Peste 1.800 de controale la lăcaşuri de cult şi centre comerciale. S-au dat amenzi de 1,3 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Pompierii au făcut, în ultima săptămână, peste 1.800 de controale la lăcaşuri de cult, centre comerciale şi unităţi de cazare, fiind verificate măsurile de prevenire a incendiilor.

Au fost depistate 270 de unităţi fără autorizaţie de securitate la incendiu, fiind aplicate 1,3 milioane de lei. Pe durata sărbătorilor, peste 5.100 de pompieri vor lucra zilnic, fiind luate măsuri speciale peautostrăzile care duc spre litoral, dar şi pe plajele de la Mamaia şi Vama Veche.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, vineri, că au fost făcute, în ultima săptămână, 1.880 controale la lăcaşuri de cult, mall-uri şi centre comerciale, dar şi la unităţi de cazare turistică.

Au fost identificate 270 obiective fără autorizaţie de securitate la incendiu şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,3 milioane lei.

Inspectorii de prevenire au avut în atenţie dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori, în cazul manifestării unui incendiu. Până în acest moment nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării.

„Pe linie operativă, în perioada sărbătorilor, IGSU funcţionează cu efective suplimentate, coordonare operaţională 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar la nevoie echipajele pot fi completate cu personal adus la serviciu din turele libere. Zilnic, peste 5.100 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii”, a mai transmis IGSU.

Sursa citată a precizat că răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 700 echipaje SMURD, dintre care 280 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (8 specializate în tratament nou născuţi), 44 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 15 motociclete de prim ajutor şi 325 autospeciale pentru descarcerare şi alte urgenţe.

„Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o creştere a traficului spre litoral, IGSU a dispus măsuri suplimentare de scădere a timpului de răspuns în această zona, prin dislocarea de forţe şi mijloace pe Autostrada A2 şi pe Autostrada A4. De asemenea, pe Plajele din Mamaia şi Vama Veche au fost amplasate echipaje de salvatori militari cu autospeciale de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat”, a mai transmis IGSU.

Personal suplimentar va fi, în noaptea de Înviere, la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de persoane. Pompierii au cerut Patriarhiei Române să transmită către toate obiectivele de cult măsurile minimale de prevenire a incendiilor.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, pompierii recomandă:

 - manifestarea prudenţei cu lumânările şi candelele aprinse în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau părului;

 - evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

- în locuinţă, amplasarea lumânărilor şi candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, lemn sau electrocasnice;

-  menţinerea liberă a căilor de evacuare din biserică şi interzicerea accesului în interior, dacă a fost depăşită capacitatea construcţiei;

- parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite