Pacienţii cu grupa de sânge 0 sunt mai rezistenţi la COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupa sangvină poate juca un rol în gradul de rezistenţă al unei persoane la infecţia cu noul coronavirus  FOTO EPA-EFE
Grupa sangvină poate juca un rol în gradul de rezistenţă al unei persoane la infecţia cu noul coronavirus  FOTO EPA-EFE

Persoanele cu grupa sangvină 0 sunt mai puţin vulnerabile la COVID-19 şi au o probabilitate redusă de a face forme grave ale bolii, se arată în unele studii publicate recent, citate de CNN.

După mai multe luni de studiu, cercetătorii consideră că grupa sangvină poate juca un rol în gradul de rezistenţă al unei persoane la infecţia cu noul coronavirus şi poate influenţa apariţia unei forme severe de COVID-19. 

Astfel, un studiu danez a arată că din 7.422 de persoane cu rezultate pozitive la testele pentru COVID-19, doar 38,4% au fost grupa de sânge 0. Asta în timp ce 41,7% din populaţie are această grupă de sânge. În schimb, 44,4% din cetăţenii pozitivi aveau grupa A, în timp ce această grupă se regăseste la 42,4% din populaţia daneză.  

Pe de altă parte, într-un alt studiu, cercetătorii canadieni au descoperit că 84% din din pacienţii COVID-19 cu grupele de sânge A sau AB au necesitat ventilaţie mecanică în timp ce numai 6,l% din pacienţii cu grupele 0 sau B au avut nevoie de astfel de tratamente. Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sangvină A sau AB au avut o şedere mai lungă în unitatea de terapie intensivă (13,5 zile), comparativ cu cei cu grupele 0 sau B (9 zile).

Amesh Adalja de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore susţine că şi anterior au mai fost studiate legăturile dintre starea pacientului COVID-19 şi grupa lui de sânge. „Nu am niciun dubiu. A reieşit în mod evident că bolnavii  cu grupa 0 sunt mai rezistenţi. Trebuie să ne dăm seama de mecanism şi să înţelegem ce se petrece la nivel molecular pentru a vedea cum ne poate ajuta acest lucru în conceperea unor noi scheme de tratament”, a precizat Amesh Adalja. 

Tinerii vor fi vaccinaţi mai târziu

În acelaşi timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis recent că tinerii sănătoşi ar putea să nu fie vaccinaţi pentru noul coronavirus înainte de 2022, în condiţiile în care autorităţile din domeniul sănătăţii se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile. „Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa. (...) Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe. (…) Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a declarat Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al OMS. 

Mai mult de 10 vaccinuri împotriva coronavirusului, din întreaga lume, se află în studii clinice de fază finală, a mai spus Swaminathan, adăugând că, pe măsură ce diferite vaccinuri pot primi aprobarea pentru a fi distribuite, OMS va publica îndrumări cu privire la populaţiile pentru care este cel mai potrivit vaccinul şi cum să fie distribuit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite