Paznicul Casei Memoriale „Dr. Petru Groza“ a vândut tablouri de 400.000 de euro pe câteva sute de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paznicul Casei Memoriale „Dr. Petru Groza“ din Deva a vândut, pe câteva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Îngrijitorul vilei şi un traficant de opere de artă au furat tablouri ale artiştilor Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu pe care le-au înlocuit cu nişte falsuri.

Viaţa şi moartea discretă a fiicei fostului demnitar Petru Groza

CITEȘTE ȘI: Ziua în care țăranul român a rămas sărac lipit pământului

Poliţiştii hunedoreni au recuperat ieri două dintre tablourile furate în urmă cu şapte ani din Casa doctor Petru Groza din Deva. Îngrijitorul vilei în care a locuit Petru Groza, prim-ministru în regimul comunist, este acuzat că a vândut, pe câteva sute de lei, tablouri estimate la 400.000 de euro. Două dintre acestea, semnate de pictorii Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu, în valoare de peste 220.000 de euro, au fost prezentate ieri de oamenii legii. Cu ocazia percheziţiilor făcute la locuinţele unor presupuşi traficanţi de opere de artă şi la proprietarii unor colecţii au fost confiscate alte nouă obiecte de artă, respectiv cinci tablouri semnate de pictori importanţi şi patru icoane.

Vândute la preţ de nimic

Tablourile „Peisaj", semnat de Nicolae Grigorescu, şi „Peisaj din Deltă", semnat de Nicolae Dărăscu, fuseseră furate în perioada 2004 - 2005 din Casa memorială „Dr. Petru Groza" din Deva şi înlocuite cu falsuri. Un al treilea tablou, „Car cu boi", semnat de Nicolae Grigorescu şi evaluat la 175.000 de euro este de negăsit. „Cele trei opere de artă au fost sustrase de un bărbat din Timişoara, cu sprijinul unui vârstnic din Băcia, angajat ca îngrijitor al casei memoriale.

În schimbul fiecăruia dintre obiectele de patrimoniu, hunedoreanul, care nu cunoştea valoarea bunurilor, a primit câte 700 - 800 de lei. Ulterior, tablourile au fost vândute de gruparea din care făcea parte timişoreanul pe piaţa neagră a antichităţilor, cu sume cuprinse între 3.000 de euro şi 5.000 de euro. Cele două tablouri au fost recuperate de la proprietarii unor colecţii de obiecte de artă din Bucureşti", a precizat inspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor IPJ, la scurt timp după ce tablourile au fost sustrase din vila care aparţine în prezent descendenţilor lui Petru Groza, ele au fost înlocuite cu falsuri grosolane, care au fost puse în ramele originale. „Pe pictura lui  Nicolae Grigorescu, falsificatorii au omis să aplice până şi semnătura artistului", a precizat Doina Ionescu, expert în artă.

Falsuri depistate după şapte ani

Tabloul „Peisaj“ al lui Nicolae Grigorescu a fost recuperat



Totuşi, urmaşii lui Groza n-au observat falsurile decât întâmplător, la începutul acestei luni, după aproape şapte ani de la înstrăinarea tablourilor. „În urma anchetei, îngrijitorul casei memoriale a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la furt calificat, iar timişoreanul care a sustras bunurile, pentru furt calificat. Ei sunt cercetaţi în stare de libertate. Falsificatorii tablourilor nu au fost identificaţi până în prezent", a precizat Nicolae Popa, ofiţerul de poliţie care s-a ocupat de caz.

Procurorul Adina Velescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, susţine că este primul caz întâlnit în judeţ în care autorii furtului de obiecte de artă se întorc la locul faptei pentru a masca infracţiunea. 

Trafic cu orice

Lista bunurilor de patrimoniu dispărute fără urmă din judeţul Hunedoara cuprinde o sabie antică de bronz, brăţările dacice, şase locomotive de linie ferată îngustă, dintre care unele vechi de mai bine de un secol, mii de monede din aur şi argint din vremea dacilor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite