Pacienţii cronici, despre lipsa de medicamente: „Este o catastrofă”. Ce produse nu se mai găsesc în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza medicamentelor continuă FOTO Adevărul
Criza medicamentelor continuă FOTO Adevărul

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a solicitat Ministerului Sănătăţii să ia măsuri în privinţa medicamentelor care lipsesc din farmacii, în contextul în care criza se va adânci de la 1 iulie, din cauza noului mecanism de calculare a preţurilor.

„În România, tratamentul a devenit o misiune imposibilă. Mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii şi flacoane iau calea exportului, în vreme ce autorităţile nu iau nicio măsură şi nu comunică public nici măcar datele. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrage atenţia din nou asupra situaţiei extrem de grave a lipsei medicamentelor”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Potrivit acestuia, 1.534 de medicamente urmează să fie retrase de pe piaţă în perioada următoare. „Dintre acestea, 313 nu au o altă variantă de tratament disponibilă”, a precizat liderul COPAC. Acesta a întocmit şi o listă cu medicamentele care pleacă spre export paralel şi care nu sunt de găsit în farmacii:

* Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale

* Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5.297 cutii)

* Ampicilină (4.800 cutii)

* Arcoxia (28.202)

* Azarga pentru tratamentul glaucomului (7.262)

* Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2.373)

* Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20.967)

* Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730)

* Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3.821)

* Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98).

„Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul nu a întreprins absolut nimic. Mai mult, aceste documente nu ne-au fost prezentate niciodată, deşi le-am cerut în nenumărate ori. Situaţia este echivalentă cu o catastrofă şi totuşi nu se ia nicio măsură”, a conchis Radu Gănescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite