Societate

articolul anterior articolul urmator

Omagiu unui mare om de ştiinţă

3
13 May 2022 08:32:29
Dinu Săraru

La 24 mai ar fi împlinit 90 de ani – dacă zbuciumul vieţii nu i-ar fi grăbit sfârşitul prematur – marele om de ştiinţă prof. univ. dr docent Vasile Cândea, general de armată cu patru stele.

Cel care a dus o devotată şi emoţionantă luptă pentru renaşterea şi consacrarea unanim recunoscută, în ţară şi străinătate, a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A fost şi va rămâne pentru eternitate un model de înalt om de ştiinţă în spaţiul cardiologiei româneşti şi nu numai şi, în acelaşi timp, un om cu suflet mare şi cu o dragoste pentru semenii pe care i-a slujit cu credinţă şi dragoste.

Marele chirurg cardiovascular s-a născut în Viişoara, un sătuc agăţat pe dealurile line şi fermecătoare ale Teleormanului, în casa unui ţăran foarte sărac, încât a trebuit să fie înfiat de fratele tatălui său, mai înstărit niţel, ca să poată accede la şcoli înalte pentru inteligenţa lui precoce, venind pe jos în vacanţe de la gară, din Zimnicea.

A devenit medic militar şi înzestrat cu vocaţia excepţională a omului de ştiinţă, a creat Departamentul de Cardiologie de la Spitalul Militar Central din Bucureşti, o adevărată şcoală de chirurgie cardiologică, apoi a fost recompensat cu demnitatea de director al Institutului de Cardiologie C.C. Iliescu, de la Fundeni, pe care l-a condus strălucit şi l-a înzestrat cu aparatură la nivel european.

A operat la Bucureşti cu fratele profesorului Barnard, cardiolog de renume mondial, şi a adus contribuţia excepţională la îmbogăţirea ştiinţei cardiologiei încât lucrările lui ştiinţifice, recunoscute internaţional, numai titlurile acestor lucrări alcătuiesc o carte de 50 de pagini!

O viaţă a stat şi a lucrat retras în sala de operaţie şi în slujba celor pe care i-a operat şi îngrijit până la ieşirea lor pe porţile spitalului.

A fost, cum mai ziceam, un mare om de suflet aflat tot timpul sub egida unor mari exigenţe ştiinţifice, dar şi de dăruire umană faţă de aproapele aflat în suferinţă.

A fost robit o viaţă de consacrarea juridică şi ştiinţifică înaltă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, creată din Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă, iniţiată de marele academician, el însuşi mare om de ştiinţă, Constantin Angelescu, între cele două războaie mondiale.

N-a pregetat o clipă în lupta pe care a dus-o cu eroism pentru consacrarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă, răbdător şi stăruitor împotriva atâtor opoziţii înveninate de lipsa de solidaritate a unor confraţi din lumea ştiinţifică, academică.

A trăit numai din această stăruitoare, repet, dorinţă de a îmbogăţi universul ştiinţific românesc cu virtuţile şi programul recunoscut de numeroase personalităţi mondiale, purtătoare ale premiului Nobel. Astfel a fost un mare patriot, un român adevărat, unul din cei mai de seamă slujitori ai culturii şi civilizaţiei naţionale.

A fost confruntat de destin cu o mare tragedie în viaţa familiei; n-a pierdut însă o clipă să nu servească bătălia pentru Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, care, astăzi, la 90 de ani cât ar fi împlinit, prin preşedintele actual prof.univ. dr. ing. Adrian Badea, ales urmaş cu o încredere binemeritată şi unanim confirmată, a tipărit o medalie de aur purtând pe o faţă efigia prof. univ. dr. docent general de armată cu patru stele Vasile Cândea.

Viaţa a făcut ca să am privilegiul unei prietenii frăţeşti, ca a unor fraţi de cruce,  cu marele chirurg Vasile Cândea, atât de fierbinte, încât astăzi –  când îl omagiem – amintindu-l mă doare inima, cum spune ţăranul.

Am fost şi eu la Viişoara, pe fermecătorul deal pe care se află casa lui. Era o toamnă sufocată de nostalgia lacrimilor care au curs pe obrajii noştri, amintindu-ne izvorul nostru ţărănesc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

cel voinic antipopa
15.05.2022, 00:57:19

„De la Brâncoveanu nici un alt conducător român nu şi-a înscris cu atâta obstinație şi cu atâta unanimă recunoaştere şi recunoştință sigiliul pe stilul constructiv al unei ţări întregi. Impresionanta operă constructivă care defineşte România de azi este purtătoarea peceţii preşedintelui Ceauşescu” (Dinu Săraru, „Noua efigie a României”, „Flacăra”, anul XXIX, nr. 4, 24.I.1980, p. 7). „(…) Marele nostru avantaj este că opera construcţiei socialiste româneşti se desfăşoară în spaţiul atât de categoric favorizant al luptei pentru umanitatea socialistă, fiindcă în geografia socialistă românească a fost fundamentat principiul comunismului de omenie (…)” (Dinu Săraru, „Iubirea comunistă”, anul 32, nr. 24, 17.06.1983, p. 1). „(…) Vocaţia constructivă a unui popor întreg şi-a aflat, astfel, în acest timp de renaştere, o strălucită împlinire în opera de ctitor a Preşedintelui Ceauşescu, (…) Ctitor de ţară şi de istorie, Preşedintele Nicolae Ceauşescu reprezintă, azi, în fruntea naţiunii române, chezăşia viitorului nostru comunist” (Dinu Săraru, „Arhitect şi constructor de ţară”, volumul „Arhitect şi constructor de ţară, Omagiu tovarăşului Nicolae Ceauşescu”, Editura Eminescu, Bucureşti, p. 37).

+2 (2 voturi)
Omul UnOm
15.05.2022, 14:20:31

Autorul vad ca isi transfer omagiile pe care pe vremuri le aducea "carmaciului" altor anonimi, "personalitati" de care nu a auzit nimeni si care nu inseamna nimic in istoria stiintei in lume.Si ca sa fiu sincer nici in cea romaneasca nu prea inseamna mare lucru.O minima decenta ar fi insemnat dupa '89 macar efectuarea unui pas inapoi sau abtinerea de la noi omagii.Ceea ce afirma Galeazzo Ciano despre romani se vede ca se aplica foarte bine autorului.Ce e drept Ciano nu era din "nemurioarea Oltenie" insa cam spunea lucrurile pe fata.

+2 (2 voturi)
Alexandru Leontescu
16.05.2022, 09:04:26

" Academiai Oamenilor de Știință din România (AOSR), instituție populată de profesori pensionari, politicieni și prelați. Președintele acestei instituții încasează o indemnizație de 21.840 de lei pe lună." Alta institutie parazitara sugand de la bugetul statului, elogiata de un lingau fara rusine. Cum reusesc lingai ca asta sa supravietuiasca la nesfarsit, omagiing oameni de nimic ca si el?

+1 (1 vot)
Modifică Setările