Operaţii amânate din cauza crizei de sânge în spitale. Ce beneficii au eventualii donatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic de la debutul vacanţei de vară, motiv pentru care unităţile sanitare au ajuns în situaţia de a amâna operaţiile programate. Probleme sunt în special la grupele negative de sânge, spun specialiştii, care fac un apel la cetăţeni şi îi îndeamnă să doneze pentru a salva vieţi.

E nevoie disperată de sânge în Capitală, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic în perioada verii. Chiar dacă după apelul făcut în weekend de autorităţi, s-au prezentat la donare undeva în jurul a 200 de persoane, Centrul de Transfuzii Bucureşti abia reuşeşte să aprovizioneze cu sânge şi produse din sânge unităţile sanitare. Prioritate au, ca de fiecare dată, spitalele de urgenţă, unde ajung şi cele mai grave cazuri. Dar deja s-a ajuns în situaţia ca operaţii programate să fie amânate, din lipsa sângelui, spune medicul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti. 

„A scăzut foarte mult numărul donatorilor, iar cererile spitalelor au rămas constante. Nu putem să acoperim necesarul. Inclusiv centrele de transfuzii din jurul Bucureştiului ne dau mai puţin sânge decât în mod obişnuit. În perioadele bune recoltăm sânge de la 270 de donatori zilnic, acum numărul lor a scăzut la 170 sau chiar mai puţin. Avem nevoie de sânge, de donatori cu Rh negativ, de donatori cu donări repetate, de donatori la prima donare. Se amână operaţii din cauza lipsei sângelui”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa. 

Operaţie pe cord, amânată

Potrivit acesteia, o astfel de situaţie există la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală, unde o operaţie pe cord este amânată de câteva zile, pentru că nu există suficientă cantitate de sânge grupa O negativ. „Nu putem lăsa chirurgii fără sânge în cazul unor intervenţii de amploare, astfel că aceştia preferă să mai amâne operaţiile. Când nu avem suficient sânge, îl prioritizăm, dăm către spitalele de urgenţă şi după ce îl distribuim constatăm că rămânem cu foarte puţin. Iar aceste pungi foarte puţine trebuie să meargă către pacienţii oncologici sau alt tip de pacienţi care au nevoie de sânge”, a completat medicul. 

Pe stocul centrului nu există trombocite şi masă eritrocitară, dar nici suficiente pungi cu sânge A2 pozitiv. „Azi (ieri – n.r.), am avut o cerere foarte mare de A pozitiv şi mai avem doar şapte pungi. Este foarte puţin. De regulă problemele apar la grupe negative. Problema este că donatorii nu vin nici măcar pentru acele tichete de masă, e o perioadă dificilă şi avem nevoie de sprijinul oamenilor”, a mai spus Doina Goşa, adăugând că a crescut cazuistica în spitale şi numărul de cancere. 

Sinescu: „Sunt spitale care nu-şi acoperă necesarul de sânge”

Acelaşi lucru îl confirmă şi academicianul Ioanel Sinescu, chirurg la Institutul Fundeni din Capitală, unitate sanitară care se află printre cele mai mari consumatoare de sânge din întrega Capitală. „Au fost probleme cu aprovizionarea cu sânge la pacienţi care aveau grupa O negativ. Situaţii de acest gen sunt în fiecare vară, când necesarul bazal al spitalelor nu mai poate fi asigurat. Sunt mulţi plecaţi în vacanţă, iar spitalele cer tot mai mult sânge. Sunt destule unităţi sanitare care nu-şi pot acoperi necesarul de sânge şi din această cauză amână operaţii. E nevoie de o campanie susţinută pentru că oameni bolnavi sunt continuu şi, din păcate, sunt tot mai grav bolnavi. Astfel că e nevoie de sânge şi de derivate de sânge”, a declarat academicianul Sinescu. 

La spitalele Floresca şi Universitar nu au fost probleme, medicii având la dispoziţie necesarul de sânge, potrivit reprezentanţilor unităţilor sanitare. Nici la Spitalul Bagdasar Arseni nu au fost amânate operaţii, spune medicul Florin Bica, purtător de cuvânt. „N-aş putea spune că am întâmpinat probleme majore. La grupele negative sunt întotdeauna situaţii mai speciale cu aprovizionarea, dar la bolnavii programaţi se solicită şi sprijinul familiei. Iar dacă e să amânăm o operaţie, se găseşte cu siguranţă o soluţie pentru ca intervenţia să aibă loc a doua zi”, a explicat ortopedul. 

Cum rezolvă criza spitalele din teritoriu

Dacă în Capitală sunt astfel de probleme, situaţia nu este la fel în teritoriu, susţine medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „La noi nu s-au amânat operaţii. Chirurgul face demersuri şi găseşte rezerve de sânge pentru a intra în deplină siguranţă în operaţie. Nu avem mai multe probleme în timpul verii decât de obicei. Important e să convingi colegii de la alte centre de transfuzii că ai nevoie de acele produse. Dacă n-am găsit sânge în Reşiţa, am găsit în Timişoara. Nu mi s-a întâmplat să nu pot opera din acest motiv în ultimul an”, a conchis chirurgul.

Condiţii în care poţi dona 

Pentru a dona, o persoană trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să cântărească peste 50 de kilograme, să aibă puls regulat, tensiunea arterială între 100 şi 180 de mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni. În cazul femeilor, acestea nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie şi să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. O altă condiţie este ca potenţialul donator să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. 

Beneficiile donării de sânge 

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă un donator va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici să-I salveze viaţa acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30% odată cu donarea de sânge. Studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. 

Ce pot primi donatorii

Donatorii de sânge primesc în ziua în care donează:

• 7 tichete de masă

• zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

• decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

• reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite