Societate

articolul anterior articolul urmator

Perucă, ruj, rochie. Începe Bucharest Pride!

100
20 Jun 2016 13:17:39
Vlad Viski

Astăzi începe Bucharest Pride, ediţia a 12-a. O săptămână plină de evenimente, care se va încheia cu Marşul Diversităţii. De ce să mergem la Marş?

Una din liniile importante ale discursului public când vine vorba de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans) vorbeşte despre o supra-expunere a paradei minorităţilor sexuale şi de gen. Adică avem prea multe travestite şi pene şi ostentaţie la Marşul Diversităţii, care are loc din 2005 încoace anual. Să fim un pic mai normali, mai discreţi, mai decenţi, mai aşezaţi. Să înţelegem mai bine societatea în care trăim, să îi dăm timp să se adapteze şi cu noi.

Eu unul i-am dat societăţii cam 25 de ani să se adapteze la mine. Această societate a aşteptat până în 2001 să decriminalizeze homosexualitatea. Aceeaşi societate continuă şi în 2016 să mă ignore şi să închidă ochii la problemele mele. România este una din ultimele ţări care nu a legalizat, într-o formă sau altă, cuplurile formate din persoane de acelaşi sex. Legislaţia referitoare la persoanele trans în România este absolut ruşinoasă. Conform ILGA-Europa, organizaţia pan-europeană a persoanelor LGBT, România ocupă locul 34 în Europa când vine vorba de protecţia legală a persoanelor LGBT, cu un scor de 23 din 100. Aşadar, e o iluzie a unora faptul că ar exista o discriminare “pozitivă” în favoarea persoanelor LGBT. Dimpotrivă, pe lângă discriminare socială, avem şi una venită din partea autorităţilor, una sistemică şi directă. Conform unui studiu online în rândul comunităţilor LGBT din Europa (peste 1000 de respondenţi din România) FRA – Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale, 44% din persoanele LGBT din România trăiesc în sărăcie, 61% din persoanele LGBT evită anumite locuri de frica de a fi agresaţi sau hartuiti, iar 72% din persoanele LGBT nu sunt niciodată deschise cu privire la identitatea lor.

România este una din ultimele ţări care nu a legalizat, într-o formă sau altă, cuplurile formate din persoane de acelaşi sex. Legislaţia referitoare la persoanele trans în România este absolut ruşinoasă. Conform ILGA-Europa, organizaţia pan-europeană a persoanelor LGBT, România ocupă locul 34 în Europa când vine vorba de protecţia legală a persoanelor LGBT, cu un scor de 23 din 100. 

Ce este Pride-ul?

Ce este Pride-ul? Pride-ul este în primul rând o formă de protest în stradă a unor cetăţeni care-şi cer drepturile. Strategia de a face din acest protest un festival stradal, plin de culoare şi divers, s-a dovedit, în multe locuri, a da roade. Dacă prin 2005-2006, la începuturile Pride-ului, vorbim de violente, am ajuns în punctul în care aceste acte nu mai au loc. Şi totuşi, mulţi din comunitatea LGBT şi aliaţi mi-au spus că nu merg la Marşul Diversităţii de frică. Acţiunile recente ale Coaliţiei pentru Familie au speriat mulţi oameni, impresia generală este una de radicalizare a societăţii, o turnură spre ultra-conservatorism. Am primit de nenumărate ori întrebarea dacă ni se va asigura protecţia. Da, protecţie va fi, iar cea mai bună protecţie este însă şi grupul de oameni care iese în stradă pentru egalitate în drepturi pentru persoanele LGBT.

Pride-ul este o formă de a comunica spre comunităţile invizibile din întreaga Românie. 

De ce e nevoie să ieşim în stradă? În primul rând trebuie înţeles că protestul este, într-o democraţie, forma supremă de presiune cetăţenească asupra statului, pentru a schimba lucrurile. Actorii politici şi instituţionali reacţionează la doleanţele cetăţenilor care ies în stradă. Numărul lor contează, evident. În anii trecuţi am avut la Pride câteva sute de oameni. Anul trecut am trecut de 1000. Cu cât adunăm mai mulţi oameni, cu cât ni se alătură mai mulţi aliaţi, cu atât cresc şansele noastre de a fi luaţi în seamă. Cum spuneam şi în alte dăţi, statul român are datoria să îşi protejeze minorităţile, indiferent de atitudinile sociale faţă de acestea. Pe de altă parte prezenţa câtor mai mulţi aliaţi nu doar ar transmite un mesaj către societate că #GayOK, ci ar asigura participanţilor LGBT care nu sunt “publici” cu orientarea lor sexuală un alibi în faţa familiei, prietenilor, colegilor. Încă ne confruntăm cu această problemă a asumării în public a identităţii sexuale şi de gen, iar un curent care asociază aliaţii heterosexuali cu mişcarea LGBT ar ajuta enorm.

În acelaşi timp, Pride-ul este o formă de a comunica spre comunităţile invizibile din întreaga Românie. Avem numeroase cazuri de persoane LGBT care trăiesc în singurătate, în izolare, care sunt nesigure pe sine şi care trebuie să audă, prin intermediul media, un mesaj simplu: nu sunteţi anormali, există mai mulţi oameni că voi, există persoane heterosexuale care îşi doresc egalitate în societate, iar drepturile omului nu se negociază.  În plus, noi, comunitatea LGBT, suntem o comunitate inclusivă, iar arta drag-ului este parte a culturii noastre şi a identităţii noastre de grup. Culorile le dăm noi şi arată doar diversitatea. 

Politica vizibilităţii este singura care a avut efecte majore în schimbarea atitudinilor sociale faţă de persoanele LGBT. Harvey Milk, unul dintre cei mai importanţi activişti LGBT din San Francisco-ul anilor ’70 ne spunea că acest “coming out” e cea mai eficientă metodă de a schimba mentalităţi.

Eficienţa Pride-ului

S-a vorbit de multe ori despre cât de ineficient este Pride-ul. Ne facem mai mulţi duşmani decât prieteni, asta e vorba. Dacă stau să mă gândesc comparativ la evoluţia societăţii româneşti în ultimii 11 ani cu privire la minorităţile sexuale şi de gen, nu aş zice că Pride-ul nu a avut efect. Ba chiar v-aş invita să vedeţi cum discursul public s-a schimbat în mod radical. Astăzi, avem presă, politicieni, lideri de opinie, care încearcă să menţină un ton cât de cât neutru faţă de persoanele LGBT. Subiectul LGBT este tratat astăzi mult mai în profunzime, cu numeroasele sale valenţe. Toate aceste lucruri s-au construit prin Pride şi datorită Pride-ului. Fără acest eveniment anual prin care să ridicăm problema LGBT în societate, nu cred că am fi evoluat la fel de repede.

Pride-ul este, în acelaşi timp, şi o sărbătoare. O “ieşire din dulap” absolută, extrem de publică, o răbufnire a unei comunităţi ţinută invizibilă de societate şi de stat mult prea mult. Avem nevoie de un astfel de coming out pentru a clama spaţiul public, a ne face văzuţi, a ne face auziţi. Politica vizibilităţii este singura care a avut efecte majore în schimbarea atitudinilor sociale faţă de persoanele LGBT. Harvey Milk, unul dintre cei mai importanţi activişti LGBT din San Francisco-ul anilor ’70 ne spunea că acest “coming out” e cea mai eficientă metodă de a schimba mentalităţi.

Bucharest Pride 2016

eveniment al bicicliştilor pro-LGBT. Tema e familia. Familia diversă, familia extinsă, care reprezintă baza relaţiilor sociale şi care consolidează relaţiile de suport între indivizi. Sărăcia este, din păcate, încă o realitate în România, iar familia devine o formă de a supravieţui de pe o zi pe alta. Mai mult, în comunitatea LGBT avem cazuri de oameni respinşi de familiile lor, oameni singuri, oameni care şi-au construit propria familie, din prieteni LGBT şi aliaţi. E necesar ca familia să rămână cât mai cuprinzătoare şi deschisă.

Toată săptămâna se va încheia cu Marşul Diversităţii, sâmbătă, 25 iunie, ora 15:30, la Arcul de Triumf. Este extrem de important atât pentru persoanele LGBT, cât şi pentru aliaţi să fie prezenţi acolo, mai ales în contextul încercării Coaliţiei pentru Familie de a modifica Constituţia şi a interzice căsătoriile gay. La Marş vor fi mulţi oameni, unii mai coloraţi, alţii mai sobri, unii mai tineri, alţii mai în vârstă, uni mai înalţi, alţii căsătoriţi, alţii sudori, alţii blogeri. Mergem la Pride în familie.

100 Comentarii

Iordache Ana
20.06.2016, 14:14:24

Comentariu considerat abuziv.

Petru Ioan
20.06.2016, 17:03:56

De ce au confiscat curcubeul? Istoria curcubeului este una interesanta. Curcubeul a apărut după primul ciclu de dispariție a civilizaţiei de pe faţa pămantului. După ce paharul mâniei divine s-a umplut, cu imoralitate şi practici anormale, a fost nevoie de o revănare a apelor şi o purificare a lumii. Apele i-au inecat pe oamenii răzvrătiţi impotriva Creatorului lor, iar astăzi, fosilele stau mărturie pentru existenta potopului din vremea lui Noe. Furtuna a trecut, iar pe cer a apărut curcubeul, ca semn al promisiunilor divine. Un legământ pe care Dumnezeu l-a făcut cu omul şi de care noi ne bucurăm, fiindcă Dumnezeu se ține de cuvânt şi o va face indiferent de vremuri! Dar ce s-a intămplat cu acest simbol? Atunci a apărut după dezastru, ilustrând promisiunea lui Dumnezeu că nu va mai nimici prin apă. insă folosirea lui într-un mod clandestin, în aceste vremuri tulburi, de minoritătile care îşi cer drepturile, denotă un tupeu exagerat. Apariţia lui pe strazi, în steguleţe fluturate ostentativ tot mai des, confiscarea lui ne face să strigăm cu vocea înfundată şi stinsă, dar nu ne aude nimeni... Vorbim fără să fim auziți: „Doar Dumnezeu are dreptul acesta, dreptul de a-l arbora pe cer, curcubeul este al Lui." Ce a făcut omul? Şi l-a însuşit într-un mod abuziv! Ce nu ştie omul este că va fi bătut cu armele lui în final. Acest curcubeu prevesteşte iminenta distrugere a oamenilor de pe faţa pământului. de data asta prin foc. De fapt, vorbim de al doilea ciclu de dispariţie a civilizaţiei neascultătoare. Întotdeauna când oamenii au călcat în picioare răbdarea lui Dumnezeu infăptuind lucruri scarboase, a sosit şi pedeapsa divină. Parcă acest flagel mondial nu mai poate fi oprit, coboară cu viteză pe tobogan; ţară după țară îngenunchează în fata curcubeului confiscat şi falsificat de grupările minoritare. Liderii mondiali, sub pretextul eradicării discriminării, au ajuns să aprobe manifestări greu de priceput de mintea unui creştin practicant. Cititorii Scripturii ştiu că zile bune nu vor mai fi, ele au apus, vremurile de libertate religioasă sunt pe sfărşit, conflicte inter-religioase vor fl cu grămada, creştinii vor fi acuzaţi de primitivism, subcultură şi o întoarcere în timp. Devenim paria societătii şi vom fi acuzati de tot răul ce ni se Intâmplă, precum au fost creştinii din timpul domniei lui Nero. Da, creştinii trebuie să se întoarcă în timp. Să privească la Creatorul care a aşezat lucrurile Intr-un mod nonnal. Creştinii trebuie să conştientizeze că trăiesc într-o lume anormală, care grăbeşte potopul mâniei divine! Aşadar, să rămânem de neclintit când e vorba de principii şi valori. Nu negociem cu nimeni, nimic. Curcubeul este al Domnului, el ne vorbeşte de pace şi siguranta prin ascultarea de El. Aşa trebuie să rămană! Pentru noi, curcubeul este finalul catastrofelor, pentru ei este prevestirea unui dezastru iminent. Au transformat legământul de pace într-un blestem, fiindcă şi-au permis să aducă blasfemie divinitații. Noi să rămânem la curcubeul Domnului, semnul folosit şi astăzi de Dumnezeu, elementul care leagă cerul de pământ şi apare după o furtună, după o ploaie, ca o certitudine a binecuvântărilor! Păstrati în suflet semnificaţia originală a curcubeului! Dumaezeu e sinagurul care are dreptul sa-l arboreze! Sorin Cigher https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/06/20/de-ce-au-confiscat-curcubeul-sorin-cigher/

+3 (19 voturi)
88
20.06.2016, 15:32:18

https://imgur.com/JyGoG0c

-1 (5 voturi)
Dumitrascu Dorin
20.06.2016, 15:41:39

Auziti oameni buni ! Cititi si intelegeti ce e de inteles ! Cititi negru pe alb ce ne spun homosexualii prin vocea acestui " ziarist " : " Eu unul i-am dat societăţii cam 25 de ani să se adapteze la mine. " ! Noi, majoritarii, trebuie sa ne adaptam lui ( adica lor ), o minoritate impotriva firii, impotriva naturii umane ! Nu ei trebuie sa se adapteze, ci noi !!! Mai departe nu am putut sa citesc, e prima data cand citesc un articol si imi creste tensiunea, m-a luat durerea de cap ! Incredibil ! " Eu unul i-am dat societăţii cam 25 de ani să se adapteze la mine. " - Piei, satana !!! Citeste mai mult: adev.ro/o92f36Citeste mai mult: adev.ro/o92f36

+2 (20 voturi)
Petru Ioan
20.06.2016, 15:57:59

Speranţă şi Vindecare pentru Homosexuali (SVPH) oferă informaţii despre subiectul controversat al homosexualităţii. Situl e o amplă bibliotecă online în care veţi găsi informaţii despre originea şi formarea atracţiilor homosexuale, studii de specialitate, posibilităţi de reducere şi eliminare a atracţiilor homosexuale, mărturii ale unor persoane care au reuşit aceasta şi comentarii şi analize de natură socială. Situl se adresează cu precădere celor ce se confruntă cu atracţii homosexuale nedorite. Decizia de a-ţi schimba viaţa şi procesul de conversie de la homosexualitate la heterosexualitate trebuie să înceapă cu o informare. Subiectul homosexualităţii este excesiv de politizat în zilele noastre şi, de aceea, comunicarea şi găsirea unor informaţii imparţiale nu sunt uşor de realizat. Dincolo de implicaţiile politice ale dezbaterilor publice, foştii homosexuali - cei ce au fost homosexuali, dar astăzi au o viaţă heterosexuală - sunt dovada vie că schimbarea este posibilă. De asemenea, situl se adresează publicului larg, în dorinţa transmiterii unor informaţii fundamentate despre acest subiect. Dacă te confrunţi cu atracţii homosexuale nedorite, scrie-ne şi te vom ajuta. Suntem alături de tine în această luptă. Dacă ai reuşit să învingi atracţiile homosexuale, scrie-ne pentru ca experienţa ta să fie o încurajare pentru alţii. Citeşte mai multe la: http://www.homosexualitate.ro/#ixzz4C7jmgt9l

+3 (19 voturi)