Pacienţii cu hepatită C, protest în faţa Guvernului: „Vrem fapte, nu vorbe!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi pacienţi cu afecţiuni hepatice au protestat luni, între orele 10.00 - 13.30, în faţa Guvernului, unde au cerut acces la noile terapii pentru hepatita C. Pe de altă parte, autorităţile afirmă că în cel mult trei săptămâni va fi semnat şi contractul prin care să li se acorde tratament de ultimă generaţie bolnavilor aflaţi în stadii avansate.

„Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un semnal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua”, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). 

Protestatarii nu au cerut însă doar acces la terapiile noi ci şi demararea unui program naţional pentru depistarea bolii. „Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B”, a precizat Debu. 

Pacienţii au mai lăsat luni şi un memoriu la Guvern, ei fiind primiţi tot luni şi de preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, cel care i-a asigurat că este deschis dialogului şi că presiunea străzii nu îi ajută în negocierea cu cele patru companii farmaceutice care ar putea pune pe piaţă terapia interferon free. Mai exact, 5.000 de pacienţi ar urma să fie trataţi cu noile molecule.

„Avem ofertele de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea celalată. Dacă mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza", a explicat preşedintele CNAS.

Cei care nu au altă alternativă terapeutică, în primul val de tratament

"Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000, ori aceste negocieri, dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă vom avea un rezultat bun", a completat Vasile Ciurchea. 

Medicul a precizat că dacă în primul val de tratament vor intra cei care nu au altă alterantivă terapeutică, bolnavii a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum vor fi, de asemenea, incluşi în tratament.

„Este greu să negociezi sub presiunea străzii dar eu îi asigur pe pacienţi că vor primi tratamentul într-un timp extrem de scurt. De-abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă. Apoi, a mai existat un termen până au stabilit preţul. Fără a avea preţ nu puteam începe nicio discuţie oficială. România este printre primele ţări din Europa care ar acorda tratamentele pentru hepatita C, în afară de Portugalia, Germania, Spania”, a explicat Ciurchea, adăugând că CNAS dispune de bugetul necesar pentru a oferi medicamente de ultimă generaţie pacienţilor cu hepatita C în stadii avansate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite