Pacienţii reclamă discontinuităţi în aprovizionarea cu vaccinul împotriva hepatitei B

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul împotriva hepatitei B este greu de găsit în farmaciile din România, reclamă Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Asta în ciuda faptului că ţara noastră se află printre primele locuri în Europa şi printre primele 10 în lume în ceea ce priveşte infecţia cu virusul hepatic C şi B. Majoritatea pacienţilor nu prezintă niciun fel de simptome şi ajung la medic doar atunci când boala este într-un stadiu avansat, remarcă APAH-RO, vorbind despre lipsa unor programe de testare şi prevenţie care ar trebui făcute de statul român. 

„Vaccinaţi-vă şi încurajaţi-i pe cei din jurul vostru să se vaccineze. Aş vrea să încurajez farmaciile să se aprovizioneze cu vaccinuri, pentru că în continuare există discontinuităţi atât în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinul pentru virusul hepatic B, mai ales la adulţi. În momentul ăsta, dacă eşti adult şi vrei să te vaccinezi, trebuie să cauţi o farmacie unde să vorbeşti să îţi aducă vaccinul”, a explicat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO. 

13 milioane de persoane în lume, infectate cu hepatita B

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) lansează o serie de acţiuni locale cu ocazia „Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV – proiect pilot”, desfăşurată în acest an sub motto-ul „Testare.Tratare.Prevenire” şi organizată de ELPA împreună cu INTEGRATE Joint Action. 

La nivelul regiunii europene OMS, se estimează că 13,3 milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul hepatitic C. În consecinţă, anual, hepatitele B şi C generează peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatică şi cancerul. 

 Pe plan global, hepatita B este responsabilă pentru 26% din decesele asociate cirozei şi pentru 37% din decesele asociate cancerului hepatic. În acelaşi timp, hepatita C este cauza pentru 29% din decesele asociate cirozei şi pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite