Persoanele vaccinate cu ambele doze nu stau în carantină dacă sunt contact direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Persoanele care au făcut ambele doze de vaccin şi au depăşit pragul de 10 zile de la administrarea dozei de rapel nu mai trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19.

Concret, un document al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prevede „exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data contactului direct”. 

Drept urmare, conform datelor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), aproximativ 1,5 milioane de români care au făcut şi rapelul unui vaccin anti-COVID nu mai sunt obligaţi să stea în carantină dacă intră în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2. Precizăm că o persoană este considerată contact direct dacă locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID, dacă a avut un contact fizic direct cu un caz cu COVID sau dacă s-a aflat în aceeaşi încăpere sau a avut contact faţă în faţă cu un caz pozitiv mai mult de 15 minute, la mai puţin de doi metri.

În plus, aceste persoane care au schema de imunizare completă sunt exceptate de la măsura carantinei şi în cazul în care sosesc dintr-o ţară, chiar dacă aceasta este din zona „galbenă” şi are un coeficient mare de infectare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite