Societate

articolul anterior articolul urmator

Persoanele cu dizabilităţi au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, nemulţumite de bugetul pe 2019: „Nu negociem viaţa copiilor noştri”

0
8 Feb 2019 16:59:22
Autor: Simona Chirciu
Mai multe persoane au protestat astăzi în mai multe orase. FOTO: Arhivă Faceebok Mădălina Turza
Mai multe persoane au protestat astăzi în mai multe orase. FOTO: Arhivă Faceebok Mădălina Turza

Zeci de oameni, între care şi persoane cu dizabilităţi, au protestat vineri în mai multe judeţe din ţară dar şi în Bucureşti, faţă de bugetul pe 2019, care prevede ca autorităţile locale să susţină integral finanţarea asistenţei sociale. Manifestanţii cer şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate.

Manifestanţii, persoane cu dizabilităţi, dar si susţinătorii acestora, sunt nemulţumiţi că Guvernul vrea să lase în sarcina autorităţilor locale plata serviciilor sociale pe linie de dizabilitate şi copii din orfelinate, contrar prevederilor legale şi a principiilor asumate prin Programul de Guvernare 2017 -2020.
 

„În Bucureşti şi în 23 de judeţe din ţară ne-am auzit. Noi am fost în frig cu copiii, ei au stat la căldură. În funcţie de cum va ieşi Bugetul din Guvern, vom merge mai departe în Parlament”, a declarat vineri iniţiatoarea protestului, Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, pe contul personal de Facebook. 

„Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu dizabilităţi”
 
Şi în Timişoara, zeci de oameni au stat în faţa Prefecturii Timiş având prinse de braţe banderole albe, iar apoi au depus un memoriu.
 
„Ne nemulţumeşte faptul că vor să aloce fondurile din bugetele locale şi asta poate să afecteze salariile pe care le primesc asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi şi ai copiilor cu dizabilităţi. Dorim să fie date tot de la bugetul de stat, să fim siguri că nu o să rămânem fără aceşti bani lunar. În plus, avem nevoie să ne acopere toate terapiile necesare zilnic copiilor cu dizabilităţi, eu fiind mamă de copil cu dizabilităţi, şi să doteze cu aparatura potrivită centrele de recuperare”, a declarat Alice Suttyak, mama unei fetiţe cu dizabilităţi. 
 
De asemenea, un alt manifestant a afirmat că primăriile nu au cum să acopere aceste costuri, pentru că nu au fondurile necesare.
 
„Am venit aici pentru susţinerea totală de la bugetul de stat a finanţării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, la proiectul de buget în forma actuală este zero pe această parte, dizabilitate şi cei instituţionalizaţi. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susţină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, oricâtă bunăvoinţă ar exista din partea autorităţilor locale, nu au cum să susţină. Chiar dacă la noi este un oraş mare, gândiţi-vă ce se întâmplă în orăşelele mici sau în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe şi impozite atâţia bani ca să poată să susţină. Nu au fonduri, nu au cum. Aşa că cerem ca finanţarea să fie totală de la bugetul de stat”, a spus Elisabeta Claudia Ţerigariu.
 
Copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi familiile lor rămân fără garanţii 
 
Şi la Alba Iulia, mai mulţi părinţi cu copii cu dizabilităţi participă la protestul spontan în faţa Prefecturii Alba şi cer modificarea proiectului Legii Bugetului pe 2019 care prevede eliminarea alocării financiare de la bugetul central pentru plata serviciilor sociale.  „În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi familiile lor fără garanţii şi în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supravieţuire”, a declarat Rodica Cristina Catrinescu, preşedinte fondator al Asociaţiei Raul Cosmin, din Alba Iulia.
 
Protestatarii au cerut o întâlnire cu prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai şi spun că, dacă nu vor fi luaţi în seamă la nivelul judeţelor în care se desfăşoară proteste, se gândesc şi la organizarea unui miting la nivel naţional, la Guvern. Părinţii mai cer înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinaţie fixă pentru programe de tranziţie şi protecţia specială a copilului şi a adultului cu dizabilităţi din instituţiile rezidenţiale.
 
Mesajele manifestanţilor: „Noi suntem românii nevăzuţi”
 
Oamenii au ieşit în stradă şi la Cluj-Napoca şi au cerut modificarea proiectului astfel încât indemnizaţiile să fie plătite de la bugetul central nu din cel al primăriilor.
 
Participanţii la protest s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum „Noi suntem românii nevăzuţi”, „#suntem mulţi”, „Dizabilitatea la bugetul central”, „Nu negociem viaţa copiilor noştri”, „În stradă pentru cei vulnerabili”.
 
„Contestăm proiectul de buget pe anul 2019 în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temen cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate pentru programe de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus una dintre mamele participante la protest.
 
Protestatarii au cerut, de asemenea, şi decontarea terapiilor pentru copii şi adulţi.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii