Pacientă internată la Maternitatea MedLife Griviţa, confirmată cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pacientă internată la Maternitatea MedLife Griviţa a fost confirmată cu noul coronavirus. Femeia intrase în contact cu o persoană revenită din Spania, dar nu a comunicat asta la internare. Unitatea medicală face anchetă epidemiologică

Femeia s-a internat în 13 martie şi a declarat că nu a călătorit în afara ţării şi nu a interacţionat cu persoane venite din străinătate. Ulterior, femeia a făcut pneumonie, fiind confirmată cu coronavirus, iar unitatea medicală face anchetă epidemiologică.

„În data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat în Maternitatea MedLife Griviţa pentru naştere, prezentând contracţii, fără vizite în alte unităţi MedLife. La momentul internării pacienta nu prezenţa nicio simptomatologie specifică patologiei respiratorii acute şi a declarat, în scris, pe proprie răspundere, că nu a călătorit într-o zonă cu risc şi nu a interacţionat cu nici o altă persoană suspectă COVID 19 sau care provine din zonele  galbene sau roşii, după cum sunt definite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În timpul operaţiei de cezariană, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat în scurt timp. În acest context, pacienta a revenit asupra declaraţiei, menţionând că a intrat în contact cu o persoană recent întoarsă din Spania”, a transmis, marţi, MedLife.

Clinica precizează că a contactat Direcţia de Sănătate Publică în vederea evaluării cazului.

„La momentul respectiv, reprezentanţii DSP au transmis instituţiei noastre că pacienta nu îndeplineşte criteriile pentru testare. La o săptămână de la naştere, timp în care evoluţia a fost favorabilă, pacienta a declanşat un nou episod de febră, dezvoltând pneumonie. Astfel în data de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare, fiind reluate discuţiile cu DSP în vederea testării pentru COVID-19. De la momentul recoltării pentru test, în conformitate cu protocoalele în vigoare şi cu procedurile transmise de către Ministerul Sănătăţii, au fost puse în aplicare imediat măsurile care se impun, pacienta fiind izolată. Mai mult, această a fost carantinată faţă de restul pacienţilor şi a personalului medical şi auxiliar din maternitate, la ea având acces doar medicul curant şi asistenţă, echipaţi corespunzător”, a mai transmis MedLife.

Potrivit documentului, în seara zilei de 23 martie, rezultatul testului pentru pacienta a fost confirmat pozitiv.

”Pacienta, alături de nou-născut, au fost transferaţi către Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Bals". Aceştia se aflau într-o stare bună, mama fiind cu simptomatologie respiratorie în remisie. Menţionăm că pe toată perioada internării am comunicat starea pacientei către Direcţia de Sănătate Publică pentru a decide oportunitatea testării pentru COVID 19 şi a pune în aplicare măsurile care se impun în funcţie de tabloul clinic”, a mai transmis clinica medicală.

În unitate a fost demarată o anchetă epidemiologică.

”În acest moment, nici unul dintre contactii direcţi ai pacientei pe perioada spitalizării, nu este simptomatic. Pe această cale, facem un apel către toţi pacienţii care ajung într-o unitate medicală, publică sau private, de a respectă în totalitate măsurile de prevenţie epidemiologică impuse de către autorităţi şi de a da dovadă de reponsabilitate şi transparenţă totală în relaţia cu personalul medical. În aceste momente critice de pandemie, este esenţial să se conştientizeze importantă transmiterii informaţiilor corecte şi complete pentru a ţine în siguranţă personalul medical şi a limita răspândirea bolii. De acţiunile individuale ale fiecăruia depide siguranţă noastră, a tuturor”, a mai transmis unitatea medicală.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite