Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi oraşul Bucureşti, afectate de inundaţii şi viituri în ultimele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala au fost afectate de viituri şi inundaţii în ultimele 24 de ore, acţionându-se cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, iar 171 de persoane au fost evacuate preventiv, precizează marţi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea efectelor generate de inundaţiile din ţară se derulează neîntrerupt de cinci zile. În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime'”, susţine IGSU, conform agepres.ro

Precipitaţiile abundente din cursul zilei de luni şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 106 localităţi din 24 de judeţe - Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti, anunţă inspectoratul pentru situaţii de urgenţă. 

„Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor”, mai arată sursa citată.

Potrivit IGSU, în prezent, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Giurgiu, Galaţi, Ilfov şi Vrancea. În continuare, în judeţul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea minor luat de viitură vinerea trecută. O situaţie deosebită se înregistrează în judeţul Galaţi, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creşterea nivelului apei pe pârâul Corozel. 

Circulaţia rutieră este afectată

Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulaţia rutieră este în continuare afectată pe trei drumuri naţionale (DN 73D - Argeş, DN 6 - Teleorman şi DN 2 - Vrancea), două drumuri judeţene (DJ 704A - Alba şi DJ 503 - Teleorman) şi un drum comunal (DC 94 - Buzău).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa prognozelor de vreme severă au fost emise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT, informează IGSU. „În plus, având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative”, mai arată inspectoratul.

Reprezentanţii IGSU recomandă populaţiei să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. „Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112'', mai precizează IGSU.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

Cod portocaliu în vigoare pentru 11 judeţe 

Meteorologii anunţă ploi torenţiale, vânt puternic şi vijelii pentru 11 judeţe din ţară. Atenţionarea de Cod portocaliu este valabilă până marţi la ora 21.Codul portocaliu intră în vigoare marţi, de la ora 12, până la ora 21. Vor fi ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată în mai multe zone din ţară.

În Moldova, precum şi în nord-estul Munteniei va ploua abundent şi torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40...50 l/mp şi izolat 60...80 l/mp, anunţă Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM). Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină, mai arată meteorologii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite