Pana de la clasa pregătitoare: între prostie şi teoria conspiraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii nu şi-au putut înscrie ieri dimineaţă copiii la clasa pregătitoare
Părinţii nu şi-au putut înscrie ieri dimineaţă copiii la clasa pregătitoare

Sistemul informatizat de înscriere în clasa pregătitoare a creat haos chiar în prima zi de aplicare. Opozanţii n-au ratat ocazia să facă circ.

Ministerul Educaţiei a trecut razant pe lângă o criză de imagine luni dimineaţă când părinţii care s-au dus să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare au descoperit că nu se poate, din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic. Problema a durat două ore şi 45 de minute (dacă e să calculăm de la ora 8.00, când primii părinţi au ajuns în şcoli, şi până la 10.45, când ministrul Cătălin Baba a anunţat rezolvarea problemei).

Directorii şcolilor din toată ţara au gestionat bine situaţia, punând la dispoziţia părinţilor săli de clasă în care să aştepte deblocarea sistemului sau scriind de mână cererile. Sigur că mulţi oameni au fost nemulţumiţi. Unii şi-au luat degeaba liber de la serviciu, alţii au fost pur şi simplu dezamăgiţi de treaba făcută „ca la români". Dar nimic nu egalează circul care a urmat. La nici jumătate de oră după  ce s-a dus vorba că aplicaţia e blocată, liderul sindical Liviu Pop, de la FSLI, cerea capetele responsabililor de  această „greşeală impardonabilă".

Reacţie întârziată

Prima reacţie de la minister a venit abia la 10.30, oficialii invocând două căderi de tensiune din timpul nopţii care ar fi „spart" hardware-ul sistemului, softul fiind în schimb perfect viabil. 

Acesta e momentul în care cameramanii îndreaptă obiectivele spre următorul personaj din această saga: furnizorul naţional de energie electrică. Enel informează prompt că pana de curent n-a existat. Obiectivul se mută din nou pe Baba care zice: păi, să vedeţi, că serverul nu e la minister, e la Politehnica, pana a fost acolo.

Ziariştii, conştiincioşi, întreabă din nou la Enel. Reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia, exasperaţi, răspund că nici în zona Politehnicii nu au înregistrat căderi de tensiune sau întreruperi ale alimentării cu energie electrică, dar că „pot apărea variaţii sau căderi de tensiune şi din cauza unor defecte în instalaţiile proprii ale consumatorilor". Cu alte cuvinte, clădirea Politehnicii e veche, instalaţiile sunt proaste, asta e!

Aşa a ajuns pisica moartă în curtea Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare, unde se află serverul defectat. Directorul Agenţiei, Dinu Gheorghe, a declarat însă că va pune la dispoziţia Enel rapoartele care dovedesc fluctuaţiile de tensiune ce au dus la apariţia problemelor. „Am scos un grafic din care reiese că în jurul orei 5.10 şi, apoi, la 7.10 au avut loc fluctuaţii mari de tensiune. În ultimele două- trei săptămâni s-au mai înregistrat astfel de situaţii, chiar ni s-au ars două servere, norocul nostru a fost că erau în garanţie."

Baba a dispus anchetarea problemei la nivelul tuturor structurilor ministerului şi al agenţiei care se ocupă de partea tehnică. Dacă se va dovedi că într-adevăr pana buclucaşă e de vină pentru haos, toată lumea scapă basma curată.

„Drama" părinţilor

Politicienii nu au ratat însă ocazia de a sublinia cumplita „dramă" prin care au trecut „sute de mii de părinţi şi sute de mii de copii", care s-au găsit în situaţia de a „nu înţelege ce se întâmplă", după cum spunea vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.


Fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău, acum preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, consideră însă că problemele apărute luni dimineaţă sunt „o comandă din afara sistemului pentru cei care lucrează în interior". „În anumite momente-cheie se lucrează pentru a se perturba activitatea ministerului. Eu i-aş da afară pe toţi cei care au fost responsabili cu sistemul informaţional. Partea interesantă este că aceste chestiuni tehnice apar în momente-cheie. Problemele sunt din interiorul sistemului. Este o comandă din afara sistemului pentru cei care lucrează în interior. În locul ministrului i-aş da afară pe toţi cei care sunt acolo", a declarat Hărdău pentru Agerpres.

El a explicat că pe vremea în care conducea Ministerul Educaţiei se întrerupea curentul în instituţie „în momentele cele mai importante".

La final, Baba şi-a cerut scuze pentru „problemele şi deranjul" pe care ministerul le-a produs părinţilor. 

În toată această poveste, copiii sunt singurii despre care se poate spune, cu siguranță, că sunt inocenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite