OMS: Rezistenţa antimicrobiană, la fel de periculoasă ca o pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antibioticele consumate fără discernământ duc la apriţia rezistenţei antimicrobiene
Antibioticele consumate fără discernământ duc la apriţia rezistenţei antimicrobiene

Fenomenul mondial de rezistenţă antimicrobiană, la fel de periculos ca o pandemie, ameninţă să distrugă un secol de progres medical, a alertat, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), scrie AFP.

Rezistenţa la antimicrobieni apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă efectelor medicamentelor, între care antibioticele, ceea ce face ca infecţiile obişnuite să fie mai dificil de tratat şi să crească riscul de răspândire a bolilor, a formelor grave de infecţie şi deces.   

Cu ocazia Săptămânii mondiale a conştientizării a rezistenţei la antibiotice (18-24 noiembrie), OMS, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE), a lansat vineri un grup de înalt nivel "însărcinat să combată criza de accelerare a rezistenţei la medicamente". 

Cei doi co-preşedinţi sunt premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, şi omologul său din Barbados, Mia Mottley.             

Acest grup va aduna şefii de stat, miniştri şi lideri de companii şi organizaţii ale societăţii civile. 

"Rezistenţa antimicrobiană poate părea mai puţin urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă.

Rezistenţa antimocrobiană este "una dintre cele mai mari ameninţări sanitare din epoca noastră" care "ameninţă să distrugă un secol de progres medical şi să ne lase fără apărare contra infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor", a prevenit el. 

Antimicrobienii sunt arme esenţiale pentru a lupta contra bolilor la oameni, animale şi plante. Acestea includ antibiotice, antivirale, antifungice şi antiparazitare.          

Factori multipli - printre care folosirea excesivă a medicamentelor la oameni, pentru creşterea animalelor şi agricultură, precum şi lipsa de acces la apă potabilă, la salubritate şi la igienă - au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, a estimat OMS. 

"Deşi antibioticele sunt un element-cheie, rezistenţa antimicrobiană include, de asemenea, rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite