Societate

articolul anterior articolul urmator

Papa Benedict şi Patriarhul Daniel! Câtă diferenţă, frate!

100
1 Mar 2013 02:16:28
Mihai Copăceanu
Benedict al XVI-lea FOTO dow.org
Benedict al XVI-lea FOTO dow.org

Astăzi Papa Benedict şi-a încheiat slujirea la Vatican luandu-şi rămas bun de la credincioşii săi într-o manieră demnă, simplă şi onorabilă. S-a retras conştient fiind de limitele şi neputinţele umane la o varstă de 85 de ani. O retragere plină de emoţie şi pretuire.

Desigur, Papa Benedict nu se poate compara cu Patriarhul Daniel însă ţin să fac cateva comentarii la acest moment despre cei doi lideri ai Bisericii doar pentru o idee a celor două realităţi. 

1) Încep cu formula de adresare şi titulatura uzuală. În comunicate citesc deseori simplu "Papa Benedict al 16-lea" sau alteori precedat de S.S. Pe cand la ortodocşi aud "Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane" şi în cadrul slujbelor titulatura capătă grandoare încat oboseşti să o asculţi integral: „Preafericitul Părintele nostru Daniel Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române"
 
2) Papa Benedict a publicat peste 60 de cărţi de teologie, este un teolog celebru al Bisericii Catolice universale fiind remarcat din tinereţe ca un profesor de rang înalt potrivit rigorii academice catolice şi mai ales cele nemţeşti la universităţi de excelenţă(Bonn, Tübingen, Regensburg) pe cand Patriarhul Daniel nu s-a remarcat nici prin vreo activitate academică de prestigiu şi nici printr-o operă de bază. De numele său nu se poate lega vreo teologie. Un corespondent al Papei în teologia ortodoxă romană ar fi singurul teolog cunoscut în întreaga creştinătate: Dumitru Stăniloae. Ori Patriarhul Daniel, deşi l-a avut profesor pe Dumitru Stăniloae nu se ridică nici la înălţimea cizmei sale. 
 
3) Papa Benedict a slujit simplu, ordonat şi fără fast, Patriarhul Daniel slujeşte înconjurat de zeci de diaconi, preoţi şi deseori episcopi, toţi îngrămădindu-se şi împiedicandu-se în biserici, preoţi care îi aduc lauri precum unui împărat cantandui-se repetat "Pe Stăpanul şi Arhierul..." îmbrăcat în veşminte scumpe, cu medalioane şi mitre de mare preţ. Ori Iisus Hristos însuşi mergea desculţ din sat în sat. Pe cine predică Daniel?
 
4) Papa Benedict a avut în vizitele sale de peste ocean,  pe la necreştini, un contact direct şi părintesc cu oamenii, le vorbea şi îi mangaia cu dragoste, îi îmbrăţişa şi ne vom aminti imaginile cu copilaşii din braţele sale. Patriarhul Daniel este înconjurat de gărzi de corp, este îndepărtat şi distant faţă de pravosvlanici şi nu-mi amintesc vreun gest de tandreţe părintesc făţă de vreo persoană. Deseori se raportează superior la credincioşi oferindu-le iconiţe de plastic (sfinţite ) în schimbul unor sărutări îndelungate de maini.
 
5 )Predicile Papei Benedict sunt tratate de teologie. El vorbea liber, coerent, captivant şi profund teologic. Predicile erau publicate imediat după rostire fără niciun fel de modificări. Am vizionat un ultim discurs în faţa sutelor de clerici din Roma şi era identic cu cel scris şi publicat pe saitul Vaticanului la cateva minute dupa eveniment. Nu pot face aceleaşi aprecieri despre predicile Patriarhului Daniel... Comparati si dumneavoastra!
 
6) Papa Benedict, creştin autentic, a refuzat slava deşartă, a refuzat de pildă titlurile onorifice. Patriarhului Daniel îi plac titlurile şi diplomele. Are un bogat portofoliu de Doctor Honoris Causa şi de cetăţean de onoare, titluri primite de la universităţi mai mari sau mai mici. Nu contează. Să fie cat mai multe (Iaşi, la Arad are două, Cluj, Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Reşiţa şi cetăţean de onoare al oraşelor Caransebeş, Botoşani, Gura Humorului,  Turda, Negreşti-Oaş, Giurgiu, Galaţi, Satu Mare sau comunele Secu, Cornu şi cate or mai fi). Pe cand Domnul Iisus se pare că nu a primit vreo Medalie de Onoare! Pe cine predică Daniel?
 
7) Interesele Papei au fost academice, pastorale, misionare, sociale, culturale, multireligioase, în profundul sens al cuvantului. Se ştie prea bine că Patriarhul Daniel este pasionat de media, televiziune, ziare, lumanări, fabrici şi alte afaceri. Să oferi unei televiziuni numele de Treime mi se pare o blasfemie. Ce legătură există între Trinitate, Sfanta Treime, Trinitas, nevăzută, necuprinsă, absolută, infinită, veşnică, transcendentă şi un canal de televiziune prin cablu?
8) Scrisorile, deciziile, luările de poziţie, declaraţiile, enciclicle de la Vatican iau în considerare probleme importante ale umanităţii şi ale bisericii precum bioetică, ştiinţă şi religie, evoluţionism şi cate altele..
 
Dacă mă uit pe hotărările Sfantului Sinod de azi 28 februarie citesc: Înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj al BOR, Sărbătorirea Zilei Culturii Române, " Sfântul Sinod a apreciat rezultatele din anul 2012 ale programului social Masa Bucuriei derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Selgros Cash&Carry S.R.L." 
 
9) În sens general ieri peste 150.000 de oameni (cu siguranţă nu toţi catolici, nu toţi creştini) l-au salutat pentru ultima oară în Piaţa Sfantul Petru din Roma, au stat cuminti si civilizati, am vazut lacrimi in ochii lor si pe multi in rugaciune. Nu mi-a fost dat sa vad vreodată un atasament si o pietate asemanatoare la laicii (sau preoţii) ortodocsi indiferent de orasele in care traiau fata de Patriarhul Daniel. Nu cunosc pe nimeni care sa-l poarte in rugaciuni. Dar i-am vazut pe multi imbulzindu-se sa-i sarute mainile si el razand mereu satisfăcut.  
 
10) Am văzut relaţia Papei de blandeţe, bunătate, înţelegere şi respect faţă de preoţii din Roma în ultimele zile cand i-a primit să-şi ia un rămas bun. Relaţia Patriarhului este una de superioritate, autoritată şi autocratică. Preoţii nu pot grăi nimic sunt supuşi şi umiliţi şi mulţi din cei de la sate înjosiţi în sărăcia lor. El este Arhiereul dar şi Stăpanul. Vă amintiţi că nu li s-a permis nici crearea unui sindicat.  Pe cine predică Daniel?
 
11) Faţă de Romania NU uit că Papa Benedict l-a primit pe preşedintele Romaniei pentru a doua oară la Vatican, în ultimul ceas, cu toate că îşi anunţase retragerea şi l-a onorat tot în aceste zile (9 februarie a.c.) şi pe Majestatea Sa Regele Mihai la Vatican. Despre Patriarhul Daniel se ştie că nici măcar nu a participat la discursul Majestăţii Sale din Parlamentul Romaniei  deşi era la 5 km de Parlament plimbandu-se cu moaştele Sfantului Dimitrie. 
 
12) La nivel personal am participat la slujba de Anul Noul la Vatican in anul 2007 gasindu-mi un loc printre calugaritele franciscane chiar in spatele altarului la 3m distanta de Papa. Am vazut gesturile liturgice smerite, calde si am simtit o stare de pace in prezenta Papei. Nu avut aceeasi stare de nenumarate ori cand am participat la slujbele patronate de Patriarhul Daniel...
 
Din păcate, Biserica Catolică a pierdut astăzi un mare Om al ei şi al lui Dumnezeu, Biserica Ortodoxă Romană păstrează un bun manager. Mai mult ? Concluzionaţi dumneavoastră...
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Chereji Ciprian
1.03.2013, 08:47:58

Biserica catolica a reusit sa se adapteze mai bine vremurilor ,insa pana la urma e doar o diferenta de imagine si nu de fond.Indiferent cat de umil ar fii fost papa,indiferent cat de credincios ar fii fost,a tinut la puterea lui si a bisericii mai mult decat la adevar si din pacate lucrul asta s-ar putea sa ne coste pe toti.

-1 (19 voturi)
Popescu Ion
1.03.2013, 08:51:06

O comparație mai stupidă rar mi-a fost dat să citesc. Că nu-i place autorului de Patriarh, asta pot să înțeleg... fiecare cu ce-i place! Dar să-l compari pe Patriarh cu Papa ca să arăți că nu-ți place de el - e un procedeu nou și neobișnuit.

-10 (26 voturi)
Filon Aurel
1.03.2013, 09:01:52

compara pina si denumirile,nidecum dogmele.Ma mir ca nu a comparat si papamobilul cu maisna patriarhului(ca nu stiu ce are).Sau garda elvetiana cu....badygarzii.Frumusetea surorilor franciscane cu maicile de la Pasarea.Suprafata Vaticanului cu terenul agricol detinut de BOR.Cit poate fi de penibil autorul.

-7 (23 voturi)
Filon Aurel
1.03.2013, 08:51:28

Mihai Copaceanu:ne spui si noua de ce religie esti(ca nu ne intereseaza orientarea sexuala)???Ca sa ne dam seama de unde aceasta inversunare impotriva Bisericii Neamului Romanesc.Apropo comentariile tale,ai uitat sa faci citeva precizari: 1.Papa Benedict a facut parte din Tineretul Nazist! 2.Biserica Catolica este inca intr-un procesc cu supravietuitori ai Holocaustului. 3.Institutul pentru Opere Religioase,crezi ca e blasfemie sa numesti asa o banca(banca Vaticanului) 4.Spalarea banilor mafiei crezi ca este crestinesc?? 5.La doar 33 de zile după alegere, Papa Ioan Paul I a murit subit. Vaticanul a declarat oficial că papa a murit de infarct miocardic, diagnostic care însă nu este bazat pe rezultatul unei autopsii. Lipsa unei autopsii a condus la apariția unor teorii ale conspirației privind decesul papei, în ciuda faptului că neefectuarea unei autopsii este practica obișnuită la Vatican în cazul decesului unui papă, și chiar legea Vaticanului interzice efectuarea acestei operațiuni.Este crestinesc sa asunzi un posibil complot? 6.Scandalul pedofiliei din sinul bisericii catolice,este crestinesc? 7.Scandalul homosexualitatii,este crestinesc sa interzica preotia pentru acestia? 8.Se numeste fast a avea o asemenea masina,papamobilul,si sa te deplasezi doar auto printre fideli inseamna smerenie?Dar sa te deplasezi cu elicopterul pentru 20 km? 9.Spune si noua cum se numeste sindicatul preotilor catolici???ca te pricepi. 10.Au un lucru in comun,amindoi l-au primit pe ultimul comunist ales presedinte al Romaniei,cel care l-a infierat pe regele Mihai si lupta alaturi de Printul Paul sa puna mina pe o parte din averea regala. 11.Nu in ultimul rind,ceea ce simti tu pentru papa de la Roma si nu pentru patriarh este acelasi lucru pe care il simti pentru un strain si nu pentru poporul roman.Iubesti strainii si urasti propriul popor,si o spui cu gura mare. Amtras de mult concluzia despre tine.

-5 (25 voturi)
Cristian Rotaru
1.03.2013, 09:12:42

Esti total pe linga subiect.In articol se facea o paralela,nu intre cele doua biserici,ci intre atitudine,smerita,umila,o activitate intensa si cu mare vizibilitate a Papei,in timp ce al nostru e invizibil,il vezi rar,nu spune nimic,si e ahtiat dupa onoruri.Asta era esenta articolului,ai insirat un pomelnic de prostii,incercind sa pari destept,insa esti doar un "habarnist", care crede ca stie multe, dar de fapt nu te pricepi la nimic.Si,da,Papa este un teolog de mare importanta,trilogia Isus din Nazaret, fiind o opera grandioasa despre tot ceea ce inseamna Isus Hristos.Al compara pe Daniel cu papa,este ca si cum ai compara vara cu iarna.PS-nu uita ca Vaticanul este un stat,cu tot ceea ce implica acesta,cu reguli stricte ce nu pot fi incalcate nici macar de Papa insusi,de aceea e obligat sa umble cu papa-mobilul,de aceea are garzi de corp si multe altele.Stai linistit,ar putea si fara ele,dar legea si protocolul nu pot fi ignorate de catre nimeni.

+8 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările