Omicron a făcut „pui”. Epidemiolog: „Noua subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Omicron a dezvoltat o mutaţie în timp ce specialiştii caută să adapteze serurile anti-COVID Foto. Arhivă
Varianta Omicron a dezvoltat o mutaţie în timp ce specialiştii caută să adapteze serurile anti-COVID Foto. Arhivă

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a atras atenţia că în mai multe ţări europene a fost identificată o nouă subvariantă Omicron care a început să înlocuiască varianta originală. Ce arată până acum studiile preliminare.

”Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter - epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă. Şi iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1)  această subvariantă  B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat universitarul pentru Adevărul.

Profesorul a adăugat că, la ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur ca specialiştii să se pronunţe pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . ”

Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante. Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a mai spus prof. dr. Emilian Popovici. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite