Omul care trăieşte cu inima „în geantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Iorga (20 de ani) a suferit recent o operaţie în străinătate, iar acum trăieşte cu ajutorul unei inimi artificiale.

La 16 ani, când alţi copii se bucură de viaţa de licean, Dumitru a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă, hipertensiune pulmonară venoarterială severă şi insuficienţă cardiacă.

Din acel moment a început o luptă disperată pentru supravieţuire. În urmă cu câteva luni a primit de la Ministerul Sănătăţii 113.000 de euro pentru a pleca de urgenţă în Germania, unde a şi fost operat.

Acum, viaţa lui Dumitru depinde în totalitate de o pompă cardiacă, adică de o inimă artficială şi de un minicomputer cu baterii, pe care‑l poartă în permanenţă cu el, într-o gentuţă, şi care controlează şi indică parametrii de funcţionare ai pompei cardiace. „Înainte nu puteam merge absolut deloc.

Oboseam şi simţeam dureri în piept imediat după ce mă ridicam. Stăteam numai în scaun cu rotile, dar mă împingea altcineva. Eu nu puteam să-l urnesc. Acum pot să şi alerg!", spune cu zâmbetul pe buze Dumitru Iorga. Tânărul trebuie să aibă în permanenţă la el geanta în care se află computerul şi bateriile „inimii". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite