Parlamentul European cere statelor să rezolve criza locuinţelor: Nimeni să nu mai fie fără adăpost până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa darapanata cocioaba Foto Parlamentul European

Parlamentul European a solicitat ţărilor UE să găsească o soluţie la criza locuinţelor, oferind tuturor locuinţe accesibile şi investind mai mult în calitatea lor.

Penuria de locuinţe accesibile devine o problemă din ce în ce mai mare în UE, pentru că în ultimii ani preţurile şi chiriile au crescut constant în raport cu veniturile.

La 21 ianuarie, Parlamentul a adoptat o rezoluţie prin care invită statele membre să recunoască dreptul la o locuinţă adecvată ca drept fundamental al omului, a cărui respectare se poate asigura prin lege. Deputaţii europeni au declarat că toţi cetăţenii trebuie să aibă acces egal la locuinţe decente, „sănătoase”, conectate la apă potabilă de bună calitate, cu instalaţii sanitare adecvate, canalizare şi un sistem de energie fiabil. 

Criza locuinţelor - o problemă pentru toţi

Situaţia s-a înrăutăţit mai ales pentru proprietarii şi chiriaşii privaţi cu venituri mici, dar şi pentru persoanele cu venituri medii costurile legate de locuinţă şi de întreţinere au devenit problematice. În special părinţii singuri, familiile numeroase şi tinerii care abia s-au angajat au venituri prea mici pentru a-şi permite chiriile de pe piaţă şi prea mari pentru a putea cere o locuinţă socială.

Epidemia de coronavirus a adus în centrul atenţiei şi problema locuinţelor: mult prea mulţi oameni sunt nevoiţi să petreacă perioada de izolare în locuinţe de standard scăzut. Pe termen mediu, se preconizează că, după criză, numărul persoanelor fără adăpost va creşte.

Ce înseamnă locuinţe cu un preţ abordabil

• Raportul preţ/venituri al locuinţelor este criteriul cel mai frecvent utilizat pentru a măsura accesibilitatea lor din punct de vedere financiar.

• Între 2010 şi 2018, ponderea populaţiei care cheltuieşte peste 40 % din venitul lor disponibil pentru locuinţă a fost de aproximativ 10 % în UE-27. Există însă diferenţe importante între ţări.

Care sunt cauzele problemei locuinţelor

Transformarea locuinţelor în active financiare sau bunuri tranzacţionabile este unul dintre principalii factori determinanţi ai creşterii preţurilor. Unii îşi cumpără o a doua locuinţă pentru a genera venituri suplimentare şi a-şi completa pensiile. Investiţiile străine determină creşterea preţului locuinţelor pe plan local, iar platforme precum Airbnb reduc oferta de locuinţe disponibile pentru localnici, în special în centrul oraşelor.

În plus, există diferenţe semnificative între statele membre în ceea ce priveşte politicile de locuinţe sociale.

Locuinţele în UE: date şi cifre

• în ultimii trei ani, preţul locuinţelor din UE a crescut în medie cu 5 %

• cheltuielile pentru locuinţele sociale (transferuri şi capital) efectuate de guverne reprezintă doar 0,66 % din PIB-ul european

• costul pentru locuinţele inadecvate se ridică la 195 miliarde EUR pe an pentru economiile UE

Ce soluţii propune Parlamentul

UE poate influenţa indirect piaţa locuinţelor prin norme privind ajutoarele de stat, legislaţie fiscală şi legislaţie în domeniul concurenţei, precum şi prin adoptarea unor orientări şi recomandări. De exemplu, modificarea normelor privind ajutoarele de stat permite autorităţilor publice să ajute mai uşor toate categoriile cărora le este greu să plătească o locuinţă în condiţiile pieţei.

 În rezoluţia pe care au depus-o, deputaţii în PE:

- au cerut din nou să se fixeze la nivelul UE obiectivul ca nimeni să nu mai fie fără adăpost până în 2030;

- au cerut Comisiei şi statelor UE să acorde prioritate reducerii emisiilor şi eficienţei energetice şi să renoveze locuinţele, în conformitate cu Pactul verde;

- au încurajat statele membre să colaboreze cu partenerii sociali, societatea civilă şi sectorul privat la finanţarea investiţiilor sociale;

- au cerut statelor membre să combată discriminarea grupurilor vulnerabile pe piaţa locuinţelor;

- au invitat Comisia să prezinte propuneri legislative până la jumătatea anului 2021 pentru a contracara tratarea locuinţelor doar ca bunuri comercializabile şi nu ca un drept al omului;

- au cerut insistent Comisiei şi statelor membre să investească mai mult în locuinţe sociale, publice, eficiente energetic, adecvate şi la preţuri accesibile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite