Societate

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul, Disneyland-ul României

1
8 Dec 2012 18:55:14
Traian Danciu

“Simpatia să nu fie un criteriu după care votezi politicieni.  Dacă ar fi după simpatie şi popularitate în Senat s-ar regăsi demult Donald Duck şi păpuşile Muppets.” Orson Welles

O prietenă se plângea că nu ştie cu cine să voteze pe 9 decembrie. Ea a încercat să-mi explice că îi este simpatic unul sau altul dintre politicieni, dar că ori nu le recunoaşte adevărata intenţie politică, ori nu le-o înţelege. “Ce să fac?”, întrebă ea.

Păi nu uita ce a zis Orson Welles despre alegeri politice: “Simpatia să nu fie un criteriu după care votezi politicieni.  Dacă ar fi după simpatie şi polpularitate în Senat s-ar regăsi demult Donald Duck şi păpuşile Muppets”, i-am răspuns eu.

Ea râde şi-mi răspunde înseninată: "Păi, ăştia sunt deja în Parlament la noi, în Guvern, peste tot! Dacă te uiţi mai bine la sforarii-şefi parcă chiar aduc cu Donald Duck&co. şi trupa Muppetsilor". Râde în continuare. 

Apoi tace. “Eu cred că pur şi simplu nu voi vota de data aceasta”, şopteşte ea în receptor. 

 “Aloooo!!? Chiar vrei să-i instalezi acum şi pe Bugs Bunny, Mickey Mouse, Guffy, Pluto, ciocănitoarea Woody, pe Tom şi Jerry, şi pe Baloo la conducerea României? Să fim serioşi, două, trei, patru, până-n zece personaje spre amuzamentul naţiunii sunt îndeajuns. Decide-te cumva, că doar n-o să facem din Parlamentul României un mic Disneyland, cu animăluţe simpatice şi personaje fictive, care în jocul lor îţi vor scuipa în cap când şi cum vor, iar mai apoi îţi vor râde în nas fără ca tu să ai drept la replică. Evită şi tu simpatiile personale şi încearcă să înţelegi sensul politic care se ascunde dincolo de maimuţăreala zilnică care, în fond, ne scârbeşte pe toţi”.

Tace din nou, ca luna la maidanez. De data asta mă umflă pe mine râsul, nu neapărat pentru că îmi imaginez viitoarea conducere a României, ci pentru că mi-o imaginez pe Maria (prietena de la capătul celălalt al firului), cum peste o lună, uitându-se la ce s-a ales de România, îşi va duce dramatic mână la frunte şi va spune: “Ah! Asta n-a fost alegerea mea!”, citându-l, inconştient probabil, pe Schiller.

După un rămas bun precipitat, am încheiat convorbirea. Nu aş fi vrut să-mi audă tristeţea prin receptor.

Tăcerea lunii la maidanez

Tristeţea îmi e însoţită de furie. Furia certitudinii că, peste câteva luni, jumătate din ţară va face gestul Mariei şi va repeta: “Ah! Asta nu a fost alegerea mea!” E aceeaşi furie care m-a cuprins citind un articol despre reacţiile şi opiniile unor personalităţi ale vieţii publice din România vizavi de alegerile parlamentare. Nici unul nu a spus verde în faţă pe cine susţine, pe cine votează. Ei au critcat situaţia generală, s-au eschivat sau pur şi simplu nu au spus-o. Dacă ei nu o spun, dacă ei nu înţeleg care este miza acestor alegeri, la ce să mă aştept de la sutele de mii de Marii din toată ţara?

Eu nu spun că şi la noi trebuie să fie ca la americani, când mai toată elita culturală a ţării s-a grupat în jurul candidatului democraţilor. Deşi începutul de americanizare a fost făcut anul acesta, tocmai de cei care ar trebui să deteste asemenea demersuri: lansarea pe stadion cu covor roşu, trâmbiţe şi fanfare ale candidaţilor USL. Se pare că asta le-a adus simpatie. În America democratică, populismul nu aduce neaparăt simpatii. Dar in Rusia! Putin s-a lansat şi el, drept candidat la preşedinţia Rusiei, pe stadioane şi s-a lăsat ovaţionat de zeci de mii de oameni. 

Iar eu, naiv, până atunci, am crezut că Băsescu şi Boc sunt populiştii anilor 2000. Sărmanii, au fost doar mici copii în comparaţie cu Ponta şi Antonescu pe Arena Naţională, cu ei, cei angajaţi să  înmormânteze pe cheltuiala statului o talentată pianistă, de care probabil nici nu au auzit înainte de a se sfârşi, s.a.m.d.  Cum o fi să fie.... Până şi în Rusia sunt câţiva reprezentanţi ai elitei culturale, precum scriitorii Boris Akunin sau Vladimir Sorokin, solista Alla Pugaciova, rapperi de la Noize MC sau prezentatoarea Tv, Xenia Sobciak, care-şi expun deschis opţiunile. Nu suntem în situaţia Rusiei. Adevărat! Dar dacă vom ajunge? Şi dacă vom ajunge tocmai pentru că tăcem ca luna deasupra maidanezilor care o latră neîncetat...

Eu nu sunt un fan Donald Duck şi nici al păpuşilor Muppets, dar sunt un fan Orson Welles. Nu o să votez doar din principiu pe cel mai antipatic dintre candidaţi, dar cu siguranţă nici pe cel mai simpatic...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dumitru Rizoaica
8.12.2012, 20:48:53

Domnule Danciu, si dlor observatori politici! De 23 de ani niciun personaj politic sau din societatea civila nu a binevoit sa ofere alegatorilor un criteriu politic de vot! Nu pot sa cred ca toti au fost atat de redusi incat nu au fost capabili de asa ceva. Cred ca mai curand s-a dorit mentinerea in ceata incertitudinii, pentru ca electoratul sa poata fi manipulat in sensul dorit la momentul oportun! Nici acum nu cred ca cei ce indeamna sa alegem pe cei mai buni, sunt de buna credinta! Daca ar fi asa, ar insemna ca sunt idioti daca nu inteleg ca politica nu este un concurs de Miss, sa alegem pe cei mai frumosi, mai detepti sau mai simpatici! Alegerile politice nu se fac intre indivizi, ci intre Partide! De ce? Pentru ca doar partidele pot reprezenta si promova, in Parlament, interesele diferitelor comunitati sociale sau etnice! In Parlament nu se reprezinta si nu se promoveaza interese ale unor persoane, astfel incat acestea sa-si aleaga "reprezentanti". Parlamrntarii sunt reprezentantii intereselor unor comunitati! Partidele maghiare reprezinta intersele comunitatii etnice maghiare, partidele de Stanga reprezinta interesele comuntatii sociale a celor saraci, iar partidele de Dreapta reprezinta interesele comunitatii sociale a celor bogati! Aceasta este distributia repezentarii parlamentare! In aceste conditii criteriul OBIECTIV de formare a optiunii de vot TREBUIE sa fie criteriul APARTENENTEI la o comunitate etnica sau sociala! De ce liderii poltici si cei ai societatii civile, i-au lasat pe romani in ceata nestiintei 23 de ani? De ce se amuzau ca alegatorii se intrebau si acum, ca si acum 130 de ani, "Eu cu cine votez?" Este un raspuns cu care liderii amintiti mai sus sunt DATORI poporuli roman! Este adevarat ca astazi, in lipsa unui criteriu obiectiv de formare a optiunii de vot, si a unei realitati speciale, criteriul de formare a optiunii de vot este nu cel al APARTENENTEI la o comunitate ci cel al uneia din cele doua directii: 1. Directia pro-Basecu (ARD, PP-DD, PRM, etc.), si, 2. Directia anti-Basecu, USL, s.a.

+1 (1 vot)
Modifică Setările