Societate

articolul anterior articolul urmator

Patimile lui „Daddy” şi bătrânul ţap ispăşitor

51
10 Jul 2017 09:39:59
Doru Pop
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un recent interviu de televiziune, Liviu Dragnea a afirmat că toate problemele sale „pleacă de la omul de afaceri George Soros”. Soros, crede Dragnea, vrea să „facă rău” României şi orchestrează din umbră o conspiraţie malefică. Şi, pentru că „Daddy” este nevinovat, un bătrân ţap ispăşitor trebuie să fie acuzat.

S-ar putea spune că nu e nimic grav într-o astfel de opinie personală şi că un astfel de anunţ nu poate fi catalogat drept antisemit. Cum ar putea afirmaţiile lui Liviu Dragnea, şeful socialiştilor mioritici, să fie fasciste? Dacă politicianul nostru crede că există un duşman nevăzut care pune la cale mârşăvii împotriva lui, poate el să fie etichetat drept xenofob? Într-adevăr, nu există nicio referinţă directă la evreitatea omului de afaceri, prin urmare nu există nicio umbră de îndoială cu privire la intenţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor de pe malurile Dâmboviţei.

Însă modul cum vorbeşte politicianul român despre Soros ne trimite direct în bezna gândirii, într-o epocă sinistră care, înainte de al Doilea Război Mondial a creat o cultură a urii împotriva evreilor şi care este astăzi extrem de periculoasă.

Utilizarea „ameninţării Soros” nu este nici nouă şi cu atât mai puţin inocentă. După cum demonstrează William Brustein în studiul său bine documentat despre rădăcinile urii din Europa (Roots of Hate: Anti-Semitism in Europe Before the Holocaust, 2003) o mare parte din atracţia fascismului s-a întemeiat pe discursurile xenofobe ale liderilor politici şi culturali. Europa Centrală şi de Est a fost un focar de infecţie antisemită, iar existenţa unor politicieni care au utilizat fricile concetăţenilor şi o presă agresiv conspiraţionistă a creat mediul propice pentru catastrofa ce a urmat. Programul de exterminare rasială şi-a avut justificarea în discursurile de acest tip.

„Lupta” preşedintelui PSD cu acest „personaj malefic” şi demonizarea unei persoane de origine evreiască trebuie înţelese în contextul sinistru al revenirii antisemitismului în Europa Centrală şi de Est. Pentru a înţelege mecanismul folosit acum de liderul stângii teleormaniste, trebuie să vedem cum, în Ungaria lui Viktor Orbán, atacurile împotriva lui George Soros au devenit politici guvernamentale. Cruciada lui Orbán, care include acum laude directe la adresa lui Horty Miklós, utilizează antipatia pentru a coagula spiritul de solidaritate. Această abordare, însă, conduce la ură, iar o cultură a urii rasiale va avea mereu rezultate îngrozitoare.

Cel mai recent exemplu odios al antisemitismului mascat, utilizat chiar de către instituţiile statului maghiar, poate fi găsit în campania publică (aici link video), finanţată de către guvernul de la Budapesta. Încercând să mobilizeze electoratul împotriva politicilor de la Bruxelles, au apărut o serie de mesaje publice întemeiate pe ideea unui pericol global, pus la cale de o conspiraţie „Ocultă”, care promovează interese sinistre, antinaţionale. Mai rău este că aceste idei sunt promovate de către un guvern. Argumentul, plătit din banii contribuabilului maghiar, este direct conspiraţionist şi are un explicit conţinut fascist: „Acesta este George Soros, cel mai influent miliardar al lumii. El susţine plasarea imigranţilor ilegali şi vrea să elimine frontierele. E scandalos! Politicile lui vor ruina Ungaria. Să nu-l lăsăm pe Soros să râdă de noi la urmă!” În toate marile oraşe ale ţării vecine au fost plasate pancarte cu chipul omului de afaceri, râzând diabolic, însoţite de mesajul: Să nu-l lăsăm să râdă (de noi)!

Dacă revenim la România, trebuie să vedem pericolul acestui traseu de gândire propagandistică. Eficient pe termen scurt, are consecinţe catastrofale pe termen lung. Aşa cum arată Brustein, România a fost a doua ţară din Europa care a introdus legi antisemite, prin guvernul Goga-Cuza, în 1937. În plus, datele cumulate în acest studiu demonstrează că, raportat la numărul de locuitori, România a înregistrat cel mai mare număr de incidente antisemite între 1899 şi 1939, înainte de declanşarea Holocaustului. Mai grav, la noi incidentele violente erau cele mai numeroase, Brunstein (pp. 12-14) arată că, raportat la Germania de dinainte de Hitler, acţiunile antisemite din România erau de 3 ori mai multe! Nu suntem o cultură politică sau o societate care să fie imună la antisemitism, dimpotrivă.

Când cei mai importanţi oameni politici ai unei ţări cultivă un discurs al urii, societatea respectivă poate să se îmbolnăvească rapid. De aceea conspirativita acută de care suferă unii politicieni de la noi se poate transforma într-o infecţie gravă, cu contagiune extinsă, imposibil de oprit. Iar întoarcerea unui rău social cum este antisemitismul, prin utilizarea unor instrumente primitive de propagandă politică, poate să ne readucă într-un punct de al istoriei noastre pe care unii ar vrea să îl ignorăm, dar de care nu ne putem dezbăra.

Desigur, şi acest articol este plătit din banii lui Soros.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

amn14
10.07.2017, 10:29:52

Nici Orban, nici Dragnea nu au mentionat faptul ca Soros ar fi evreu. Prin prisma argumentatiei sale, dl. Pop Doru ne sugereaza, din contra, ca daca am avea cutezanta sa emitem o opinie critica la adresa sfantului Soros, suntem fundamental antisemiti. Nu e vorba de evrei, de antisemitism aici, e vorba de un om, Soros, cunoscut pentru imixiunea in politica si pentru ideile de stanga pe cale le promoveaza. Am dreptul sa ma opun unui raufacator de tip Soros, om inainte de toate, fara sa mi se aminteasca etnia sau originea lui - cu unicul scop de a-l pune la adapost de critici. Astfel de practici se numesc discriminare

-11 (23 voturi)
Tamas Szabadi
10.07.2017, 12:03:36

"Nici Orban, nici Dragnea nu au mentionat faptul ca Soros ar fi evreu" E adevărată afirmaţia Dvs. Dacă ar fi apărut în textul lor faptul că G. S. este evreu, şi ar fi suduit naţia evreiască, atunci ar fi fost o afirmaţie incalificabilă. (Chiar şi pe siteurile moderate.) Dar, chestia e, că toată lumea (cam 95 de %) ştiu, că Soros are rădăcini evreieşti. Deci nu e nevoie să pomeneşti acest fapt. Greşiţi, domnule, Soros nu e de stângă, E LIBERAL. Nu aveţi argumente, să îl calificaţi "răufăcător". Sunt, personaje mult mai malefice, şi considerate ca oameni de bine sau lideri fără pete, decât numitul Soros. Soros NU e sfânt, precum nici Dvs. nu sunteţi (Nici eu!) Avem păreri, facem ce facem, zicem ce zicem şi spunem ce spunem... Putin în schimb pentru uni e un sfânt, Erdogan, şi mai şi. Trump la fel. Dragnea, cred că e de nivelul lor. Dacă cunoaşteţi termenul de binefacere, şi să vedeţi câte a făcut cel incriminat de Dvs. pentru democraţiile din lume. Dacă sunteţi spălet la creier, atunci să nu citiţi replica mea. Nu, că vă manipulează.

+13 (19 voturi)
mitrut
10.07.2017, 11:43:41

Soros e de vina! I-a ridicat asa de mult stacheta incat bietul Liviu trebuie sa fure toata Romania, nu doar Teleormanul. Si macar daca Soros s-ar opri...

+7 (11 voturi)
mircea georgescu
10.07.2017, 11:52:26

Altii sunt de vina, numai Dragnea e imaculat!

+7 (9 voturi)
Lucian Pufu
10.07.2017, 12:19:48

Adevarul gol-golut e ca Dragnea e un individ care e bun de vataf peste Teleorman, o zona inapoiata din Romania. S-a straduit sa ajunga unde a ajuns si cum dupa aia a dat gres in toate si vine sorocul - funia se apropie de par - individul face tot ce poate (atata poate, comparatia cu Orban nu tine prea mult, Orban joaca totusi in alta liga). Sa-l banuim de antisemitism, parca si antisemitismul presupune o doza de "ceva" - fie si de nebunie. Dragnea, fire eminamente practica, nu se gandeste decat la investitiile in Teldrum, Brazilia sau la iubita secretara. Nu, el stie ca Soros e la moda si ca teleormaneanul votant social-democrat (ce jignire adusa social-democratiei, sa spui ca PSD-ul e social-democrat) are nevoie sa urasca pe cineva, sa creada ca Dragnea a dat gres in lupta cu balaurul, nu pentru ca s-a impiedicat si si-a rupt pantalonii in spatele curtii. Un personaj pe potriva PSD-ului de astazi, frate cu Olguta si var cu Firea, un "rupt in fund", un "neam prost", ajuns acolo unde n-ar fi trebuit. Sigur ca ar trebui urecheat, dar poate ca nici n-o sa fie nevoie, va disparea la fel ca toti ceilalti PSD-isti, in "negura istoriei".

+12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările