Societate

articolul anterior articolul urmator

Pentru cine devine obligatorie doza booster din februarie

29
24 Jan 2022 05:59:47
Autor: Valentin Bolocan
Autorităţile speră ca boosterul obligatoriu să revitalizeze campania de vaccinare
Autorităţile speră ca boosterul obligatoriu să revitalizeze campania de vaccinare

Persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi a vaccinului anti-COVID ar trebui să-şi facă doza booster până la 1 februarie, pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru cei care nu au doza a treia, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Cine s-a vaccinat în august, de exemplu, nu trebuie să-şi facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză. (...) Certificatul de călătorie e valabil după încheierea schemei de vaccinare de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit valabilitatea acestuia”, a adăugat el. 

Este vorba de o directivă europeană, a explicat Rafila. Măsura se aplică deocamdată doar pentru călătorii între statele UE, nu şi în interiorul ţării. În ţara noastră, o astfel de decizie va fi luată de CNSU, în cazul în care situaţia epidemiologică o va impune, a precizat ministrul.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila.

Conform cifrelor oficiale, 5,26 de milioane de persoane sunt eligibile în acest moment în România pentru doza booster pentru că au cel puţin 4 luni de la prima schemă de vaccinare. Dintre acestea, 42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 au făcut boosterul. Pe de altă parte, din totalul persoanelor vaccinate în România cu cel puţin o doză, 28% au primit şi doza booster, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Ministrul Alexandru Rafila a mai spus că 2022 ar urma să fie anul în care „vom încheia această urgenţă medicală”. „Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că aşa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini creşte, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că aşa este şi mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută şi atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a adăugat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Tomescu Tom
24.01.2022, 08:13:19

Rafila spune .. că persoanele x .. " ar trebui " să-și facă doza booster .. Iar voi animați atmosfera, mințind oamenii că este .. OBLIGATORIU 😎 .

+7 (17 voturi)
muresan anna
24.01.2022, 08:27:33

Cand ziaristii au aceeasi calificare ca si politicienii, la ce te poti astepta? Doar la mesaje incurcate!

+7 (13 voturi)
Amdo Odma
24.01.2022, 08:17:08

Devine obligatorie pentru niste creiere minuscule de zia*ici cozi de topor.

-12 (24 voturi)
Atent Verificatorul
24.01.2022, 08:21:15

pentru ce ii obligati la doza a treia, ma scuzati ca intreb ? eu am facut-o pe a 3-a in octombrie anul trecut si acum sunt in carantina cu omicron. Aproape 3 luni si zero eficienta.

+6 (12 voturi)
Moghior-Rumîn
24.01.2022, 08:26:29

N-ai fost atent Atentule. Infectat e una și crăpat e alta. Tu probabil nu dai ortu că te-ai vaccinat.

-2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările