Pacienţii, singurele victime în războiul dintre medicii de familie şi Casa de Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar medicii de familie care au semnat actele adiţionale la noul contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au putut acorda ieri consultaţii gratuite
Doar medicii de familie care au semnat actele adiţionale la noul contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au putut acorda ieri consultaţii gratuite

În faţa refuzului patronatului medicilor de familie de a semna noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reprezentanţii autorităţilor au trecut la represalii. La Sibiu, ei au luat la picior cabinetele pentru a-i sili pe doctori să semneze actele adiţionale chiar în faţa pacienţilor

Doar medicii de familie care au semnat actele adiţionale la noul contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au putut acorda ieri consultaţii gratuite, sau au putut elibera reţete compensate sau trimiteri la medicul specialist. 

Restul au făcut-o pro bono sau contra unei taxe, a explicat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNFM) care a adăugat că patronatul medicilor de familie se află în conflict cu Casa pentru că au cerut o suplimentare de 100% a fondurilor alocate – respectiv de la 5,7% la 10% – dar şi o debirocratizare reală a activităţii acestui segment sanitar. Ce au primit? 5,8% şi promisiuni de reducere a birocraţiei. 

„Ne rugăm de ei de 5 ani să se renunţe la hârtii“

Medicii de familie susţin că s-au săturat să facă tone de hârţoage şi pentru Casă şi pentru Minister, în condiţiile în care există sistem informatic integrat. Ei spun că nu are niciun rost are să printeze reţetele dacă tot sunt electronice sau trimiteri verzi, albe sau galbene şi să ţină registre, în loc să consulte pacienţi. „Ne rugăm de ei de 5 ani să se renunţe la hârtii în condiţiile în care noi, medicii, avem semnătură electronică. Ce mi-aş dori este să nu mai pun pacientul pe drumuri o săptămână pentru a-şi procura un amărât de spray de astm şi să nu mai scriu hârtii timp de 10 minute dintr-o consultaţie“, spune dr. Sandra Adalgiza Alexiu. 

Potrivit acesteia, nu banii au fost principalul măr al discordiei în toate aceste negocieri eşuate. Chiar dacă s-a obţinut doar o suplimentare de 17% a fondurilor – respectiv 5,8% din banii care se adună la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS – reprezentanţii patronatului medicilor de familie susţin că ar fi semnat contractul-cadru pe aceşti 5,8%, dacă procentul ar fi fost trecut în lege. „Semnam şi pe 5,8%, dar n-au vrut să facă asta“, a precizat dr. Alexiu. O astfel de măsură ar fi pus în mâna medicilor un instrument legal pentru a eventuală acţiune în justiţie. 

Pacienţii iau partea medicilor

În acest război total, medicii de familie au de partea lor reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că pacienţii sunt utilizaţi în mod populist pentru a şantaja medicii de familie să semneze noul contract-cadru. „S-au transmis avertismente mai mult sau mai puţin voalate medicilor să facă bine şi să semneze contractul. Îi pun pe medici într-o situaţie delicată în faţa pacienţilor şi-i invită pe cei ai căror medici nu vor să semneze să-şi găsească alt medic de familie“, a explicat Barbu. 

El a adăugat că nu este normal ca medicul de familie să fie sufocat de hârtii, în loc să-l ajute pe pacient. „De ce medicii trebuie să ceară adeverinţă de venit de la pacienţi pentru a putea prescrie medicamente compensate, în condiţiile în care există sistem informatic şi de ce le sunt imputate diverse sume dacă veniturile pacienţilor nu sunt cele pretinse de aceştia?“, a întrebat Barbu.

Acesta a adăugat că sunt cabinete medicale – mai ales în mediul rural – în care nu există niciun fel de instrumentar medical pentru că medicii nu au fonduri să şi le procure. „Pacienţii sunt trimişi pentru orice la medicul specialist. Medicul de familie nu ar trebui să fie un agent de asigurare al Casei, ar trebui să mă ajute pe mine, ca pacient, potrivit unor protocoale medicale. Acum, ei sunt nişte birocraţi. Nu fac ecografii, nici electrocardiograme, nici teste rapide, nimic. Doar dau trimiteri. Nici vorbă de prevenţie, de diagnosticare precoce“. 

„Semnează de frică“

În faţa refuzului patronatului medicilor, reprezentanţii autorităţilor au trecut la acţiuni de intimidare în teren. „La Sibiu, şi pot să vă spun asta, au mers cu actele adiţionale în cabinetele medicilor de familie şi i-au pus să semneze sub nasul pacienţilor“, a afirmat dr. Alexiu. Proporţia celor care au semnat este de 60% la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, iar la Bucureşti chiar de 90%. „Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinţa noastră de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă, pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.  

În opinia reprezentantului pacienţilor medicii de familie au început să semneze de frică. „Au semnat cei cărora nu le pasă de pacienţi“, a apreciat Vasile Barbu. 

 „Se lucrează la o ordonanţă“

Potrivit ministrului Sănătăţii, se lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă care va duce la debirocratizarea actului medical şi care va fi înaintată Guvernului spre adoptare în luna ianuarie 2018. Bodog a mai spus că a solicitat conducerii CNAS ca propunerile care urmează să fie introduse în actul normativ să fie prezentate până la data de 10 ianuarie 2018. 

 Banii pe analize, recuperaţi în justiţie

Sătui să mai scoată bani din buzunar pentru analize de laborator şi investigaţii medicale în condiţiile în care plătesc şi asigurare medicală la stat, reprezentanţii pacienţilor au ameninţat cu recuperarea sumelor în justiţie. „După 15 ianuarie, vom deschide în Bulevardul Pache Protopopescu din Bucureşti un centru de primire a chitanţelor de plată de la pacienţii care au făcut investigaţii pe banii lor. Am vorbit cu avocaţi şi vom cere decontarea banilor în instanţă“, a declarat Vasile Barbu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite