Pensie pentru câinii şi caii din Poliţie, Jandarmerie şi Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au dat undă verde unui proiect de lege, iniţiat de liberalul Florin Cîţu. Potrivit iniţiativei, semnată de mai mulţi parlamentari de la PNL, PMP şi USR, fiecare animal ieşit din activitate va beneficia de 300 de lei pe lună, pensie pentru îngrijirea medicală. Suma va putea fi decontată către persoanele care au adoptat animalele direct de la instituţiile unde acestea au activat.

Legea privind întreţinerea animalelor de serviciu scoase din funcţiune şi care au aparţinut instituţiilor şi structurilor publice din România a trecut, mai întâi, prin filtrul senatorilor, care şi-au dat acordul. Acum, propunerea legislativă merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul a putut trece de Senat, unde PSD deţine majoritatea, pentru că a primit susţinerea Guvernului, dar în anumite condiţii. Executivul a solicitat amendarea câtorva articole, inclusiv modificarea titlului proiectului de lege, astfel încât prevederile să includă toate categoriile de animale, de exemplu cele care nu au intrat în serviciu fiind prea tinere sau care au fost destinate reproducţiei.

Patrupedele, cedate gratuit

Concret, sunt vizate animalele care aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Serviciului Român de Informaţii (SRI), Poliţiei de Frontieră Române, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţiei Generale a Vămilor, care au îndeplinit vârsta de pensionare sau au fost retrase din activitate pe caz de boală. 

Proiectul mai prevede ca animalele de serviciu retrase să poată fi cedate cu titlu gratuit. Astfel, pentru facilitarea acestui proces, instituţiile şi structurile publice de care au aparţinut aceste animale vor pune la dispoziţie un site comun pentru centralizarea informaţiilor şi asigurarea publicităţii privind animalele ce vor fi cedate cu titlu gratuit.

Cât ar costa pensiile animalelor de serviciu

Calculele făcute de senatorul liberal Florin Cîţu arată ca anual ies din activitate circa 100 de câini şi cai, iar suma necesară pentru îngrijirea lor ar fi sub 80.000 de euro pe an. „Ţinând cont de activitatea extenuantă pe care o desfăşoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viaţă şi condiţiile necesare de adăpost şi hrană după împlinirea vârstei de pensionare“, explică Florin Cîţu în expunerea de motive. 

În anul 2015, structurile Poliţiei Române au pensionat 79 de câini de serviciu, iar în prima jumătate a anului 2016 au fost pensionaţi alţi 49 de câini. Pentru anul 2016, Ministerul Apărării Naţionale avea programat să pensioneze 18 câini şi 10 cai de serviciu. Conform legislaţiei în vigoare, perioada de serviciu a acestor animale este de 8 – 10 ani, iar la momentul pensionării sunt eutanasiate sau ajung la adăposturi publice dacă nu sunt adoptate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite