Octavian Berceanu: Nu avem vaccin pentru deşeuri. Problema va deveni în viitor mai mare decât pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.com
FOTO digi24.com

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit, marţi seară, la Digi 24, despre gravitatea problemei deversării deşeurilor necontrolat şi ilegal în mediul înconjurător, spunând că problema va fi în viitor mai mare decât este acum pandemia. Totodată, el a afirmat că există o presiune mare la graniţă, în contextul deşeurilor care sunt transportate ilegal în România.

"Avem toleranţă zero. Împreună cu vămile, Poliţia de Frontieră, Garda de Frontieră, cu alte instituţii ale statului lucrăm – 24 de ore, 200 de tone de deşeuri oprite la graniţă.

Presiunea pe graniţe este enormă! Trebuie să găsim soluţii. Azi am lucrat la proiectele de scannere de container care ne vin pe PNRR, ca să ştim exact ce e înăuntru. Avem nevoie de scannere mari. Vămile au o problemă. Noi nu avem culoare la vamă în care să introduci tirul şi să pui scannerul acela fix mare să treacă prin el. Nu s-au gândit oamenii...nu au vrut. Nu poţi să zici că nu te-ai gândit când ai fluxul ăsta de deşeuri pe vamă. Şi nu e de astăzi.

Ceva trebuie să se schimbe în maniera în care instituţiile statului abordează problema deşeurilor din România şi a presiunii venite din afară pe importurile mari de deşeuri. Marea parte a deşeurilor pe care le-am găsit, mii de tone, până acum cred că s-au capturat undeva la 3.800 de tone...dar poate e chiar vârful aisbergului a ceea ce facem noi. Baza pe care noi nu reuşim să o capturăm e mult mai mare, presupun.

Avem nevoie să regândim problema deşeurilor, importurilor de deşeuri, a salubrităţii în România, inexistenţei infrastructurii care să gestioneze deşeurile. Va deveni în viitor o problemă mai mare decât am avut acum cu pandemia. Va fi în formă continuă. Nu avem vaccin pentru deşeuri”, a declarat Octavian Bercean.

Tot la aceeaşi emisiune tv el a declarat că situaţii cum este cea din zona lacului Beliş, care a ajuns să fie acoperit complet de gunoaie, sunt peste tot în ţară acolo unde nu există servicii de salubritate, deşi primarii au aceste obligaţii, ceea ce intră în sfera ilegală a activităţii unor UAT-uri.

Citeşte şi...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite