Păianjenii culturali

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paianjeni

Stăteam zilele trecute de vorbă cu directorul general al uneia dintre cele mai importante instituţii şi autorităţi culturale ale ţării. Au trecut pe acolo, şi trec în fiecare zi cei mai importanţi artişti şi oameni de cultură, şi nu numai de la noi, ci şi unii de peste mări şi tari, ba mai vin şi alţi oameni importanţi cu trebi legate de cultură şi de România.

Nu am apucat să spun eu mare lucru, l-am ascultat cuviincios pe director. El însuşi, un mare om de cultură. A vorbit aproape un ceas. Am aflat, de-a fir a păr, în cele mai mici detalii, cu cifre, date, exemple, comparaţii, cum i-au tăiat fondurile şi cum i-au blocat o mulţime de proiecte. Faţă de acum cinci ani, banii sunt pe sfert. Şi anul viitor s-ar putea să fie şi mai puţini, Doamne fereşte! Nu am mai apucat să vorbim despre altceva, că trebuia să plece spre o altă întâlnire.

Părea că îl ascult, mai bine spus. Pentru că mintea îmi rămăsese în urmă, nu se putea dezlipi de ce văzusem când am ajuns, chiar în holul care duce la biroul lui, acolo unde intră cei mai importanţi artişti şi oameni de cultură, şi nu numai de la noi, ci şi unii de peste mări şi tari. Ba mai vin şi alţi oameni importanţi cu trebi legate de cultură şi de România.

Acolo erau nişte pânze de păianjeni. Cele din poză. Erau acolo din vremurile în care bugetul directorului era de cinci ori mai mare decât acum, ba poate chiar şi mai de dinainte, pornind calculul de la grosimea şi negreala pânzelor. O fi scăzut şi numărul menajerelor de la importanta instituţie de cultură, de la 4 la 1, proporţional cu bugetul, dar nici când erau 4 menajere nu păreau să fi fost deranjaţi păianjenii. Dar poate că or fi suferit toate 4 deodată de arahnofobie, e posibil, se explică atunci...

Dar dacă acum directorul importanţei instituţii nu mai are buget nici măcar pentru o singură menajeră? Însă tot nu mă puteam abţine să-mi imaginez, cum ar fi fost că directorul să ia într-o zi o mătură şi să dea jos păianjenii de la intrarea în biroul lui? Oare care ar fi fost conotaţiile, implicaţiile, consecinţele şi urmările unui asemenea act? Să fi fost ele atât de teribile încât l-au împiedicat să treacă la fapt atâţia ani de zile?

Într-adevăr, cultura românească este puternic subfinanţată... :( :( :(

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite