Societate

articolul anterior articolul urmator

Octavian Jurma: „Impactul şcolilor asupra COVID îl aşteptăm abia săptămâna viitoare”

21
19 Sep 2021 20:47:51
Autor: Daniela Serb
Octavian Jurma este de părere că nu am luat măsurile potrivite la timpul potrivit
Octavian Jurma este de părere că nu am luat măsurile potrivite la timpul potrivit

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia că va continua creşterea exponenţială din ultimele zile a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus. Acesta este de părere că doar măsurile drastice mai pot salva ceva pentru că nu am luat mpsurile necesare la timpul potrivit.

Redăm mai jos întreaga postare de pe Facebook
Încă o premieră absolută în istoria pandemiei din România, am atins o rată de dublare la 7 zile a numărului săptămânal de cazuri. 
Şi impactul şcolilor îl aşteptăm abia săptămâna viitoare!
 
ARM7 (Alerta relativă mobilă la 7 zile) este un alt indicator derivat din alerta procentuală şi urmăreşte diferenţa procentuală dintre media primelor 7 şi a ultimelor 7 zile a intervalului de 14 zile acoperit de indicatorii la 14 zile (NRK14 si RI1K14) care este şi perioada în care boala COVID-19 este infecţioasă. 
 
ARM7 este un indicator foarte sensibil care ne spune care este trendul iîn interiorul incidenţei şi este principalul predictor pe termen scurt al incidenţei.
Ieri ARM7 naţional a depăşit pentru prima dată de când a început pandemia valoarea de 100% iar azi a atins un nou record absolut de 107%.
O valoare de 100% a acestui indicator înseamnă că numărul de cazuri din ultimele 7 zile este dublu faţă de numărul de cazuri din cele 7 zile precedente. 
Cu alte cuvinte acum numărul de cazuri noi se dublează săptămânal (Td = 7)!
Acesta este însă media naţională. În unele judeţe rata de creştere este chiar mai mare de 150%.
 
O viteză de creştere atât de mare face inutile măsurile progresive pe care încercăm să le luăm acum. 
Vedeţi că se anunţă tot felul de măsuri în Timişoara, Bucureşti, Cluj şi alte oraşe unde incidenţa a depăşit 2 la mie însă până apucă afacerile şi instituţiile să se conformeze vom fi deja în scenariul roşu 3 la mie.
 
După ce ajungem în scenariul roşu 3 la mie, facem comiţii şi comitete şi anunţăm măsuri complicate de funcţionare în scenariu roşu de 3 la mie, însă până apucă afacerile şi instituţiile să se conformeze vom fi deja în scenariul purpuriu de 6 la mie.
Începeţi s înţelegeţi ce înseamnă o rată de dublare (Td) sub 14 zile? Noi suntem deja la 7 zile şi putem atinge chiar şi 4.5 zile cu tulpina Delta fără nici o frâna pusă. Niciun sistem medical din lume nu poate rezista la o astfel de avalanşă de cazuri în spitale şi automat nicio afacere nonesenţială nu poate sta deschisă în asemenea condiţii chiar dacă un guvern negaţionist i-ar permite asta. 
 
Înseamnă că în acest moment este mai costisitor să te conformezi cu măsuri depăşite încă din momentul în care sunt luate decât să acţionezi anticipativ pe bază de prognoză, chiar dacă nu e foarte precisă.
Nu poţi sa menţii totul deschis într-un taifun doar pentru că sunt nişte nebuni la butoane şi nişte afaceri fără scrupule care refuză să înţeleagă că nu suntem animale de sacrificiu suntem oameni cu raţiune.
 
Singurul scenariu pentru care mai ai ceva vreme să te pregateşti (2-3 săptămâni) este cel de peste 6 la mie de care nu se pomeneşte nimic în ordonanţa certificatului verde care în majoritatea localităţilor care trec cu viteaza asta de 3 la mie, va funcţiona maxim 2 săptămâni.
 
Se vede bine acum cât de ridicole ţi inutile sunt aceste praguri intermediare. Era mult mai bine să rămânem cu cele 2 scenarii iniţiale, galben şi rosu (simplu şi uşor de înţeles de toată lumea ca semaforul de circulaţie) iar certificatul verde să îl folosim ca să nu evităm aceste scenarii cu totul.
 
Acum e oricum prea târziu pentru masuri locale, doar măsuri drastice naţionale mai pot salva ceva, dar singurul care poate să le ia e preşedintele şi m-aş mira să le ia înainte de 25 septembrie. 
 
În încercarea laşă de a sacrifica vieţi pentru a salva bani le-am pierdut pe ambele.
Urmează doar haos generalizat cu măsuri disperate şi iraţionale care sunt depăşite înainte de a fi publicate. 
Dar poate învăţăm ceva pentru valul 5 dacă nu o să aflăm că şi valul 4-Delta a fost gestionat cu success de echipa câştigătoare şi deci nu are rost să schimbăm nimic. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Kelemen Jakob
19.09.2021, 20:56:44

Jurma cat te plateste Arafat?

-10 (16 voturi)
GRIGORIU Grieg
19.09.2021, 21:02:37

Pregati-va de postarea sibilinica a lui ovidiu preda, care nu crede o iota, a lui Kelemen care o sa-i conteste autoritaritatea lui Jurma sa se pronunte, a lui Isa obsedat de epilatoarea lui, a lui wolf, bob si till care vor demonstra ca poti citi mult si sa intelegi putin. Una peste alta, asta e momentul in care nu se mai poate face nimic, ce se va intampla in urmatoarele 3-4 saptamani nu mai poate fi schimbat, ca va fi rau sau foarte rau, nici macar vaccinarea nu mai e o solutie pentru a evita prin ce vom trece in urmatoarele 2 saptamani, cu bune si rele. E prea tarziu si pentru asta. Mi-e teama ca vor fi curand sute de persoane care vor pierde lupta in fiecare zi dar cei care vor supravietui acestui val vor iesi, sa speram, mai intelepti.

+11 (17 voturi)
Ţepeş
19.09.2021, 21:15:20

Să vezi că ne prinde valul 4 pe nepregătite.

-8 (12 voturi)
Victor Nagy
19.09.2021, 22:09:58

.......... Da' Jurma acesta are contract cu Adevarul , cu presa miluita ... sau o fi vreo Baba Vanga , vreo Mama Omida ? El si un pisiholog , Diaconu , Diaconescu ... ceva de genul acesta .

-10 (12 voturi)
Victor Nagy
19.09.2021, 22:31:32

........ SUA , Izrael ... desi sunt mai mult decat dublu vaccinati decat Romania .... au noi cazuri intr-o veselie . Adevarat ca la ei se si testeaza ... de 4 ori cat in Ro Si decese ... SUA avut zilele trecute 7/ mil pop / zi ... ceea ce ar echivala in Ro cu 140 dec / zi ... si americanii ... sunt bine vaccinati . Ce o da Domnul !

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările