Pacienţi, despre profesorul Mihai Lucan, chirurgul care a dus la sapă de lemn Institutul de Transplant Renal Cluj: „A fost o căpuşă, a prăduit tot ce s-a putut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Lucan a condus Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj într-un mod haotic tocmai pentru a putea folosi bunurile unităţii sanitare în scop personal, susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

„A beneficiat, bineînţeles, de sprijinul Ministerului Sănătăţii. Până să vină la Ministerul Sănătăţii fostul ministru Vlad Voiculescu, care a cerut un control, nimeni nu a îndrăznit să se apropie de Institutul de Urologie. Practic, numai controlul dispus de fostul ministru a reuşit să facă ceva lumină. Activitatea lui Mihai Lucan este una foarte complexă. A folosit institutul pentru dezvoltarea propriei sale afaceri. A fost o căpuşă a institutului până când a reuşit să transfere la propria clinică de la tehnologie medicală, aparatură, materiale sanitare, medici specialişti. A prăduit tot ce s-a putut”, a declarat Barbu pentru „Adevărul”. 

Loturi întregi de materiale sanitare părăseau institutul

În ceea ce-i priveşte pe medicii din institutul clujean care au ales să păstreze tăcerea în loc să sesizeze autorităţile cu privire la neregulile din spital, reprezentanţii pacienţilor explică faptul că aceştia au fost induşi continuu în eroare de profesor. 

„Din laborator lipseau tot felul de lucruri. Era o debandadă totală întreţinută de Lucan. Erau gestionate foarte prost materialele sanitare şi medicamentele, nu se scădeau din gestiune. Rezultau în farmacie stocuri, dar în realitate ele erau consumate. Lucan a ţinut institutul într-o proastă relaţionare internă între departamente, tocmai ca să creeze acest haos încât nimeni să nu controleze şi nimeni să nu-şi dea seama că de acolo loturi întregi de materiale sanitare părăseau institutul”, susţine Vasile Barbu, precizând că profesorul Lucan a fost ocolit de controale până în 2016 datorită relaţiilor sale. 

Pacienţii se tem că activitatea din transplant va fi perturbată de acest nou scandal din sistem. „Sunt convins că această situaţie va duce la o scădere a numărului de donatori aflaţi în moarte cerebrală, deci consecinţele se vor răsfrânge asupra noastră, a pacienţilor, mai ales asupra celor care au nevoie de transplant. Se răsfrânge în mod direct asupra şansei lor la o nouă viaţă. Suntem mâhniţi de ceea ce s-a întâmplat la Cluj”, spune şi Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România. 

Şi colegii profesorului consideră că scandalul în care este implicat acesta va avea efecte asupra transplantului. „Toate transplantele erau aprobate de Lucan, toate prelevările erau aprobate de Lucan, el era stăpân pe tot. Dacă voia un pacient să se intereseze de poziţia lui din listă nu putea să facă aşa ceva. Când apărea un organ prelevat, Lucan hotăra cărui pacient să i se pună organul respectiv”, spun doctorii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite