Pandemia, combătută cu spălătorul de pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul an şcolar va începe la 14 septembrie
Noul an şcolar va începe la 14 septembrie

În plină pandemie de COVID-19, Ministerul Sănătăţii relaxează condiţiile pe care şcolile trebuie să le îndeplinească pentru a primi autorizaţie sanitară. Apa curentă nu mai este obligatorie, fiind suficiente apa potabilă la dozator şi igienizarea mâinilor la spălătorul de pe vremea bunicii. Asta în contextul în care un studiu nou făcut de americani arată că tinerii şi copiii pot transmite virusul şi timp de trei săptămâni, fără să aibă simptome.

Pandemia de coronavirus nou a prins multe dintre şcolile româneşti, mai ales din mediul rural, în condiţii sanitare demne de secolul XIX. Din martie şi până acum, autorităţile nu au găsit o soluţie pentru a aduce aceste şcoli în modernitate, iar acum apelează la improvizaţii şi cârpeli pentru ca şcoala să poată începe la 14 septembrie, într-o oarecare aparenţă de igienă.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în România, există 6.293 de şcoli cu personalitate juridică şi alte 11.171 de structuri arondate, în principal creşe şi grădiniţe, în total 17.464 de construcţii aferente unităţilor de învăţământ.

Pentru 20% din acestea – adică pentru aproximativ 3.500 de clădiri – Ministerul Sănătăţii nu a acordat până acum autorizaţie sanitară de funcţionare.

Motivele principale au fost acelea că respectivele clădiri nu aveau apă curentă, nici canalizare, grupurile sanitare erau neconforme sau amplasate în exteriorul unităţilor de învăţământ, iar încălzirea se făcea cu sobe. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în martie 2019, 1.180 de şcoli funcţionau cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Igienă la spălătoare provizorii

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a aprobat ordinul de ministru nr. 1.456 din 2020, publicat vineri, 28 august, în Monitorul Oficial prin care stabileşte noi norme sanitare după care şcolile ar urma să primească autorizaţii de funcţionare.  

Astfel, dacă vechile norme specificau faptul că la grupurile sanitare, în atelierele şcolare, laboratoare, sălile de mese sau de educaţie fizică trebuie amenajate surse de apă potabilă cu jet ascendent şi chiuvete pentru spălarea mâinilor, noile norme vorbesc despre chiuvete cu săpun lichid, prosoape de hârtie sau dispozitive electrice de uscarea mâinilor, dar nu şi de apă curentă.

Deşi noul ordin  menţine obligaţia racordării şcolii la reţeaua de apă potabilă, este introdusă şi varianta dozatoarelor de apă cu pahare de plastic pentru asigurarea acesteia şi a spălătorului de cinci litri cu chiuvetă, ca soluţie pentru igienizarea mâinilor. Aceste spălătoare ar urma să fie amenajate temporar, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, se mai spune în actul normativ.

Imagine indisponibilă

Transmitere „de voie“

Redeschiderea şcolii în unităţile fără apă curentă şi cu WC-uri în curte ridică mari semne de întrebare referitoare la menţinerea riguroasă a igienei de către cei mici în condiţii de pandemie. Cercetările făcute de la începutul pandemiei au arătat că adolescenţii şi copiii mici contribuie în mod semnificativ la răspândirea COVID-19.

Ultimul studiu în acest sens aparţine medicilor de la Spitalul Naţional pentru Copii din Washington.

Potrivit acestora, copiii infectaţi pot răspândi virusul SARS-CoV-2 săptămâni întregi fără a avea simptome de boală. Din moment ce nu au niciun simptom sau doar simptome uşoare, ei ar putea infecta oamenii din jurul lor timp de mai multe săptămâni, sunt de părere doctoriţele Roberta L. DeBiasi şi Meghan Delaney. Acestea au studiat datele a 91 de copii din 22 de spitale din Coreea de Sud şi au conchis că 22% din copii nu au avut deloc simptome, 20% au fost iniţial asimptomatici, semnele de boală apărând mai târziu, iar 58% au fost simptomatici încă de la primul test. Durata simptomelor a variat, de asemenea, foarte mult – de la trei zile până la trei săptămâni.  

Cele două doctoriţe admit însă că mai există foarte multe întrebări fără răspuns în acest moment referitoare la rolul pe care îl au copiii şi adolescenţii în răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Ore mai puţine la şcoală

Acelaşi ordin nr. 1.456 al Ministerului Sănătăţii prevede un număr maxim de ore de şcoală în fiecare zi. Astfel, la clasele 0 şi I, numărul este de 3-4 ore pe zi, iar de la clasa a II-a, de 4 ore pe zi. La gimnaziu, numărul maxim este de 4-5 pe zi, în timp ce la liceu, 5-6 ore pe zi. Aceste prevederi vin în contradicţie cu actualele planuri-cadru ale Ministerului Educaţiei şi care stipulează  o medie de 6,8-7,2 ore pe zi, la gimnaziu. Recent, presa a dezvăluit că Ministerul Educaţiei intenţionează să modifice planurile-cadru astfel încât elevii să înveţe mai puţine ore la şcoală, conform unei legi aprobate la finalul anului trecut. Măsura a fost aspru contestată de sindicatele din Educaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite