era un puisor pufos si dragalas atunci, nu?! Sterilizarea poate de rezultate daca este efectuata intr-un ritm mai rapid decat rata de inmultire a cainilor. Teoretic ar merge dar costurile uriase fac sa se incetineasca procesul de eliminare a haitelor ucigase. Pur si simplu, nu-s bani sau cainii sunt sterilizati doar pe hartie... Acelasi lucru e valabil si pentru eutanasiere, daca prinzi 91 de caini in doua saptamani asa cum se lauda Bancescu si ii eutanasiezi, e ca si cum n-ai fi facut nimic (da, e drept ca n-are personal suficient...). Trebuie ca in jur de 100 de maidanezi sa fie eutanasiati zilnic astfel incat sa se simta ceva. Si costurile ar fi mult mai mici decat in cazul sterilizarii. De cand am vazut stirea despre moartea ingrozutoare a lui Ionut, incerc sa ma gandesc la altceva dar fara sa vreau imi imaginez scena mortii lui, ma gandesc la cat de ingrozit trebuie sa fi fost, cata durere trebuie sa fi simtit trupul lui micut... Ajunge! Nici un copil, nici un batran, nici un om nu trebuie sa mai fie muscat de javrele astea imputite! Iacob, Bideu, Pasla, Kuki, Columbeanu, Gazarian gasiti-le voi adapost, dati-le voi de mancare sau acceptati ideea ca sterilizarea e o tampenie si ca orice caine neadoptat trebuie sa fie eutanasiat!

+12 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
3.09.2013, 20:54:16

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (90)

Modifică Setările