Societate

articolul anterior articolul urmator

Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate pot dona plasmă. Ce condiţii trebuie respectate

0
11 Apr 2021 12:37:28
Autor: Cristina Morozan
Ministerul Sănătăţii reaminteşte că pentru donarea de sânge există posibilitatea programării de la distanţă telefonic, Foto: Arhivă
Ministerul Sănătăţii reaminteşte că pentru donarea de sânge există posibilitatea programării de la distanţă telefonic, Foto: Arhivă

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, astfel că persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate şi folosite în România pot dona plasmă, dacă doresc, dar cu respectarea anumitor condiţii, potrivit Ministerului Sănătăţii.

„Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate şi folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona şi sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19. 

Persoanele vaccinate nu au o contraindicaţie referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicaţie în ceea ce priveşte donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conţin virus viu atenuat”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Astfel, persoanele care s-au vaccinat cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau cu cel produs de Moderna pot  dona plasmă, sânge sau trombocite după 7 zile de la imunizare.
 
„O persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puţin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze şi nu au prezentat simptome sau au trecut cel puţin 7 zile de la remiterea oricărui simptom”, conform sursei citate.
 
Totodată, potrivit Ministerului, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca pot dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze.
 
„În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare”, conform sursei citate.
 
În ceea ce priveşte donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:
  •  Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puţin un test PCR pozitiv); 
  • Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2 ; 
  • Au trecut cel puţin 14 zile de la dispariţia simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puţin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ. 
Iar în cazul în care persoanele s-au şi vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menţionate anterior.
 
Ministerul Sănătăţii reaminteşte că pentru donarea de sânge există posibilitatea programării de la distanţă telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicaţii mobile, precum Donorium.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările