Parlamentari români:În 2018 vom merge Uniţi la campionatul mondial din Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească cu Tineri şi Parlamentari români Unionişti
La Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească cu Tineri şi Parlamentari români Unionişti

În 2018 vom merge la Campionatul Mondial din Federaţia Rusă cu un singur stat românesc, aceasta este concluzia discuţiei pe care Tinerii Unionişti din Republica Moldova au tras-o în cadrul unei dezbateri susţinute la Venus şi la care au participat parlamentari români.

Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească a continuat la Venus cu a doua serie de participanţi.

Evenimentul organizat de către Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a pus astăzi faţă în faţă parlamentari şi tineri Unionişti din România şi Republica Moldova.

Discuţia a fost una deschisă şi neprotocolară, oferindu-se soluţii şi modalităţi concrete prin care politicul din România poate ghida într-un sens sau altul direcţia europeană a Republicii Moldova.

Tema discuţiei a vizat trei întrebări principale, la care invitaţii au răspuns:

1. Proiectul Reîntregirii Naţionale iniţiat de către generaţia paşoptistă şi care constitue fundamentul statului român mai este de actualitate?

2. Este în mod real Republica Moldova pregătită pentru Integrarea Europeană şi dacă Da atunci cât poate dura acest proces?

3. Care din cele două modalităţi de acces în Uniunea Europeană este mai rapidă şi prezintă un risc mai mic: integrarea europeană ca stat distinct sau prin Reunirea cu România?

Discuţia a pornit de la următoarele două premize:

- în România trei din patru români vor Reunirea dintre cele două state şi este necesar ca mesajul să fie preluat de partidele politice pentru a nu ajunge în mână unor forţe extremiste pentru a fi distrus;

- în Republica Moldova procentul unioniştilor a devenit unul semnificativ şi în creştere ca urmare a campaniilor de informare duse de către societatea civilă.

Octaviana Marincaş, Remus Cernea, Gunia Dragoş, Popa Octavian Marius, Tănase Răzvan Ionuţ, Ecaterina Andronescu sunt politicienii care au dat curs invitaţiei şi întrebărilor.

Voi reda mai jos principalele concluzii:

Octaviana Marincaş consideră ca fiind necesară reunirea dintre cele două state româneşti, dar trebuie folosit şi procesul de integrare europeană pentru reducerea decalajelor economice dintre cele două. România trebuie să iniţieze proiecte europene în care să atragă Republica Moldova şi să se folosească de acest lucru pentru a consolida identitatea românească.

Remus Cernea  a afirmat că proiectul Reîntregirii Naţionale este unul de actualitate şi el nu poate fi abandonat ci doar continuat. Este nevoie ca reîntregirea să se facă într-un cadru democratic şi european, prin voinţa comună a celor două părţi implicate, dar asta nu absolvă România de responsabilitate susţinerii publice a unui astfel de demers. Remus Cernea consideră că România trebuie să se folosească de mecanismele europene dar că Integrarea nu se poate face decât prin Reunire.

Gunia Dragoş susţine că proiectul ce a stat la baza formării statului român trebuie continuat şi el nu se poate definitiva decât prin Reunire. El a susţinut că dacă în Europa ar putea exista anumite rezerve cu privire la susţinerea unei astfel de nevoi, cu siguranţă că România are pentru Unire un aliat mai important dincolo de ocean  - e vorba de SUA. Partenerii doresc o România Puternică în Sud-Estul Europei iar o Românie puternică este o Românie mai mare, o Românie Unită. Speră ca centenarul Reunirii să ne prindă împreună, iar în 2018 să mergem la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia ca un singur stat.

Popa Octavian Marius crede că la proiectul Reîntregirii Naţionale nu se poate renunţa deoarece el nu este unul al generaţiei actuale ci stă la baza statului român modern. Vorbim de un testament primit şi pe care avem obligaţia de a-l urma şi duce la îndeplinire. Este important ca diplomaţia română să joace un rol mai activ în tot acest proces şi e nevoie să folosim traseul european pentru reducerea decalajelor economice.

Tănase Răzvan Ionuţ afirmă că e nevoie să ne gândim la modalităţi prin care să folosim fondurile europene pentru a susţine proiectul naţional românesc. E nevoie să aducem Republica Moldova aproape de realităţile noastre şi pentru acest lucru putem urma modelul german, care a făcut ca o Germanie Unită să fie o Germanie mai puternică economic.

Ecaterina Andronescu crede că Unirea este posibilă până în anul 2018 dacă fiecare dintre noi conştientizează că e nevoie să lucrăm pentru acest dezirat. Trebuie să cerem mai puţin de la alţii şi mai mult de la noi. România trebuie să sprijine Republica Moldova pe traseul european dar să nu uite că scopul principal  şi final este Unirea. Doamna Andronescu consideră că Europa şi SUA doresc un stat puternic în Sud-Estul Europei şi că Unirea depinde numai de ceea ce noi dorim şi de implicarea noastră. Într-un moment de sinceritate fostul ministru ne-a declarat că Ministrul Educaţiei de la Chişinău a refuzat în guvernarea comunistă bursele oferite de statul român şi că a fost nevoită să găsească căi ocolitoare prin care să le poată oferi.

Tinerii Unionişti au fost implicaţi în Campania de Informare desfăşurată cu ocazia recensământului din Republica Moldova. Aceştia au afirmat că au încredere că cel puţin o treime din populaţie s-a declarat etnic român, asumându-şi identitatea românească. Există o nemulţumire legată de clasa politică de la Chişinău şi care nu poate fi capabilă de a răspunde intereselor naţionale fiind prizoniera unor grupuri de interese. Ei aşteaptă mai mult de la politicienii din România şi o presiune mai mare pe cei care conduc Republica Moldova. Nu văd integrarea europeană decât prin Reunirea cu ţara, presiunea Rusiei fiind una foarte mare şi riscurile pe măsură dacă se aşteptă o altă soluţie.

Aceştia au dorit să trimită un mesaj emoţionant de pe malul Mării şi compatriotului Ion Iovcev(directorul liceului românesc Lucian Blaga din Tiraspol), cel care apără cel mai bine românismul la graniţa de Est a neamului Românesc:

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite