Pe barba mea, poliţia face ce vrea

Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că îi expirase permisul auto, un bucureştean s-a prezentat în octombrie 2015 la Serviciu public de permise de conducere ca să şi-l înnoiască. Funcţionarii de la ghişeu au refuzat să-i primească actele deoarece poza din buletinul de identitate nu corespundea cu realitatea. Mai exact omul îşi lăsase între timp barbă.

Poziţia poliţiei: Barba sau permisul?

Petentul spune că a fost expediat rapid, cu explicaţia laconică a unui poliţist, că dacă vrea permis nou trebuie ori să-şi radă barba – după spusele poliţistului respectiv se pare că unii se rad chiar pe loc, cu briciul pus la dispoziţie de instituţie – ori să-şi facă alt buletin care să semene cu realitatea.

Dar ce te faci dacă te plictiseşti de barbă după câteva luni? Sau dacă ţii barba temporar, din motive religioase (doliu) sau de sănătate? Sau dacă decizi să-ţi vopseşti părul, să te pensezi sau să laşi să-ţi crească plete – s-a întrebat, pe bună dreptate posesorul bărbii cu permisul expirat?

Întrebări rămase fără răspuns oficial, întrucât poliţiştii nu discută, ci execută ordinul. Iar în cazul de faţă, la reclamaţiile făcute de cetăţeanul cu barbă, atât către Prefectura Bucureşti (în a cărei subordine se află Serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare) cât şi către Avocatul poporului (spre care a fost îndrumat de APADOR-CH) autorităţile au răspuns la unison că:

… nu se poate da curs solicitărilor, deoarece fizionomia dumneavoastră nu corespunde cu fotografia din actul de identitate, iar potrivit articolului 19, litera h şi articolului 19 alineatul 2 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 actualizată este necesară preschimbarea documentului de identitate.

Schimbă barba fizionomia? Răspunsul american versus cel românesc

Este o întrebare pe care şi-au pus-o şi alţii, dar de care nu s-a împiedicat, se pare, nicio autoritate competentă până la poliţia română. Guvernul SUA, recunoscut pentru măsurile draconice de control de securitate, mai ales după celebrul 11 septembrie, găzduieşte pe site-ul dedicat paşapoartelor şi vizelor o secţiune de întrebări şi răspunsuri pe tema asta.

Iată ce răspunde Departamentul de stat al SUA la întrebarea:

Trebuie să-mi fac altă poză pentru viză/paşaport dacă m-am vopsit sau mi-am lăsat barbă?

„Noile fotografii sunt necesare doar dacă aspectul vi s-a schimbat semnificativ faţă de vechea fotografie. Creşterea bărbii sau vopsirea părului nu constituie o schimbare semnificativă. Dacă puteţi fi identificaţi în paşaport nu aveţi nevoie să-l schimbaţi sau să faceţi o fotografie nouă pentru o altă viză.  Trebuie să aplicaţi pentru un nou paşaport sau să prezentaţi o nouă fotografie pentru viză, dacă:

–        Aţi suferit o interventie chirurgicală facială semnificativă sau traumatisme;

–        Aţi adăugat sau eliminat piercing-uri faciale numeroase / mari sau tatuaje;

–        Aţi suferit pierderi sau creşteri semnificative de greutate;

–        V-aţi făcut o schimbare de sex.”

Răspunsul românesc

Spre comparaţie, articolul 19 din OUG 97/2005 spune în stil românesc că:

(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:

a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;

b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;

c) in cazul schimbarii domiciliului;

d) in cazul schimbarii denumirii sau a rangului localitatilor si strazilor, al renumerotarii imobilelor sau rearondarii acestora, al infiintarii localitatilor sau strazilor;

e) in cazul atribuirii unui nou C.N.P.;

f) in cazul deteriorarii actului de identitate;

g) in cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;

h) cand fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;

i) in cazul schimbarii sexului;

j) in cazul anularii;

k) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)—j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).

Ce-i de făcut?

Chestiunea poate avea două rezolvări: una mioritică – te conformezi cu norma, chiar dacă e absurdă, pentru că ai impresia că Leviathanul nu poate fi învins – sau eşti nonconformist până la capăt şi lupţi cu sistemul până la… CEDO.

Cetăţeanul nostru a încercat o vreme să înfrunte sistemul, considerând că autorităţile române îi încalcă un drept fundamental prin condiţionarea eliberării unui act de identitate de aspectul fizic. El spune că barba nu i-a modificat aşa de mult aspectul încât să fie nevoit să-şi schimbe buletinul pe care-l făcuse doar cu doi ani înainte. Omul consideră că articolul 19 din amintita ordonanţă este prea general şi lasă loc la interpretări după bunul plac al funcţionarilor publici. Cu acelaşi buletin el a călătorit cu avionul în străinătate şi nu i-a fost pusă la îndoială identitatea niciun moment doar pentru că la graniţă s-a prezentat cu barbă, în timp ce în buletin/ paşaport era ras.

După aproape o lună de petiţii şi plângeri s-a lăsat păgubaş şi şi-a ras barba.

Alţii au câştigat dreptul să poarte o strecurătoare pe cap

Poziţia Serviciului de permise bucureştean este cu atât mai surprinzătoare cu cât chiar şi pe Aeroportul Otopeni există un sistem de verificare facială prin măsurarea unor puncte de pe faţa umană (gen distanţe între ochi-nas, buze-ochi, etc) care nu se împiedică de … o barbă.

În epoca actuală, recunoaşterea facială a devenit facilă datorită dezvoltării tehnologiei care scanează chipul uman şi identifică cu acurateţe persoanele (chiar şi între gemeni identici) pe baza datelor biometrice – cum ar fi irisul. O astfel de tehnologie este şi la îndemâna poliţiei române, conform acestei surse.

De fapt, în spatele pretinsei temeri a autorităţilor, că discrepanţele dintre fotografii pot îngreuna identificarea persoanei, stă de fapt o explicaţie mult mai banală: conformismul. Nu suntem noi nici primii, nici singurii în lupta asta. Un austriac s-a luptat trei ani în instanţă ca să aibă dreptul de a purta pe cap o strecurătoare, în poza de permis auto, ca semn al „religiei” sale, cultul pastafarian. Tipul a reuşit, şi după el mulţi alţii, în diferite ţări în care justiţia a înţeles să respecte dreptul omului la propria imagine şi reprezentare.

APADOR-CH le recomandă celor care se confruntă cu situaţii similare să se adreseze cu plângeri atât Avocatului poporului (care în cazul de faţă a pactizat cu poliţia), dar şi justiţiei. Plângerea în justiţie nu este nici pe departe atât de costisitoare ca timp şi bani pe cât ne-am aştepta. Pentru redactarea plângerii, juriştii APADOR-CH oferă consultanţă gratuit. Documentul, în care sunt enumerate toate faptele şi actele, poate fi trimis prin poştă la instanţa teritorială, cu achitarea unei taxe de timbru. Judecarea se poate face şi în lipsă, nu este nevoie să vă prezentaţi la termene.

E drept că procesul poate dura şi până la doi ani, timp în care, fără permis, ar trebui să circulaţi cu taxi-ul, să strângeţi chitanţele pe care ulterior să cereţi să vi le deconteze poliţia care v-a refuzat eliberarea actului. În cazul în care nu aveţi câştig de cauză în ţară, vă rămâne calea CEDO, pentru care, de asemenea, puteţi primi îndrumare de la APADOR-CH.

Pare disproporţionată lupta cu sistemul pentru un lucru atât de banal cum ar fi o barbă (sau o strecurătoare de spaghete) şi este de înţeles ca oamenii să fie tentaţi să aleagă calea mai uşoară pentru rezolvare. Dar înainte de a vă conforma gândiţi-vă că dacă pentru un lucru atât de banal, cum este barba, statul să restrânge un drept, doar pentru că poate, ce se va întâmpla când confruntarea se va duce pe paliere mai importante?

Dacă aveţi nevoie de sfaturi juridice atunci când consideraţi că vi s-au încălcat unele drepturi apelaţi la APADOR-CH, prin secţiunea de consiliere gratuită online de pe site-ul www.drepturicivile.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite