OMS România: „Cele două cazuri de poliomielită din Ucraina, rezultatul scăderii drastice a vaccinării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), spune că cele două cazuri de poliomielită din Ucraina sunt rezultatul scăderii drastice a vaccinării, fiind cauzate de vrirusul vaccinal, ci nu de cel sălbatic.

„Europa, în 2002, a fost declarată zonă liberă de poliomielită. Cele două cazuri din Ucraina nu sunt cauzate de virusul sălbatic, ci de vrirusul vaccinal. Vaccinul care s-a folosit este fabricat pe baza visurului sălbatic aproape omorât. Ţările din care vin sunt libere de virus. Este responsabilitatea statelor pe unde merg să verifice care este starea lor de sănătate (a refugiaţilor - n.r.). Dar, probabilitatea de a transmite boli transmisibile este mică. Prima grijă este faţă de sănătatea lor, ei sunt la cel mai mare risc”, a declarat reprezentantul OMS România.

Acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult

Potrivit acestuia, cele două cazuri de poliomielită din Ucraina sunt rezultatul scăderii drastice a vaccinării.

„În Ucraina acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, aproape de 40 la sută, faţă de România, cu peste 85 la sută, comparativ cu ce recomandă OMS, de 95 la sută, comparativ cu ce avea România în 2000 - 98 la sută. În Ucraina acoperirea vaccinală la poliomielită este de sub 15 la sută, adică 15 copii din 100 sunt acoperiţi complet. Riscul creşterii cazurilor de poliomielită există mai ales că a apărut un virus care a suferit mutaţii genetice”, a mai spus Olsavszky.

La rândul său, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a spus că vaccinarea împotriva poliomielitei se face în cadrul programului naţional de imunizare a copiilor şi la adulţi numai dacă pleacă în zone endemice.

„România monitorizează ape reziduale pentru identificarea posibilelor boli transmisibile, cum ar fi şi poliomielita. Pe lângă monitorizarea apelor, Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, monitorizează cazurile de poliomielită, dar şi cazurile de paralizie acută flască, suferinţă care poate fi produsă de infecţia cu virus poliomielitic, dar nu avem niciun fel de indicaţie că acest virus ar circula în România”, a adăugat Rafila.

Campanie de recuperare a vaccinării

El a mai spus că, dacă se constată că este un număr prea mare de copii care nu au fost vaccinaţi, se poate trece la o campanie de recuperare a vaccinării împotriva poliomielitei, prin care toţi să fie imunizaţi cu vaccin polio.

Potrivit lui Rafila, cel mai mare număr de copii nevaccinaţi sunt din Bucureşti, Arad şi Alba, cu o pondere sub media naţională, iar catagrafia copiilor eligibili şi nevacinaţi continuă.

La rândul său, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a explicat că în România există un program de supraveghere activă, cu privire la tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere al microorganismelor.

„Cazurile din Ucraina nu pun probleme pentru noi pentru că sunt cazuri cu virus vaccinal. Cel mai bun lucru de a preveni îmbolnăvirile de acest fel este vaccinarea în proporţie de peste 90 la sută a populaţiei. Există o listă în cadrul regulamentului sanitar internaţional cu bolile cu risc vital. Dacă apare un caz, atunci se iau imediat măsurile pentru combaterea răspândurii. Nu avem probleme de boli provenind de la contacte cu populaţii care emigrează”, a mai spus Streinu Cercel.

Copii bolnavi descoperiţi la graniţa cu România 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că oficialii au descoperit doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări - primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimii nouă ani, relatează Associated Press online.

Oficiali din domeniul sănătăţii au avertizat Ucraina în legătură cu un risc sporit de apaiţie a unui focar, din cauza nivelului scăzut de vaccinare, în contextul în care doar jumătate dintre copii au fost imunizaţi, anul trecut, împotriva unor boli ca poliomielita.

OMS a confirmat săptămâna trecută două cazuri de poliomielită în regiunea Carpatia din Ucraina, care are frontiere comune cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia.

Ministrul ucrainean al Sănătăţii Aleksandr Kvitaşvili a anunţat, la o zi după ce OMS a confirmat două cazuri de copii bolnavi de poliomielită, că Kievul depune eforturi pentru a importa suficient vaccin cât să împiedice apariţia unui eventual focar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite