OMS: Obezitatea infantilă a devenit epidemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obezitatea infantilă este un fenomen care ia amploare nu doar în Europa ci şi în ţările africane, atrage atenţia un raport recent al OMS. Experţii spun că fenomenul nu este neapărat un comportament ales de familie subliniind că guvernele şi politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.

Un studiu desfăşurat timp de doi ani în peste 100 de ţări făcut de experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că obezitatea infantilă, care iniţial era considerată rezultatul unui comportament ales în familie, este o problemă majoră de sănătate publică şi tinde să devină o epidemie la nivel global. Concret, raportul elaborat de OMS arată că obezitatea în rândul copiilor de cinci ani atinge cote alarmante în întreaga Europă, inclusiv în România. În Africa, însă, numărul copiilor supraponderali aproape că s-a dublat între anii 1990 şi 2014, arată acelaşi raport, care încearcă să identifice cauzele care stau la baza acestei epidemii în curs de dezvoltare.

România, locul 3 la obezitate infantilă

Peter Gluckman, copreşedinte al Comisiei asupra eradicării obezităţii infantile din cadrul OMS admite că recomandările menţionate în raport par a ţine de bunul simţ: promovarea unor bune obiceiuri alimentare, activitate fizică, observare psihologică a copiilor obezi. Însă, după cum subliniază autorii, principiile de bun simţ nu au fost suficient puse în aplicare de guverne, iar numărul copiilor supraponderali a trecut de la 31 de milioane în 1990 la 41 de milioane în 2014. „Până în prezent, progresele înregistrate în combaterea obezităţii infantile au fost lente şi neregulate”, arată expertul.

Raportul subliniază că în ţările bogate copiii proveniţi din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a preţului mic al hranei fast-food, cu conţinut ridicat de zahăr. În schimb, în ţările sărace, copiii familiilor avute sunt expuşi mai mult riscului obezităţii, mai ales în ţările în care "din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos", se arată în raport.

Specialiştii atrag atenţia că mâncarea procesată şi alimentele care sunt injectate cu chimicale duc nu doar la apariţia obezităţii infantile ci şi la patologii cum sunt diabetul, bolile digestive sau cele de inimă. România se plasează într-un top european al obezităţii infantile pe locul 3, fiind surclasată doar de Grecia şi Croaţia, medicii precizând că şi sedentarismul contribuie la apariţia obezităţii infantile, la fel cum şi mesele târzii aduc kilograme în plus micuţilor.

„Un exemplu de comportament nesănătos este faptul că ultima masă este servită foarte târziu seara. În plus, dulcurile se află prea la îndemâna copiilor. Şi nu vorbim de dulciuri făcute în casă, ci de dulciuri achiziţionate din comerţ, pline de aditivi alimentari”, au precizat specialiştii.

De altfel, raportul OMS arată că factorii biologici,  un comportament nespecific unei alimentaţii echilibrate, reducerea activităţii fizice în unităţile şcolare şi nereglementarea vânzării de produse care îngraşă se numără printre cauzele agravării acestei patologii.

„Obezitatea la copil este o problemă de talie mondială. Din studiile făcute până acum reiese că peste 50% din cei sub 18 ani sunt supraponderali, iar din aceştia 25% sunt obezi”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRP).

Cauzele obezităţii infantile

Cauzele identificate de acesta sunt multiple. În primul rând, arată medicul pediatru, care confirmă că numărul micuţilor cu suprapondere care îi trec pragul cabinetului este în creştere, obezitatea infantilă apare de la erori în alimentaţia gravidei.

„Sunt mămici care mănâncă cât pentru doi, ceea ce nu este normal. Apoi, trecerea pe laptele de vacă se face precoce şi implică riscuri pentru obezitate. Aceşti copii, care sunt hrăniţi cu lapte de vacă, riscă să facă diabet şi boli cardiovasculare, asta pentru că laptele de vacă are de trei ori mai multe proteine decât cel de mamă, iar proteina este o substanţă de construcţie care duce la proliferarea unor celule”, a completat medicul pediatru.

Alimentele saturate, de tip fast food, consumate de mămică în timpul sarcinii, pot şi ele influenţa starea de sănătate a copilului. „Primele 1.000 de zile din viaţa unui copil sunt decisive pentru dezvoltarea lui ulterioară”, a mai spus preşedintele SRP.

Tocmai pentru a veni de hac greutăţii la copii, un obiectiv major al Ministerului Sănătăţii pe 2016 îl reprezintă educaţia pentru sănătate, în aşa fel încât ea să fie făcută de la vârste cât mai fragede, pentru a dezvolta concepţia unui stil de viaţă echilibrat în rândul micuţilor. În acest sens, urmează să fie semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

Pubertatea precoce, determinată şi de alimente injectate cu hormoni

Carnea de pui injectată cu hormoni influenţează dezvoltarea precoce a copiilor, în special pe cea a fetiţelor, arată profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Medicul a explicat că devoltarea precoce a fetelor care arată cu trei sau patru ani mai mari decât sunt are două cauze.

Una dintre acestea este creşterea seculară, care reprezintă tendinţa de creştere progresivă cu fiecare generaţie a valorilor medii ale înălţimii, greutăţii, instalarea mai precoce a pubertăţii. O a doua cauză identificată de specialist o reprezintă consumul de produse din carne de pui din comerţ, carne injectată cu hormoni de creştere.

„Dacă se consumă astfel de alimente zilnic într-adevăr fetiţele se dezvoltă mai repede”, a completat medicul.

Hormonii de creştere sunt şi în lactate

De altfel, studiile arată că pubertatea precoce poate fi determinată de hormonii de creştere care se regăsesc şi în produsele lactate, în timp ce specialiştii arată că steroizii cresc riscul de cancer de sân, mai târziu. Tocmai din acest motiv, unele state au interzis utilizarea hormonilor pentru creşterea porcilor, găinilor, curcanilor sau a altor păsări.

În ceea ce priveşte consumul de carne de pui, cel mai adesea asociat cu hormonii de creştere injectaţi în produsele care se găsesc la raft, cifrele arată că a crescut la nivel mondial şi că majoritatea oamenilor sunt de părere că includerea cărnii albe în alimentaţie are doar beneficii asupra sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite