Societate

articolul anterior articolul urmator

Ordinul privind obligativitatea purtării măştii, publicat în Monitorul Oficial. Ce excepţii se vor face

3
23 May 2020 01:22:51
Autor: News.ro
Masca
Masca

Copiii sub 5 ani, persoanele singure în birou, cele cu probleme de respiraţie, cele care desfăşoară activităţi fizice intense sau au condiţii de muncă solicitante, prezentatorii TV şi invitaţii dacă stau la 3 m distanţă vor fi exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii.

Decizia a fost luată potrivit Ordinului privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi privind spălarea mâinilor, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

Conform ordinului, ”pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexa” care face parte din ordin.

De asemenea,pe durata stării de alertă, se instituie ”obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor”.

Ordinul are şi o secţiune cu instrucţiuni generale privind măsurile de igienă, care conţine situaţiile exceptate de la purtarea măştii.

Masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

În funcţie de evaluarea riscului, făcută de medicul de medicina muncii, pot exista unele excepţii: angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută), prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei. vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenţei a cel mult 16 persoane. Masca nu este obligatorie nici pentru copiii cu vârsta sub 5 ani.

Ordinul conţine şi indicaţii referitoare la modul de utilizare a măştii.

În ceea ce priveşte triajul epidemiologic, acesta nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în măsurarea temperaturii cu termometru non-contact, iar temperatura nu trebuie să depăşească valoarea de 37,3 grade Celsius, căreia i se poate adăuga marja de eroare prevăzută de prospectul dispozitivului. Dacă temperatura este mai mare, se va face o nouă măsurare după 2-5 minute. Dacă temperatura este în continuare peste 37,3 grade Celsius asociată şi cu simptome respiratorii, persoana respectivă este trimisă la medicul de familie. Acesta poate recomanda testarea dacă pacientul se încadrează în definiţia de caz pentru suspecţii de COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

florin bala
23.05.2020, 04:07:06

am fost la un ghiseu al politiei rutiere. in interior, o singura angajata care te punea sa semnezi c-ai primit ce-ai primit avea manusi. ceilalti vreo patru nu aveau nimic-nimic. asadar, cine fenteaza ...???

+1 (1 vot)
Edmond Wolf
23.05.2020, 09:53:18

În toate țările civilizate, în care s-a recurs la triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii cu termometre noncontact, se utilizează termometre noncontact pentru uz uman omologate de agențiile de resort din țara respectivă iar aceste termometre se comercializează în farmacii și magazine specializate. Termometrele pentru uz industrial sau domestic (bucătărie) chiar dacă au aceeași formă ca și cele pentru uz uman, sunt diferite ca nocivitate. A omologat Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale termometrele de contact care sunt utilizate la intrarea în supermarketuri, spre exemplu? Nu, n-a omologat nimic. Poți cumpăra online „termometre noncontact” de la orice dugheană care vinde și mâncare pentru pisici, fără însă a fi omologate pentru uz uman. Găsești în ambalaj o hârtie cu indicații realizată la orice calculator în care ți se explică cum să-l folosești. Se poate măsura cu aceste instrumente inclusiv temperatura de 500 de grade Celsius. Ele sunt pentru uz industrial, nu pentru uz uman. Sunt cumpărate pentru că sunt ieftine. Vrea tovarășul Orban să murim cu zile?

-1 (1 vot)
Edmond Wolf
23.05.2020, 11:03:12

@Celui cu - Cum se păstrează distanțarea socială de cel puțin 2 metri prevăzută în lege dacă paznicul de la supermarket vine la o lungime de braț de mine și îmi pune imitația aia de termometru noncontact neomologat la 15 mm de frunte??? PS- pentru minusul la comentariul anterior nu voi avea somn cel puțin până anul viitor. Mai pune unul.