Societate

articolul anterior articolul urmator

Defrişările ucid – nu doar păduri, ci şi oameni. Pădurarul ucis de mafia hoţilor de lemne avea 30 de ani şi era tatăl a trei copii

25
18 Oct 2019 12:56:16
Cătălin Sturza

Un pădurar din Maramureş a fost bătut cu bestialitate şi ucis de mafia hoţilor de lemne. Conform directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, violenţa la care a fost supus bărbatul din Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ a fost extremă.

După ce a fost în cele din urmă împuşcat, bărbatul a fost aruncat într-o râpă. Pădurarul avea 30 de ani, şi era tatăl a trei copii (link aici către un articol de pe Mediafax care îl citează pe George Mihăilescu).

Am căutat pe Google Maps Parcul Naţional Munţii Maramureş şi am găsit pozele pe care le vedeţi mai sus. Faceţi şi dvs. acest exerciţiu, mergeţi pe Google Maps (în modul satelite) şi căutaţi nordul Maramureşului. În stânga imaginii vedeţi vedeţi partea românească. Se văd cu ochiul liber, din avion, defrişările, pentru oricine se uită pe Google Maps. Şanţurile acelea sunt drumuri de tafuri, pe care sunt târâte lemnele tăiate. Pe acei munţi aproape că nu mai sunt copaci. Defrişările acoperă zeci şi zeci de kilometri. Pentru contrast, în partea dreaptă, graniţa România-Ucraina, apoi poze din zona ucarineană, puţin mai la nord. Cam aşa ar trebui să arate pădurile. Uitaţi-vă din nou, atent, cum arată la noi, şi cum arată puţin mai sus, la ucrainieni. La noi zici că e Cernobâl – Cernobâlul defrişărilor.

Asta pentru a avea o imagine de ansamblu – şi pentru a înţelege că acest caz din nordul Maramureşului nu este deloc unul izolat. De asemenea, cred că aceste imagini sunt foarte reprezentative pentru România acestor vremuri, pentru România zilelor pe care le trăim. România mafiilor, România oligarhiilor, România violenţei extreme. A oligarhiilor transpartinice, unde circul din politică e doar vitrina, bâlciul ieftin, iar rădăcinile oligarhiei sunt mult mai adânci. Cu cât sunt mai firave rădăcinile copacilor, cu cât sunt mai firave rădăcinile oamenilor care nu-şi mai găsesc locul sau pleacă în număr tot mai mare din ţară, cu atât pătrund mai adânc rădăcinile oligarhiei care exploatează tot ce a mai rămas de exploatat.

Din păcate, o Românie din care se exploatează totul – copacii, resursa umană şi mâna de lucru ieftină, copiii, tinerele femei scoase la produs pe piaţa videochaturilor sau a prostituţiei, tinerii din şcoli, transformaţi în zombie dependenţi de droguri. România ca resursă. O Românie în care viaţa umană, demnitatea umană, familia unui bărbat care îşi câştigă pâinea onest şi care îşi hrăneşte cu pâinea lui trei copii nu mai au nici cel mai mic preţ. Şi pentru asta nu putem da vina la nesfârşit pe un ţap ispăşitor sau altul, pe vreun partid sau vreun politician din cei câţiva mii care se îmbulzesc, în devălmăşie, pe treptele puterii. Pentru că această Românie suntem noi, şi această situaţie nu ar fi posibilă, până la urmă, şi fără nepăsarea şi complicitatea noastră tacită. Această situaţie este oglinda noastră – o oglindă nu doar economică, ci şi sau mai ales morală. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

protector
18.10.2019, 14:14:47

"ci şi sau mai ales morală." Comunismul s-a chinuit sa instaureze morala dupa o suta de ani de capitalism interbelic. A reusit Comunismul destul de bine sa condamne capitalistii corupti si sa dea salarii tuturor muncitorilor. Dupa Comunism a revenit capitalismul ca o fiara mult mai nervoasa.

+1 (5 voturi)
protector
18.10.2019, 14:26:50

Sturza "Un pădurar din Maramureş a fost bătut cu bestialitate şi ucis de mafia hoţilor de lemne." Bine da totusi cat de inteligent sa fii sa te prezinti de unul singur noaptea in mijlocul mafiotilor cu pusca incarcata la umar. Cu toata tragedia nu mai traim in comunism cand oamenii inumani tremurau de frica sa faca infractiuni. Totusi sa te impuste mafiotii cu propria pusca e o chestie. Eu am auzit un caz pe vremea comunismului cand un militian s-a dus singur intr-o comunitate de domni tigani. Voia sa aresteze pe cineva gen. Si domnii i-au dat cu sapa in cap, l-au bagat la spital, desi militianu avea pistol. Pai daca mafiotii erau asa nervosi in Comunism cum sunt azi cand beneficiaza de ocrotire internationala ?

-1 (3 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
18.10.2019, 15:17:35

Nu de "ocrotire internationala" beneficiaza mafiotii, ci de legile modificate special de guvernele pesediste, intre care legea 169/2017, pentru recursul compensatoriu. Au fost eliberati mii de hoti, gata sa o ia de la capat cu jaful. Daca tot este sa se ridice osanale masurilor drastice, este de amintit ca in unele tari arabe, hotilor prinsi li se taie mana dreapta... Nu e nevoie de asa ceva si nici de comunismul pe care il elogiezi, ci de legi drastice, care sa fie respectate cu strictete. La recidiva sa se dubleze pedepsele...

+1 (3 voturi)
protector
18.10.2019, 14:31:17

Sturza "Uitaţi-vă din nou, atent, cum arată la noi, şi cum arată puţin mai sus, la ucrainieni." Pai da, si cum au reusit ucrainienii sa ajunga la starea asta ? S-au dus grupuri reprezentative kazaci gen, care le-au zis la austrieci ca le rup picioare daca ii mai prind pe acolo.

-1 (3 voturi)
un motan intransigent
18.10.2019, 15:06:30

Realitatea e ca suntem in razboi. In razboi castiga cel mai dur, cel mai puternic, cel mai hotarat. Nu intotdeauna cel mai onest, cel mai cu dreptatea la el. Padurarul era inarmat si a fost ucis cu arma lui, arma din dotare. De ce? Fiindca n-a tras el primul. Putea s-o faca? Cine stie? Problema trebuie pusa si altfel. Iata, nici padurarii, nici politistii nu au o marja de folosire a armamentului din dotare. Cine nu-i lasa? Statul, din motive de "grija pentru viata omului". Daca "grija" asta clamata emfatic face mai mult rau si paguba, mi-e ca statul e nesincer, se ascunde dupa vorbe mari. Intransigenta exagerata deranjeaza diversele avantaje placute, utile, dar subterane. Padurarul a murit de fraier. "Mie"...(diversi potentati locali, slujbasi la stat) imi vin bine cativa metri steri de lemn de foc pentru la iarna (gratis). Ursul n-are coada. De ce? Ca...d-aia!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (25)