Societate

articolul anterior articolul urmator

Oana Pellea, despre „Fenomenul Piaţa Universităţii“: „Erau unii pe margine care ne fluierau şi ne huiduiau“

27
23 Apr 2021 08:19:45
Autor: Mariana Iancu
Prima zonă liberă de neocomunism
Prima zonă liberă de neocomunism

Oana Pellea a rememorat cum a trăit cea mai mare manifestaţie anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

În urmă cu trei decenii, centrul Bucureştiului a fost declarat „Zonă liberă de neo-comunism“. A fost începutul celui mai amplu protest din istoria României.

„Am fost acolo "AZI"...acum 31 de ani erau unii pe margine care ne fluierau si ne huiduiau altii care stateau si ne priveau... pe urma au venit altii care ne au alungat, batut si calcat in picioare exact cum se intampla, din cand in cand, si astazi dupa 31 de ani...“, a scris Oana Pellea într-o postare pe Facebook.

La 22 aprilie 1990, în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, PNŢCD a organizat un miting la care au participat 100.000 de manifestanţi. Liderii principalului partid de opoziţie au organizat manifestaţia ca răspuns la decizia FSN de a participa la primul scrutin electoral liber organizat în România după Revoluţia din 1989.

O parte dintre manifestanţi au ocupat ulterior Piaţa Universităţii şi au rămas acolo până la 13 iunie, ziua când mii de mineri au fost aduşi în Capitală pentru a înăbuşi violent protestul anti-guvernamental.

„Golaniada“ sau Fenomentul Piaţa Universităţii, cum este cunoscut astăzi demersul civic, a durat 53 de zile, cu mii de oameni care au ieşit în stradă în fiecare seară. Este considerat cel mai amplu protest din istoria României şi cea mai mare manifestaţie anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.

Memorabil a rămas „Imnul golanilor“ al lui Cristian Paţurcă: 

Mai bine haimana, decât trădător
Mai bine huligan, decât dictator
Mai bine golan, decât activist
Mai bine mort, decât comunist

Pe aceeaşi temă:

Mărturia „golanului“ care a clădit Fenomenul Piaţa Universităţii: „Credeam atunci că avem o datorie mesianică“

Ion Andrei Gherasim, şeful de cabinet al lui Corneliu Coposu: „Minerii au distrus casa Seniorului. Şi-au făcut nevoile în ea“

INTERVIU Nicolae Raţiu: „Pentru Ion Raţiu, tatăl meu, Ion Iliescu a fost mereu Ceauşescu 2“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

ovidiu preda
23.04.2021, 08:54:21

Tie iti place sa te aplaude toti ca la teatru? preferi unanimitatile?

-3 (5 voturi)
Paun Al
23.04.2021, 08:54:23

Au incercat sa-i faca pe romani sa inteleaga cine este FSN-ul, vechea nomenclatura comunist-securista. Si ca nu se poate construi noua societate tot cu cei care au consus in comunism. N-au reusit. In 90 Iliescu a fost votat cu vreo86%, FSN-ul cu peste 65%.. Si dupa 30 de ani urmasul FSN-ului, PSD-ul este inca cel mai votat partid.. Asta-i cruda realitate in care traim.

+5 (5 voturi)
Paun Al
23.04.2021, 08:56:01

condus

Ţepeş
23.04.2021, 09:04:59

Și PD-PDL-PNL se trage tot din FSN la fel ca și PSD.

-3 (7 voturi)
Joe
23.04.2021, 09:00:42

Eheil..... Am participat si eu - ma duceam in Piata cam o data la 2 zile. Am scapat nebatut (de mineri) dar am fost batut de oamenii de bine (gorilele analfabete de la IMGB (mai stiti dvs, "I-Me-Ghe-Be, face ordiné !"). Ce vremuri.... Nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 31 de ani de atunci. Inca de atunci FSN (si toti urmasii sai, ca si-a tot schimbat numele, acum se numeste PSD) si-a dovedit esenta - de adunatura de mizerabili pseudo-socialisti.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările