Societate

articolul anterior articolul urmator

Ordin de ministru: Persoanele aflate în carantină instituţionalizată, testate numai dacă devin simptomatice

4
26 Mar 2020 12:15:38
Autor: Laurenţiu Sirbu
Nu vor mai fi testaţi pentru noul coronavirus nici măcar toate persoanele carantinate
Nu vor mai fi testaţi pentru noul coronavirus nici măcar toate persoanele carantinate

În timp ce fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, anunţa miercuri seară că toţi cetăţenii Bucureştiului urmează să fie testaţi pentru infecţia cu noul coronavirus, în Monitorul Oficial era publicat un ordin de ministru prin care, persoanele aflate în carantină instituţionalizată, vor fi testate doar dacă dezvoltă simptome.

În cazul persoanelor aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice.
 
Precizarea apare într-un document care modifică ordinul ministrului Sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei.
 
Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, la persoanele aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv, acestea vor fi transportate şi izolate în spital.
 
Ieşirea din carantină instituţionalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării şi este clinic sănătoasă, se arată în document.
 
Direcţia de sănătate publică judeţeană şi cea a municipiului Bucureşti comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare instituţionalizată şi se deplasează pentru eliberarea avizului epidemiologic la ieşirea din carantina a acestora. Avizul epidemiologic poate fi eliberat şi transmis şi electronic.
 
 
Dezinfecţia spaţiilor de carantinare se efectuează de către responsabilul centrului sub îndrumarea direcţiei de sănătate publică, după ce persoana/persoanele va/vor părăsi spaţiul.
 
Totodată, în ordin se arată că persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, cele care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, cele care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19) şi membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre aceste situaţii se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care îşi monitorizează starea de sănătate.
 
În situaţia în care prezintă simptome de boală, vor anunţa medicul de familie sau sistemul 112. Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic).
 
Cei care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome pot ieşi din izolarea la domiciliu dacă suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la persoana simptomatică, cu care a avut contact direct, este infirmată, se mai arată în ordin. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tăunu
26.03.2020, 12:23:01

iarăși privilegii pt miticii de pe malul dâmboviței

+1 (1 vot)
Mircea Nistor
26.03.2020, 12:32:22

Fain.Domnul (fost) ministru semnează "ca primarii" de comune obscure, cu studii incerte şi nebuloase .Omul cere sub semnătură proprie un lucru, şi apoi declară public că se va face altceva decât a trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Da, e clar,ar fi fost gafă mare să-l fi păstrat în continuare în post, în condiţiile în care, şi aşa, în rândurile publicului creşte deruta,neliniştea şi nemulţumirea despre modul în care actualul guvern gestionează o problemă gravă de sănătate publică. Una cu implicaţii ce ţin de securitatea naţională,chiar de existenţa ţării..

+1 (1 vot)
Cneazul
26.03.2020, 12:36:13

E o mare greseala daca cei carantinati vor fi testati doar daca prezina sinptome. Sunt destui asimptomatici puratatori de virus. Nu repetati Italia si Spania, luati exemplul Coreeei de Sud si a Chinei.

-1 (1 vot)
Sub Marinu
26.03.2020, 13:18:27

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările