Opt din zece copii români au nevoie de aparat dentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt din zece copii din România au nevoie de aparat dentar, însă nu ajung la ortodont la timp. Practic, 90% din copiii care au nevoie de aparat dentar ajung la medicul specialist foarte târziu şi atunci când ajung la ortodont, micuţii au dinţii de lapte distruşi.

Cel puţin, asta arată un studiu derulat de către un institut de ortodonţie din ţara noastră. Raportul mai atrage atenţia că prea puţini copii ajung să poarte un aparat dentar întrucât nu există suficiente cabinete stomatologice de stat iar la privat, părinţii trebuie să scoată din buzunar sume colosale de bani pentru dispozitivul medical.

Copiii din România, în comparaţie cu cei din restul ţărilor Uniunii Europene, au mai multe probleme cu dantura şi afecţiuni conexe, arată estimările specialiştilor.  La nivel european, între 20-90% din copiii de şase ani au carii dentare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Copilul moşteneşte forma şi dimensiunea maxilarului de la unul dintre părinţi şi forma şi dimensiunea dinţilor, de la celălalt. De aceea, de multe ori, apar înghesuiri pentru că dinţii sunt mai mari în dimensiune, faţă de maxilar, sau spaţieri, atunci când dinţii sunt mai mici în dimensiune comparativ cu maxilarul. Din păcate, în timp, aceste anomalii duc la traume în ocluzie, adică în ceea ce priveşte managementul forţei cu care folosim maxilarul şi duc la probleme articulare sau pierderea dinţilor”, arată medicul dentist, Bogdan Baeder. 

Acesta subliniază că părinţii trebuie să facă efortul de a-şi duce copiii la un ortodont. „Copiii care au dinţii înghesuiţi trebuie să folosească în mod obligatoriu aţa dentară şi să meargă la fiecare şase luni la dentist pentru curăţire profesională, altfel apar cariile. Vârsta ideală pentru purtarea unui aparat ortodontic este între 12 şi 18 ani, dar se poate şi ulterior, însă va fi purtat doi-trei ani de zile. Părinţii care nu îşi permit un aparat dentar fix, care este mai costisitor, pot alege un aparat dentar mobil, care costă între 1.000-2.000 de lei. Pot apela totodată şi la organizaţii care sau autorităţi locale, care oferă sprijin financiar”, a mai spus Baeder. 

Asta pentru că,  în lipsa purtării unui aparat dentar, problemele de sănătate orală ale copiilor ajung să ducă la dezvoltarea altor boli, atât transmisibile cât şi netransmisibile. „Populaţia trebuie să ştie că problemele de sănătate orală pot ajunge să fie legate de afecţiuni precum cele cardiace, diabetul, artrita reumatoidă, dar nu numai, precum şi că dieta, zahărul, tutunul, consumul de alcool, igiena deficitară şi chiar dinţii îngrămădiţi”, arată medicul specialist în ortodonţie şi ortopedică dento-facială, Ela Bănică. 

Doar 15% din români merg regulat la stomatolog, în condiţiile în care, toate celelalte state din Uniunea Europeană stau mai bine la acest capitol. Spre exemplu, 44,5% din bulgari merg regulat la dentist şi 58,07% dintre sloveni merg anual la control. La polul opus, cel mai bine stau ţările nordice. În fruntea listei este Irlanda, unde 92,6% din copii şi adulţi îşi verifică sănătatea orală în fiecare an. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite