OMS propune ca viteza de circulaţie în oraşe să fie limitată la 30 km/h. Accidentele rutiere, principala cauză a deceselor în rândul copiilor şi al tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este campioana UE la morţi în accidente rutiere Foto: Pixabay
România este campioana UE la morţi în accidente rutiere Foto: Pixabay

Cu ocazia lansării de către ONU a Săptămânii Globale a Siguranţei Rutiere, şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a propus o limită de 30 de km/h în oraşe, iar pentru ţările care folosesc sistemul imperial, precum SUA, o limitare de 20 de mile (32,2 km) pe oră.

"Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru copii şi tineri", a spus şeful OMS într-un mesaj video care susţine campania Streets for Life. Campania foloseşte şi hashtagul Love30 pe reţelele de socializare, transmite Deutsche Welle.

Conform informaţiilor distribuite de OMS, o persoană moare într-un accident rutier o dată la 24 de secunde. Aproape o treime din acele decese pot fi cauzate de viteza excesivă. Totodată, potrivit OMS, fiecare kilometru pe oră peste limita de viteză creşte riscul unui accident fatal cu 4-5%.

“Astăzi şi în fiecare zi, 3.000 de copii sunt ucişi sau răniţi pe străzile din întreaga lume. Este o criză care este provocată de oameni şi poate fi complet prevenită ”, a precizat Zoleka Mandela, ambasador global al Iniţiativei pentru Sănătatea Copilului. Aceasta oferă drept exemplu oraşe precum Bruxelles sau ţări ca Spania, care au aprobat deja limitări de viteză. 

Datorită pandemiei de coronavirus, care a ţinut oamenii mai mult în case, numărul accidentelor rutiere a scăzut de anul trecut. Totuşi, numărul deceselor nu a scăzut, deoarece mai mulţi şoferi au avut ocazia să conducă cu viteză, datorită şoselelor mai libere, iar astfel şi accidentele au fost mai grave. O întâlnire a ONU este stabilită pentru anul viitor, în cadrul căreia se va discuta siguranţa rutieră.

“Pe măsură ce ne revenim după COVID-19, să construim şi drumuri mai sigure, pentru o lume mai sigură ”, a mai precizat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De altfel, din păcate România este campioana UE la morţi în accidente rutiere.  În 2020, pe şoselele europene au fost cu 4.000 de victime mai puţin faţă de anul precedent, dar România rămâne ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime ale accidentelor rutiere - 85 la un milion de locuitori potrivit unui document publicat pe 20 aprilie de Comisia Europeană care prezintă cifre provizorii privind accidentele rutiere mortale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite