Societate

articolul anterior articolul urmator

Patriarhul Daniel, îngrijorat de situaţia familiei în România: „Orice atentat la identitatea tradiţională a familiei constituie o inovaţie artificială“

18
14 Feb 2017 20:30:24
Autor: Alexandra Şerban

Patriarhul Daniel se arată îngrijorat de starea instituţiei familiei în societatea românească. Familia se află într-o situaţie fragilă, unii oameni considerând modelul familiei tradiţionale ca fiind unul învechit, retrograd, iar căsătoria este văzută ca un simplu contract social, indiferent de genul partenerilor, spune şeful Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, acesta îndeamnă la susţinerea eforturilor Bisericii de a apăra familia tradiţională.

„Parteneriatele sociale sau de convieţuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiţionale şi orice atentat la identitatea tradiţională a acesteia constituie o inovaţie artificială care nu poate purta numele realităţii naturale de care se îndepărtează. În acest context, Biserica îşi arată grija, responsabilitatea, preţuirea şi mai ales sprijinul pentru această instituţie importantă a societăţii – familia, care, deşi a trecut prin multe încercări şi pericole, totuşi a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie“, a declarat Preafericitul Daniel, citat de News.ro.

Patriarhul Daniel a îndemnat la susţinerea eforturilor depuse de Biserica Ortodoxă Română de a apăra familia tradiţională şi de a opune rezistenţă noilor „modele“ de familie, între care uniunea dintre un bărbat şi o femeie nu este singura opţiune posibilă. „Fundament al existenţei, stabilităţii şi continuităţii societăţii europene, al maturizării iubirii părinţilor şi al bunei educaţii a copiilor, al sănătăţii spirituale şi al prosperităţii materiale, familia umană naturală nu poate fi înlocuită cu niciun substitut sau model artificial“, a continuat Patriarhul României.
 
De asemenea, Preafericitul Daniel consideră că familia depăşeşte dimensiunile sale biologice, juridice, psihologie ori economice şi nu poate fi redusă numai la aspectele sale palpabile, imediate: „Pentru tradiţia creştină şi pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacră, o împlinire a fiinţei umane în starea de comuniune de iubire generoasă, având vocaţia sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu, Creatorul vieţii naturale terestre, pentru a dobândi viaţa eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu".
 
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în 9 februarie, a aprobat organizarea, în 25 martie, a Marşului pentru viaţă 2017 - „Ajută mama şi copilul. Ei depind de tine", la nivelul tuturor eparhiilor Patriarhiei Române în sprijinul valorilor familiei creştine tradiţionale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Ovidiu Stoica
14.02.2017, 20:54:57

" familia, care, deşi a trecut prin multe încercări şi pericole, totuşi a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie“ E vorba aici de familia romaneasca si natiunea romana, nu de milioanele de africani si arabi pe care Merkel vrea sa ii aduca sa inunde Europa. Romanii se indreapta spre disparitia din istorie prin colaps demografic ( ~ 1 copil de femeie, ar fi nevoie macar de 2 ca sa se mentina populatia) dupa 1989 si prin emigrare masiva a tinerilor si celor capabil de munca (in urma disparitiei economiei nationale si a dezindustrializarii si a disparitiei locurilor de munca in perioada 1995-2005).

+3 (5 voturi)
Radu Mircea
14.02.2017, 21:20:15

# Ovidiu Stoica Este curios cum un om care prin insasi functia lui are popreala la femei si casatorie se gaseste sa vorbeasca despre niste principiile '' familiei traditionale '' care-i sunt cumoscute numai din lecturi sau a unor site-uri de profil , de care e plin internetul . Si asta in timp ce intretine si incurajeaza comunitati unisex de maici si taici care iarasi au interzis la sex si familie ''' traditionala ''' ( desigur , ca mai apar si starete cu gemeni si calugari care crapa prin saune cu coardele de git . Dovedind absurditatea ideii de monah ) Cu toata responsabilitatea pot sa afirm ca popicul sef una zice si alta fumeaza .

0 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
14.02.2017, 22:07:56

Comentariu considerat abuziv.

Victoria Ponta
14.02.2017, 21:22:59

Acum, nu vrem sa fim prea ofensivi, dar acest Daniel are destule instrumente si destui oameni ptr a actiona in sprijinirea familiei romanesti. Ca popii Romaniei nu se prea ocupa cu asta, e altceva..Dar el, alaturi de euro-parlamentarii Romaniei (cei care nu dorm in bocanci la PE), de presedintele Iohannis, de altii, se pot face auziti mult mai mult decat un articol de ziar .. Pana si Liviu Dragnea ar putea sa se pronunte ptr familie, din celula lui de la Rahova.. Il anuntam pe PF Daniel ca zilele trecute o anume Federica Mogherini, care este ministru de externe al UE a anuntat ca Uniunea vrea migranti din Africa si Asia spre Europa, deoarece populatia Europei este "imbatranita". Aceasta idioata nu lasa practic nicio sansa familiei europene, iar discriminarea care se profileaza avand girul UE este uriasa. Bisericile stau spectatoare, cu Daniel mormaind mesaje-shablon, in schimb politicieni UE periati pe creier de ONG-urile lui Soros pregatesc terenul ptr schimburi de populatie care nu au fost nici in Evul Mediu si chiar trec la lucruri concrete. Intelegem, o tara unde politicienii se chinuie ptr legi care sa-i scape de puscarie nu poate fi respectata prea tare de alde Mogherini, dar poate cultele religioase vor fi mai respectate la Bruxelles..

0 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
14.02.2017, 22:10:11

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările