Societate

articolul anterior articolul urmator

Oana Sandu: Pînă cînd violenţa ne va despărţi. Dragostea nu ucide

8
29 Nov 2014 10:17:12
Dilema Veche
Bagatelizarea violenţei aduce după sine judecata că astfel de incidente au loc doar în unele familii, unde şi victima, şi agresorul aveau ceva de împărţit şi astfel amîndoi sînt de vină FOTO Shutterstock
Bagatelizarea violenţei aduce după sine judecata că astfel de incidente au loc doar în unele familii, unde şi victima, şi agresorul aveau ceva de împărţit şi astfel amîndoi sînt de vină FOTO Shutterstock

Am găsit, acum o lună, pe o pagină de Facebook despre handbal feminin, o ştire cu acest titlu „DRAMĂ: Handbalistă ucisă din dragoste cu sălbăticiune“. Era dintr-un ziar local şi nu era semnată. O tînără handbalistă, de 17 ani, din Tîrgovişte, legitimată la clubul de handbal al oraşului, fusese înjunghiată, de mai multe ori, de fostul ei iubit. A murit în braţele mamei, strigînd-o să o ajute în ultima clipă.

Fata se despărţise de iubit şi, potrivit relatărilor din presa locală, părinţii au declarat că tînărul o ameninţa de două luni, nemulţumit de despărţire. M-am întrebat atunci, nu doar ca reporter, ci ca cititor, ce înseamnă pentru alţi oameni „să ucizi din dragoste?“. 
 
La o căutare pe Google, majoritatea ştirilor despre subiectul handbalistei ucise folosesc expresia „crimă pasională“, ca o categorie care trebuie să includă şi informaţia respectivă. Nu e singurul exemplu. Alte astfel de etichete se găsesc adesea în presă, mai ales cea tabloidă, cînd e vorba de violenţă fizică sau sexuală: „Iubire cu năbădăi: mama a trei copii, snopită în bătaie de tatăl micuţilor, însă nu depune plîngere“, „Crimă pasională: şi-a omorît soţia fiindcă voia să îl părăsească“, „Crimă pasională în plină stradă“. 
 
O crimă sau un incident de lovire în familie ajung să devină subiect de can-can, fiind abordate nepotrivit şi fără empatie faţă de victime, care ar trebui în primul rînd protejate. 
 
Bagatelizarea violenţei aduce după sine judecata că astfel de incidente au loc doar în unele familii, unde şi victima, şi agresorul aveau ceva de împărţit şi astfel amîndoi sînt de vină – spun şi cei care cercetează modul cum se scrie despre violenţă. 
 
Oana Băluţă, activistă feministă şi lector universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a reacţionat faţă de un astfel de titlu, într-o postare pe blogul găzduit de ziarul în care apăruse ştirea „Iubire cu năbădăi: mamă a trei copii, snopită în bătaie de tatăl micuţilor, însă nu depune plîngere“. Băluţă scria atunci: „mai întîi subiectul nu se bagatelizează pentru că nu scrii despre cum Ana şi Gheorghe, însoţiţi de cei trei copii ai lor, merg într-un parc de distracţii. Dacă aş fi jurnalist(ă), m-aş întreba: ce fac instituţiile statului pentru femeile, victime ale violenţei? De ce m-ar interesa rostul acestor instituţii, şi nu exclusiv numărul de like-uri şi de share-uri?“ Băluţă spune că, înainte de a ajunge în redacţii, ar fi util ca viitorii reporteri să înveţe din facultate cum să facă jurnalism deschis faţă de drepturile oamenilor, şi să nu fie atraşi spre tabloidizare. Că studenţii trebuie să poată face diferenţa între exemplele de bună practică şi cele negative, din presă.
 
Într-un studiu de caz despre felul în care mass-media reflectă violenţa sexuală, Tudorina Mihai de la organizaţia Front (parte din reţeaua informală de ONG-uri „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală“), aminteşte de eleva de aproape 18 ani de la Liceul „Jean Monnet“ din Capitală, care în 2012 şi-a acuzat profesorul de sport că a violat-o într-o excursie la munte. Majoritatea ştirilor nu au protejat identitatea victimei, care era de altfel minoră. Victima a fost blamată; acuzaţiile fetei au fost puse la îndoială, înainte de orice verdict al instanţei şi, de cealaltă parte, a fost mediatizat şi, astfel, încurajat grupul de susţinere a profesorului. Un ziar central a făcut un sondaj prin care cititorii puteau vota dacă fata trebuie exmatriculată, mutată disciplinar de la liceul în care studia sau dacă să-i fie scăzută nota la purtare. Comentatorii au analizat comportamentul fetei, acuzînd-o făţiş; în emisiunea Acces direct, un jurnalist s-a exprimat astfel: „a-ţi bate joc de un om după ce l-ai incitat, că fiecare femeie are erotismul ei… scuzaţi-mă, i-aş pune 3 la dirigenţie şi aş pune-o să mai repete un an să-şi bage minţile în cap.“ Subiectul a fost trivializat, folosindu-se expresii ca „sexgate“, „profu de sex“, „excursia sexy“, şi s-a transformat rapid în subiect al emisiunilor de divertisment. Lipsa probelor a fost echivalată cu minciună din partea victimei (fără a se ţine cont de faptul că eleva s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală la patru zile după incident, deoarece părinţii ei nu erau în ţară). 
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Cris Ione
29.11.2014, 11:31:41

Pentru toti barbati violenti cu femeile , dativa cu capul de pereti iesiti afera si cautativa un barbat pe masura voastra si va bateti cu el pìna o ninge daca va credeti fortosi , dar nu va msurati puterea cu o femeie ,1.nu va dovediti barbatia,din contra vor fugi si alte femei de voi,2.incercati sa rezolvati problema delicat daca nu divortati si se termina totul frumos dovediti ca sìnteti mai inteligenti decìt alti ,si eu am fost casatorit si am terminat frumos si delicat .lasati violenta la gunoi .puteti distruge si suflete nevinovate COPII.care nu pot ìntelege prea multe din ce vede la noi parinti si ei sìnt cei ce trag si ramìn cu sechele si traumatizati chiar pe viata ,indiferent cine e cel vinovat el sau ia

ionescu cristi
29.11.2014, 14:11:58

Conceptul biblic in care femeia este vinovata de aparitia"pacatelor" pe pamant ,duce la violenta domestica. Nici o religie nu promoveaza femeia. Bazele misoginismului pe pamant au fost puse de catre religii ,prin faptul ca primul pacat facut pe pamant este atribuit femeii si din aceasta cauza toate relele din lume i-au fost atribuite.Toate aceste pacate atribuite femeii de catre Biblie,actioneaza ca femeia sa se simta vinovata si de aceea mai atasata de religie.Aceasta este explicatia reala a cauzei numarului mare de femei religioase,vinovatia fata de toate pacatele terestre atribuite acesteia de creatorii antici ai Bibliei. Si ca pacatele sa se "spele", se duc la biserica.Ceva de genul:v-au facut de cap.Cititi mai bine Biblia sa vedeti ca sunt sute de pasaje in care femeia este injosita pot spune ,tratata de inferioara barbatului ,etc. Nu sunt surprins sa vad indoctrinatii persistand in ideologia lor,ne putand combate imoralitatea.Pentru ca indoctrinarea in sine consta in a crea o ambianta in care perceptiile sale devin referinta.

-2 (2 voturi)
Cris Ione
29.11.2014, 14:38:52

Poate nu m-am explicat bine eu nu fac nici o legatura cu instincul animalic dintrun barbat cu Biblia sìnt ortodox normal nu un fanatic , dar cìnd aud, citesc, sau vad asa zisi masculi feroce si lovesc ucid femei ,daca as putea i-as pune ìn locul acelei femei sa vedem cum sar simti .nu cred ca noi barbati sintem perfecti , de ce daca noi barbati am gresit trebuie sa fie tot femeia cea vinovata.Daca vad un barbat ca se uita discret la amea mìndra sìnt mìndru ,stiu ca acel om a vazut ceva frumos ,sau urìt ,si pentru asta ,ce trebuie sa fac sa o iau la bataie ?

+1 (1 vot)
6548155445666
29.11.2014, 12:54:10

O relatie e compusa din doi. Asa ca proastelor, daca nu vreti sa mai fiti batute, injunghiate sau omorate. Lasati-l dracu p-ala si fugiti de langa el la primul semn ca e nebun. Altfel va plangeti ca proastele. Nu va obliga nimeni sa stai langa un animal, nu mai suntem in ev-mediu cand erat vandute precum vacile la obor. Acum se presupune ca aveti minte si puteti judeca singure. Asa ca .... NU MAI FIȚI PROASTE

-1 (5 voturi)
gigione
29.11.2014, 17:43:30

nene, da ce s-a întîmplat cu fanii, nene? ai rămas numa cu 12? aa..ăstea-s sigur..fane:))

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările