Pearl, căţeaua care mi-a salvat pacienta. Şi azilul pentru animalele de circ

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mic am fost fascinat de animalele de circ. Cel mai mult mi-au plăcut animalele, mai mult decât acrobaţii, dansatoarele, chiar mai mult decât legendarul clovn al copilăriei, Siminică. Îmi amintesc ce mult mi-a plăcut „Mihail, câine de circ” şi „Fram, ursul polar”. Mirosul animalelor de la circ mi-a rămas în memorie.

Îmi amintesc cum intram la circ, după ce stăteam un pic la coadă - ca la orice pe vremea aceea. Apoi, primul lucru care te izbea era mirosul sălbăticiei, mirosul animalelor care îmi zgândărea imaginaţia. Toţi copiii cu ochii scânteind de curiozitate ne imaginam prin jungle, pe insule misterioase, eroi de Jules Verne în călătorii fantastice pe meleaguri unde trăiau animale nemaipomenite şi nemaiauzite. Dacă aveam norocul să auzim un răget de leu sau un strigăt de elefant ne trăgeam părinţii de mânecă „Ai auzit? Ai auzit?'”. Şi deja tremuram de nerăbdare să înceapă spectacolul. 

Stau şi mă gândesc - oare cum era să fii Siminică? Îmbrăcat într-o salopetă de clovn cam jerpelită, cu pantofii găuriţi nu ca detaliu umoristic cât de sărăcie, dar erou în zecile de ochi de copii care îi urmăreau orice mişcare, speriaţi şi să clipească pentru a nu pierde ceva. Cum e să uimeşti copilăria, să stârneşti imaginaţia, să aduci bucurie în sufletele mici şi frumoase care te îmbrăţişează din toate părţile cu dragoste nemărginită?  Nu se poate să nu îţi iubeşti meseria. Meseria de a uimi.

image

Cele mai frumoase spectacole de circ, pentru mine, au rămas tot cele de la Circul de Stat de pe Ştefan cel Mare. Din pălăria magică aterizată în parcul numit, bineînţeles, „al Circului”. Chiar dacă nu am avut parte de extravaganţele tehnologice ale spectacolelor de astăzi, am avut parte de puterile nelimitate ale imaginaţiei copilăriei. Nimic nu se compară cu bucuria unui copil uimit. Nimic nu se compară cu părăsirea lumii cotidiene, a prafului şi zgomotului de pe Ştefan cel Mare şi intrarea în lumea misterioasă a circului, unde totul este posibil. Uşa de la intrare devine dintr-odată un portal spre altă dimensiune, altă lume, unde Siminică este vesel şi fără oboseală, unde există tigri şi elefanţi, unde leii sunt puternici şi prietenoşi, unde eşti protejat de pantere şi urşi împotriva oricărui balaur sau primejdii de orice fel.

circ

Cu trecerea anilor se schimbă şi primejdiile. Devin mult mai reale, mai dure, nu dispar când închizi ochii. Boala este o primejdie care atârnă ca o sabie a lui Damocles deasupra tuturor. Iar unii oameni aleg să lupte şi cu ajutorul prietenilor necuvântători. Ca medic oncolog am avut şi încă am parte de pacienţi care îşi fac animalele de companie tovarăşi de luptă. Dragostea şi căldura unui animal îi ajută să treacă mai uşor peste tratament, peste durere, peste reacţii adverse. Îmi amintesc de o pacienţă, Doamnă M. Îşi dedicase viaţa antrenării de câini pentru nevăzători. Este o muncă grea care cere multă răbdare. Câinii trebuie antrenaţi foarte strict pentru a treace probele destul de riguroase, necesare certificatului de câine de ajutor. Şi câinii trebuie să fie sănătoşi. 

image

Doamna M a antrenat mulţi câini. Din păcate, una din căţele, Pearl, nu a putut primi certificatul din cauză că avea ea însăşi avea ceva probleme de sănătate. O căţea antrenată perfect, dar limitată de duşmanul comun, boala. Şi Doamna M a adoptat-o pe Pearl, căţeaua nedorită.

Nici Doamna M nu a fost scutită. Întâi o mamografie anormală, apoi biopsia, diagnosticul, operaţia, chimioterapia. Doamna M mi-a cerut permisia să vină cu Pearl la toate vizitele medicale şi tratament. Pearl, căţeaua ciobănesc german, sufletul cel mai apropiat de Doamna M. La început am avut îngrijorarea oricărui cadru medical - oare Pearl se va comporta bine, nu va muşca vreun alt pacient, nu va dărâma ceva, nu va lătra, nu va murdări sala de tratament, etc etc. Am întrebat toţi pacienţii care primeau tratament în acelaşi timp dacă i-ar deranja prezenţa în sală a unui câine. Am întrebat dacă au alergii la câini, dacă au fobii, dacă au vreun motiv cât de mic de a spune „nu”. Nimeni nu a spus „nu”. Şi Pearl a devenit parte din rutina vizitelor şi tratamentelor Doamnei M. Dar mai mult decât atât, Pearl a devenit un punct de atracţie pentru toţi: medici, surori medicale, pacienţi. Pearl a devenit o mică celebritate. Nu scotea niciun zgomot, stătea la picioarele Doamnei M respirând ritmat, privind cu ochii umezi şi cu urechile în jos, parcă realizând importanţa tratamentului. Când intram în cabinet, înainte de a o examina periodic pe Doamna M., Pearl venea încetişor şi îmi mirosea mâinile. Era atâta dragoste în acel animal încât parcă îmi dădea şi mie mai multă putere. În zilele când veneau Doamnă M şi cu Pearl toţi eram mai veseli, toţi eram mai blânzi, toţi eram mai neobosiţi. Pearl era că o infuzie de bine în sufletele tuturor. 

image

În timp, Doamna M a terminat tratamentele. Vindecată, a continuat să o aducă pe Pearl la vizitele de control. Spre bucuria tuturor. Abia o aşteptam. Dar, într-o zi, Doamna M m-a anunţat că şi ea şi Pearl îmi mulţumesc, dar că se mută. Pleacă. Se mută în alt stat. Am îmbrăţişat-o pe Doamna M, apoi am lăsat-o pe Pearl să îmi mai miroasă o dată mâinile înainte de a o mângâia de adio. A fost o zi tristă pentru toţi. Pearl, fără să ştie, devenise un leac al nostru, al tuturor.

Doamna M a plecat într-un stat din mijlocul SUA. De ce? Pentru a-şi dedica timpul şi dragostea animalelor de circ ieşite „la pensie”. Nu m-am gândit niciodată până ce am cunoscut-o pe Doamna M - Oare ce se întâmplă când animalele de circ îmbătrânesc? Când nu mai pot să îşi facă meseria? În trecut erau ucise. Acum, cel puţin în SUA, există „azile de bătrâni” pentru animalele de circ. Unde îşi alină şi trăiesc bătrâneţea, unde oamenii se ocupă de ele fără să ceară nimic în schimb, fără să le facă să sară prin cercuri de flăcări, fără să le îmbrace în sclipiciuri, fără să le pună să stea pe picioarele dinapoi. Oamenii achită o datorie de dragoste fără să îi ştie nimeni şi fără să ceară nimic în schimb. Doamnă M este un exemplu viu. Există, totuşi, multă bunătate în jur.

pearl
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite