FOTO Oraşul teilor curăţaţi de zile cu drujba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tei

Eminescu se referea la Galaţi ca la un „oraş al teilor”, impresionat de strada Domnească ce deţine recordul de cea mai lungă stradă din Europa străjuită de tei, Wikipedia îi menţionează aceeaşi poreclă, şi prin acest amănunt e identificat cel mai mare oraş-port de la Dunăre şi în romanul „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran. Ei bine, acest însemn nobil şi aproape irepetabil se chinuie edilii Galaţiului să-l taie de la rădăcină.

Citind articolul de mare audienţă al domnului Liviu Mihaiu, mi-am dat seama că se face o nedreptate. Oraşul meu nu este menţionat între cele ale căror tei sunt decimaţi fără milă!

Toaletare până la exterminare

La scurt timp după alegerile locale la care gălăţenii (s-)au ales cu primul primar de dreapta după mai bine de jumătate de secol, în toamna lui 2012, a început şi „toaletarea” teilor, copacii-simbol ai oraşului.

Doar că, aşa cum observa un cotidian on-line local, copacii vizaţi „şi-au pierdut în întregime coroanele, precum în povestea cu Împăratul Roşu care l-a scurtat pe Zmeu… de la genunchi!”. Pe bulevardele cu cel mai dens trafic din Galaţi, s-au tăiat crengile teilor până aproape de tulpină în doar câteva zile.

Cetăţenii au asistat înmărmuriţi la o agresiune contra arborilor cum nu se mai întâmplase de pe vremea ultimul primar gălăţean al secolului trecut, Eugen Durbacă, fost peremist, ulterior pesedist, apoi aperist, actualmente senator PC. Acesta a fost supranumit „Drujbacă” pentru nenumăratele tăieri de arbori şi desfiinţări de spaţii verzi petrecute în mandatele sale succesive ca edil-şef. Inclusiv sediul Agenţiei de Protecţia Mediului din Galaţi fiind ridicat cu sacrificarea unor copaci pe cât de venerabili, pe atât de verzi şi sănătoşi.

Problema este că „toaletarea” excesivă a teilor nu s-a fost aplicat tuturor copacilor din oraş şi nici măcar tuturor celor dintr-o zonă, dând de înţeles că muncitorii au avut ură doar pe câţiva arbori.

Din punct de vedere al Primăriei Galaţi însă, lucrurile erau foarte clare: „echipe de la  Gospodărire Urbană SRL (acţionar 100% Consiliul Local, n.n.) vor lucra pentru întreţinerea spaţiilor verzi”. Întreţinere prin defrişare? „(...) va continua tunderea copacilor pentru a face vizibile semnele de circulaţie”, informa la acea vreme purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

După cum nota presa locală (presagalati.ro), „este drept că un copac fără ramuri este foarte greu să mai acopere vreun semn de circulaţie. În plus, o eventuală furtună nu va mai avaria nicio maşină parcată în zonă – asta dacă nu va fi vreun taifun şi nu va smulge trunchiul din pământ! Atuuri care, probabil, în ochii celor care au decis toaletarea excesivă a copacilor, depăşesc «micul dezavantaj» al dispariţiei coroanei arborilor…

Primăvară cu uscături

În primăvara lui 2013, cep să apară şi primele „rezultate” ale controversatei operaţiuni de ciopârţire a crengilor teilor de pe strada Brăilei, cel mai mare bulevard al Galaţiului (!). Cam vreo 20-25 de tei au devenit numai buni de lemn de foc, iar numărul lor creşte pe măsură ce trece timpul, chiar dacă staturile semeţe încă mai amintesc ce vajnică umbră făceau odată...

Mihai Costache a ţinut să revină cu explicaţii mai amănunţite pe care le-ar fi primit de la drujbari „trebuiau ajustate crengile din cauză că nu se mai intervenise de peste 10-15 ani la toaletarea arborilor de pe strada Brăilei şi aceştia au crescut mult pe verticală. Cum rolul unui arbore din peisajul urban este să facă multă umbră, teii au fost scurtaţi pe verticală pentru a se dezvolta mai mult pe plan orizontal.” Vizavi de decesul evident al bieţilor copaci, el a mai adăugat că nu exclude „ca aceasta să fie cauza, faptul că s-au făcut acele tăieri, dar până nu văd concret despre ce este vorba, nu pot să mă pronunţ”. Şi, probabil ca o recompensă pentru ceea ce nu s-a mai îngrămădit să vadă, a fost mutat într-un post mult mai călduţ, recte purtător de cuvânt la APATERM, falimentarul furnizor de agent termic al oraşului teilor.

Văzând pocinogul, presa s-a pus de-a dreptul cu ocara pe edili, acompaniată şi de site-uri de atitudine civică au bloguri ale unor lideri de opinie. Autorităţile s-au văzut nevoite să reacţioneze iar cel mai important cotidian local, deşi acuzat adesea că ţine partea primarului, a îngroşat şi el corul detractorilor, consemnând inclusiv sancţiunile date. Urgia abătută asupra bieţilor copaci a dat semne că s-a potolit. Pentru foarte scurtă vreme însă, următoarele victime fiind fix doi tei tineri, la câţiva metri de Primărie, care, cel mult, făceau umbră unui magazin de scule, inclusiv drujbe, proaspăt deschis.  

Amenda contrazice „experţii” de la spaţii verzi

La scurt timp după apostrofările din presă, comisariatul local al Gărzii de Mediu le aplică o amendă de 50 de mii de lei celor de la Gospodărire Urbană, să-i usuce şi pe ei, la buzunare. Doar că aceştia obţin aprobare de la Consiliul Local să-şi angajeze avocaţi, contestă amenda în instanţă, termenele de-abia au început în acest an, soluţia e preconizată pe la sfârşitul lui mai... Şi mai sunt şi căile de atac! Ca unpronostic personal, amenda se va anula fiindcă s-a aplicat (cu intenţie?!) la mai bine de şase luni de la comiterea faptelor... Dar sper să n-am dreptate!

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a argumentat sancţiunea prin faptul că „societatea municipalităţii a ignorat legea a ignorat legea republicată nr. 24 din 2007, pentru spaţiile verzi, şi a intervenit cu tăieri în coroana copacilor în mod nejustificat şi fără supervizarea unui specialist în domeniu, iar ca urmare arborii s-au uscat.” 

„Tăierile au fost, practic, nişte trunchieri ale copacilor. S-a degradat vegetaţia arboricolă. Au fost îndepărtate trunchiurile de structură şi au rămas arbori cu aspect inestetic, în unele cazuri chiar fără coronament. În momentul în care a pornit vegetaţia, nu s-a mai format coroana”, a declarat comisarul Gătej. Totodată, potrivit acesteia, societatea Gospodărire Urbană SRL Galaţi nu a putut să prezinte nicio documentaţie în baza căreia au fost stabilite tăierile, respectiv copacii care trebuie fasonaţi, din ce motive trebuie fasonaţi, pe fiecare amplasament în parte. Mai mult decât atât, unele dintre aceste tăieri au fost făcute când teii erau în plină vegetaţie. „Au fost făcute nişte intervenţii asupra coroanelor teilor chiar când aceştia erau porniţi în vegetaţie, ceea ce este total anormal”, a mai precizat comisarul-şef.

Eduard Grosu, fost patron de agenţie imobiliară şi afacerist de real eşec, aterizat într-un post călduţ la stat, a contrazis-o: „Copacii se usucă în diferite porţiuni. Fiecare copac are părţi uscate. Nu poţi spune că, din cauza fasonării, s-au uscat teii”.

Iar după replica tăioasă dată Gărzii de Mediu şi după ce s-a asigurat că va avea bani din banii noştri pentru avocaţi care să-i anuleze amenda în instanţă, directorul Grosu, pus în funcţie de filiala locală a Partidului Conservator condusă de ilustrul senator Durbacă, cel cu drujba, a revenit la ce ştie el mai bine - hăcuirea copacilor. Şi nu doar tei. Şi nu doar bătrâni şi uscaţi. Şi nu fără sprijinul primarului aşa-zis liberal, Marius Stan, şi al Consiliului Local care îl perpetuează în funcţie.

Vă arăt în episodul următor nişte scene de vi se va face părul măciucă, precum coroana ciuntită cu drujba a unui copac gălăţean. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite